Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Τα ΗΑΕ προμηθεύουν με Mirage 2000-9 το Ιράκ για να προστατέψουν τις επενδύσεις τους

Τα ΗΑΕ προμηθεύουν με Mirage 2000-9 το Ιράκ για να προστατέψουν τις επενδύσεις τους
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρότειναν τη μεταβίβαση 10 μαχητικών πολλαπλού ρόλου Mirage 2000-9 στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται επίσης η μεταβίβαση από το Αμπού Ντάμπι στην περιοχή του Τίγρη και Ευφράτη των βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκαφών EMB-314 Super Tucano, τα οποία είναι υπό προμήθεια.
Οι αποστολές των αεροσκαφών έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών από το Ισλαμικό Κράτος.
Όπως αναφέρθηκε από το αμερικανικό εβδομαδαίο περιοδικό Defense News, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα 10 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9 μπορεί να μεταφερθούν στην Ιρακινή Πολεμική Αεροπορία τον Μάρτιο. Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα μετά από μια επίσκεψη πριν από ένα μήνα του ιρακινού υπουργού Γκαϊντάρ Αλ-Aμπαντι στο Αμπού Ντάμπι.
Η απόκτηση σύγχρονων μαχητικών πολλαπλών χρήσεων είναι σημαντική για τη Βαγδάτη, όπως η προμήθεια των 36 Lockheed Martin F-16IQ στις ΗΠΑ καθυστερεί. Το Defense News σημειώνει ότι τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προστασία των επενδύσεών τους σε κλάδους που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο βόρειο Ιράκ. Υπάρχουν περισσότερες από 130 εγγεγραμμένες εταιρείες των Εμιράτων που δραστηροποιούνται στην κουρδική περιοχή σε μια σειρά από τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχοντας επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ΗΑΕ πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές επιπτώσεις από την αναταραχή στο Ιράκ.
Στις ημέρες του Σαντάμ Χουσεΐν το Ιράκ διέθετε περί τα 133 μαχητικά Mirage F1, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, σε αερομαχίες, σε επιθέσεις κατά στόχων εδάφους και κατά ναυτικών στόχων. Τα γαλλικής προέλευσης μαχητικά έλαβαν επίσης μέρος στην εισβολή στο Κουβέιτ και στην επόμενη πολεμική σύρραξη εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Πολεμικές αποστολές με στόχο θέσεις των τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία εκτελούν επίσης και πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στις δραστηριότητες συμμετέχει επίσης και η αεροπορική δύναμη του Ιράν.
Είναι ενδιαφέρον να προσθέσω ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flightglobal ακόμη και το Μάιο του 1989 το Ιράκ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την αγορά 50 Mirage 2000. Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν δεν καρποφόρησε, η Βαγδάτη κινήθηκε στην συνέχεια στην απόκτηση του σοβιετικής κατασκευής μαχητικού Mig-29.
Το ενδιαφέρον του Ιράκ για τα γαλλικά μαχητικά παρέμεινε ισχυρό. Στις 14 Δεκεμβρίου 2010, το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την αγορά 18 Mirage 2000 στην Γαλλία, αρχής γεννομένης από το 2012. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία είναι επί τη βάσει μια παραγγελίας από το παρελθόν, για 18 Mirage F1 με το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά η Γαλλία δεν παρέδωσε ποτέ αυτά τα αεροσκάφη, αν και έλαβε τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των χρημάτων.
Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει ένα ενεργό στόλο από 42 μονοθέσια Mirage 2000-9 στην έκδοση ARD και 13 διθέσια Mirage 2000-9 έκδοσης DAD που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προμηθευτεί συνολικά 68 Mirage 2000, τα οποία παραλήφθησαν μέσω δύο παραγγελιών. Αν και η πρώτη παρτίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από 36 Mirage 2000 είχε αγοραστεί το 1986, 30 έχουν ανακαινιστεί πλήρως και στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν - για να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τα 32 νέα Mirage 2000-9 που παραγγέλθηκαν το 1998 στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας Bader 21, με τις παραδόσεις αυτών των τελευταίων να ξεκινούν το 2003 και να ολοκληρώνονται το 2007.
Ως εκ τούτου, όλα τα Mirage 2000 των ΗΑΕ μοιράζονται την διαμόρφωση 2000-9 και αποτελούν την κορυφή της εξέλιξης του Mirage 2000. Σε σύγκριση με το Mirage 2000-5 Mk ΙΙ, η παραλλαγή των ΗΑΕ ενσωματώνει πρόσθετες δυνατότητες λειτουργίας που καθορίστηκαν ειδικά από τα ΗΑΕ, και οι οποίες περιλαμβάνουν αυξημένη ικανότητα επιβίωσης και πολύ βελτιωμένες ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς όπλων stand-off κατηγορίας αέρος-επιφανείας.
Nωρίτερα αναφέρθηκε μια δυνητική προμήθεια ενός αγνώστου αριθμού Mirage 2000-9 των ΗΑΕ προς την Αίγυπτο όπως και μια πιθανή μεταβίβαση Mirage 2000-9 προς την Λιβύη.
Το Mirage 2000 συμμετέχει ενεργά εδώ και λίγους μήνες στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Πρόκειται για έξι Mirage 2000-D της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση στο Αμμάν της Ιορδανίας, τα οποία συμπληρώνουν μια δύναμη κρούσης από εννέα Rafale που έχουν αναπτυχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.http://www.defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου