Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Παραμένει η Total στην κυπριακή ΑΟΖ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150128/engine/assets_LARGE_t_942_43961116_type12128.jpgΟ γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total θα παραμείνει τελικώς για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για έναν ακόμα χρόνο, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Λευκωσία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία παράτασης του συμβολαίου μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του γαλλικού ομίλου.
Την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί η πρόθεση της Τotal να εγκαταλείψει τις έρευνες στο «οικόπεδο 11», αφού οι σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έδωσαν ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Τότε ο κ. Λακκοτρύπης είχε δηλώσει ότι θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τον γαλλικό όμιλο, δεδομένου ότι αν αποχωρούσε θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη μη εκτέλεση των ερευνητικών γεωτρήσεων που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.
Σήμερα οι δύο πλευρές επεξεργάζονται το νέο συμβόλαιο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Με βάση τη συμφωνία, η Τotal θα προβεί σε περαιτέρω γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο οικόπεδο 11. Οι έρευνες θα συνεχιστούν ως τις 16 Φεβρουαρίου του 2016 και κατόπιν θα ληφθούν οι αποφάσεις για το κατά πόσον δικαιολογείται η γεώτρηση για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης και διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αναστολή των γεωτρήσεων από την Total αποφασίστηκε για πολιτικούς λόγους, κυρίως εξ αιτίας των τουρκικών προκλήσεων.
Ας σημειωθεί ότι δίχως αποτελέσματα «έκλεισε» ακόμα μία έρευνα που είχε αναλάβει η ιταλική ENI στο τεμάχιο 9 του κοιτάσματος «Ονασαγόρας».
Εν τω μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 6 Φεβρουάριου λήγει η προθεσμία υποβολής των προσφορών στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε τρία χερσαία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για τις ζώνες, για τις οποίες πρώτη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η ιταλική Enel...πηγή:imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου