Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Δεν συνιστά παράβαση της ισότητας των φύλων η στράτευση των ανδρών

Δε συνιστά διάκριση σε βάρος των ανδρών εκπαιδευτικών, ούτε παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας, η υποχρέωση στράτευσης των ανδρών εκπαιδευτικών πριν προσληφθούν στο δημόσιο, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν ισχύει για τους γυναίκες συναδέλφους τους, έκρινε την Παρασκευή Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει εκπαιδευτικός, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η ανάκληση της πράξης του διορισμού του επειδή δεν προσκόμισε βεβαίωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Ο προσφεύγων υποστήριξε πως η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς εισάγει διάκριση σε βάρος των ανδρών, δηλαδή την προϋπόθεση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τον διορισμό ανδρών εκπαιδευτικών.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η Συνταγματική αρχή της ισότητας «δεν υπαγορεύει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, αντίθετα, μάλιστα «λειτουργεί κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και καταλαμβάνει όλους τους υποψήφιους βάσει της προκηρύξεως του επίδικου διαγωνισμού κατά τρόπο γενικό, απρόσωπο και αντικειμενικό… οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν εμποδίζουν τον νομοθέτη, προκειμένου να ασκήσουν οι άνδρες το δικαίωμα προσβάσεως στις δημόσιες λειτουργίες, να προβλέπει για αυτούς ως κώλυμα διορισμού την μη εκπλήρωση της δημοσίου δικαίου υποχρεώσεως της στρατιωτικής υπηρεσίας τους που νομίμως βαρύνονται με αυτήν, διαφοροποιώντας στο ζήτημα αυτό τις γυναίκες δικαιολογημένα».

1 σχόλιο:

  1. Αρα απο τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικές υποχρεώσεις ανάλογα με το φύλο του ανθρώπου το σύνταγμα της Ελλάδας πλέον πρέπει να μετονομασθεί σε σύνταγμα Ελλήνων και Ελληνίδων. Επίσης στο σημείο που λέει " που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων." Με ποια αντικειμενικά κριτήρια γίνεται αυτός ο έλεγχος αν μπορεί κάποιος/α να φέρει όπλα; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο τεστ φυσικής κατάστασης ή κάποιες ιατρικές εξετάσεις; Επηδεί αν λάβουμε ως κριτήριο ότι όλες οι γυναίκες δεν μπορούν να φέρουν όπλα και ότι όλοι οι άντρες μπορούν. Τότε σε στρατό και αστυνομία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γυναίκες....Δεν είμαι κάποιος στρατόκαβλος φασίστας αλλά κάποια πράγματα είναι εντελώς άκυρα στο Ελλαδιστάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή