Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Fitch: Υποβάθμιση Ρωσίας… απειλές κατά της Ουκρανίας

Fitch: Υποβάθμισε τη ρωσική οικονομία σε «BBB-»*Αρνητικό το  «outlook»Σε σοβαρή προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο προχώρησε η Μόσχα, λέγοντας ότι η Ουκρανία παραβίασε τους όρους του δανείου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει από τη Ρωσία, κάτι που επιτρέπει στη Μόσχα να αιτηθεί την άμεση επιστροφή του συνόλου του ποσού…
Η παραβίαση, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, είναι ότι το δημόσιο χρέος της χώρας του Πέτρο Ποροσένκο, ανέρχεται πλέον στο 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όρος που περιεχόταν στη δανειακή σύμβαση και έδινε στη Ρωσία, σε περίπτωση παραβίασης, να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου του ποσού.

Ο Ρώσος υπουργός, διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση για την ανάκτηση του ποσού δεν έχει ληφθεί ακόμα από τη Μόσχα. Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, εν όψει της συνάντησης στο Βερολίνο των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στην Ανατολική Ουκρανία.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος υποβάθμισε τη Ρωσική Ομοσπονδία… Από το «ΒΒΒ», η Ρωσία βαθμολογείται πλέον με «ΒΒΒ-» το οποίο είναι ένας βαθμός πάνω από τον χαρακτηρισμό των κρατικών ομολόγων στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk bonds). Η υποβάθμιση μάλιστα συνοδεύεται από εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον, το οποίο εκτός απροόπτου προαναγγέλλει περαιτέρω υποβάθμιση.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του οίκου Fitch, η κατάσταση στη Ρωσία «επιδεινώθηκε σημαντικά» μέσα σε μόλις έξι μήνες και προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2015, έναντι του 1,5% που ήταν η πρόβλεψη μέχρι τώρα, ενώ προειδοποίησε ότι η ρωσική οικονομία ίσως δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη ούτε το 2017.
Η άρνηση των μεγάλων παραγωγών να περικόψουν την παραγωγή πετρελαίου για να ενισχύσουν την τιμή του προϊόντος (το Brent υποχώρησε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, έναντι 111 δολαρίων τον Ιούνιο του 2013), πιεζόμενοι από την επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, προκαλεί μεγάλη ζημιά στη ρωσική οικονομία, ενώ «αναδείχθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και την τιμή του πετρελαίου», όπως αναφέρει ο Fitch.
Η παραγωγή στον τομέα της ενέργειας αντιστοιχεί στο 70% των εξαγωγών της χώρας. Εκεί που υπάρχει σύμπλευση μεταξύ του οίκου και της ρωσικής κυβέρνησης, είναι στην εκτίμηση ότι οι τιμές θα ανακάμψουν και θα σταθεροποιηθούν για το 2015 στην περιοχή των 70 δολαρίων ανά βαρέλι.
Αυτό έχει δηλώσει και ο Ίγκορ Σέχιν, πρόεδρος της ρωσικής Rosneft, που επλήγη σκληρά από την πτώση των τιμών και ζήτησε κρατική ενίσχυση 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε πελάτες και όσες προκύπτουν από το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα.
Εάν όμως διαψευστεί αυτή η πρόβλεψη, τότε η ύφεση στη Ρωσία θα είναι πολύ χειρότερη, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό αυτού που εκτιμούσε ο Fitch και διαμορφώνονται στα 388 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 511 δισεκατομμυρίων, μέσα σε ένα μόλις έτος.
Η κεντρική τράπεζα για να εξομαλύνει την κατάσταση θα πρέπει να επιτρέψει την περεταίρω διολίσθηση του ρουβλίου, κάτι που θα οδηγούσε σε πληθωρισμό ακόμα και 20% (11,4% στο τέλος του 2014), με πρόβλεψη να πέσει στο 8,5% το 2016, ενώ η επίτευξη του στόχου της ρωσικής κυβέρνησης για πληθωρισμό 4,5% στο τέλος του 2015, είναι εξαιρετικά δύσκολη δεδομένων των συνθηκών.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου