Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Υπαινιγμοί Ινδών περί γαλλικής απάτης, διπλάσια τιμή το Rafale…

Είναι πλέον προφανής ο λόγος που έχει κυριολεκτικά μπλοκάρει η διαπραγμάτευση των Γάλλων στην Ινδία για την κατάρτιση της σύμβασης στο πλαίσιο της επικράτησης του μαχητικού στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2012, όπου το Rafale επικράτησε του άλλου φιναλίστ, του επίσης ευρωπαϊκού EF-2000 Typhoon.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Γάλλοι προσφέρουν την τελευταία έκδοση του μαχητικού τους, Rafale F3R σε τιμή διπλάσια από αυτή που είχαν προτείνει όταν είχαν επιλεγεί από την Ινδία!

Πρόκειται για… «κλασικό κόλπο» σε μια προσπάθεια επικράτησης σε έναν διαγωνισμό. Συμβαίνει, διάφοροι υποψήφιοι να κρύβουν επιμελώς κόστη, τα οποία στη συνέχεια έρχονται στο τραπέζι όταν διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης. Το πρόβλημα είναι αυτού που τους επέλεξε και συνήθως υπάρχουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις και βρίσκεται κάποια λύση.
Το θέμα είναι, ότι στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων των Ινδών με τους Γάλλους, οι Ινδοί υποχώρησαν μειώνοντας τον αριθμό των αεροσκαφών που θα προμηθευτούν με τη σύμβαση από 126 σε 108, χωρίς όμως και πάλι να έχει βρεθεί λύση. Το μαχητικό, από τα 65 εκατομμύρια δολάρια τιμή μονάδας που φερόταν να κόστιζε το 2012 που λήφθηκε η απόφαση, πλέον κοστίζει 120 εκατομμύρια δολάρια! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.
Η έκδοση F3R ξεκίνησε να παράγεται το 2014 και ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στο λογισμικό,τόσο στο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) τύπου Thales RBE2, καθώς αυτό το λογισμικό επιτρέπει στο αεροσκάφος να αξιοποιεί επιχειρησιακά τον πύραυλο πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR: Beyond Visual Range) τύπου Meteor της ευρωπαϊκής MBDA. Σημαντικές βελτιώσεις όμως υπάρχουν και στο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου Spectra.
Το αδιέξοδο εμφανίζεται πλήρες, καθώς οι Ινδοί επιμένουν στην τήρηση του Αιτήματος Υποβολής Πρότασης (RfP: Request for Proposal), λέγοντας ότι η κατασκευάστρια Dassault δεν δικαιούται να υπαναχωρήσει, ενώ απειλούν με εγκατάλειψη της προμήθειας και παραγωγή περισσοτέρων ρωσικών μαχητικών τύπου Sukhoi Su-30MKI για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ινδικής Αεροπορίας.
Ινδός στρατιωτικός αναλυτής, ο Μπχαράτ Καρνάντ, έγραψε στην εφημερίδα Indian Express για την αύξηση της τιμής από γαλλικής πλευράς, ουσιαστικά ότι αυτό ήταν το κόλπο της Dassault για να εμφανιστεί φθηνότερη και να κερδίσει τον διαγωνισμό. Αρχικά, απέκρυψε επί της ουσίας ότι ερχόταν νέο Rafale με κάποιες σημαντικές βελτιώσεις (υπέβαλλε απλώς προσφορά γι’ αυτό που υπήρχε), οι οποίες όμως δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλη αύξηση της τιμής που έχουμε τώρα, άρα η προηγούμενη τιμή ήταν σκοπίμως μειωμένη!
Θέλουν τώρα να περάσουν την προμήθεια σε υψηλότερες τιμές και να «κλειδώσουν» την ινδική αγορά στον μονόδρομο της υιοθέτησης του μελλοντικού τέταρτης γενιάς Rafale F4R και του πέμπτης γενιάς F5R. Οι Ινδοί, πέραν της απειλής εγκατάλειψης του Rafale και των Γάλλων και εγχώριας παραγωγής περισσοτέρων ρωσικών Su-30MKI έχουν κι άλλες επιλογές. Η μία θα ήταν να πουν στους Γάλλους ότι θέλουν το αεροσκάφος που τους προτάθηκε στην τιμή που τους προτάθηκε,ώστε να διαπιστωθεί εάν η αξία του ήταν σκοπίμως υποτιμημένη.http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου