Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Frontier Economics: Το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Νότιο Σουδάν

Frontier Economics: Το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Νότιο ΣουδάνΗ σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος του κόσμου, θα μπορούσε να κοστίσει στα κράτης της περιφέρειας, Αιθιοπία, Κένυα, Σουδάν, Ουγκάντα και Τανζανία, περί τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια, αν διαρκέσει για άλλα πέντε χρόνια.
Αυτό αναφέρεται σε μια έκθεση της Λονδρέζικης αναλυτικής εταιρείας Frontier Economics, στην οποία εκτιμάται ότι η οικονομία του Νότιου Σουδάν συρρικνώθηκε κατά 15% πέρυσι, ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου, στον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου.

Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της σύγκρουσης υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αναφέρει η έκθεση. Για το Νότιο Σουδάν προβλέπονται απώλειες έως και 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ανάπτυξη, αν είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος για πέντε χρόνια, ενώ η Αιθιοπία, η Κένυα, το Σουδάν, η Ουγκάντα και η Τανζανία θα πρέπει να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους και ανταποκριθούν στο επιπλέον κόστος στον τομέα της  ασφάλειας.

Το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (AEΠ) του Νοτίου Σουδάν είχε εκτιμηθεί σε 11.080.000.000 δολάρια το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Χωρίς έναν άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, το Νότιο Σουδάν διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος», αναφέρει η έκθεση, που κυκλοφόρησε στην πρωτεύουσα της Κένυας - Ναϊρόμπι. «Ακόμη χειρότερα, θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο μιας πλήρης περιφερειακής σύγκρουσης».

Για να εξασφαλιστεί ότι αυτή δεν θα είναι η εξέλιξη, απαιτείται από τους ηγέτες της Αφρικής, με την πλήρη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση.

Η έκθεση καλεί την Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, μια περιφερειακή ομάδα των αφρικανικών εθνών, να εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και τους αντάρτες του Νοτίου Σουδάν, οι οποίοι έχουν μεν συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι η σύγκρουση ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά στη συνέχεια αυτή αγνοήθηκε.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ ο οξύς υποσιτισμός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Οι οικονομικές προβλέψεις της έκθεσης καλύπττονται από πέντε διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με την ένταση της σύγκρουσης και το επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου.

Το κόστος για το Νότιο Σουδάν, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί από ένα έως πέντε χρόνια, θα είναι μεταξύ 22,3 και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη, όταν υπολογίζεται πάνω από 20 χρόνια, εκτιμάται σε 122 έως 158 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δαπάνες για την ασφάλεια στο Νότιο Σουδάν, το οποίο είναι σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένο από τα έσοδα του πετρελαίου, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,2 δισεκατομμύρια δολλάρια αν η σύγκρουση διαρκέσει άλλα πέντε χρόνια.

Ο τερματισμός της σύγκρουσης σε ένα χρόνο, και όχι πέντε χρόνια, θα είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομήσει η διεθνής κοινότητα σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για τη διατήρηση της ειρήνης και ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την έκθεση.http://www.defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου