Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Νέα όπλα στο πολεμικό θέατρο της Ουκρανίας

Νέα όπλα στο πολεμικό θέατρο της ΟυκρανίαςΟι αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία φέρεται να έχουν αναπτύξει το θερμοβαρικό σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων TOS-1 220 χιλιοστών και συστήματα αεράμυνας Pantsyr-S1 στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όπως δείνχει μια σειρά από ανεπιβεβαίωτες εκθέσεις.
Σε δήλωσή του στις 4 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν καταστρέψει ένα σύστημα TOS-1 κατά τη διάρκεια των μαχών στις 3 Φεβρουαρίου. Της δήλωσης αυτής προηγήθηκα μια αναφορά στις 14 Ιανουαρίου από το ουκρανικό ΥΕΘΑ ότι οι δυνάμεις του συνάντησαν το οπλικό σύστημα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των μαχών στις 13 Ιανουαρίου.
 Ανεπιβεβαίωτες αναφορές των μέσων ενημέρωσης είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι το TOS-1 είχε χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, αν και το ουκρανικό ΥΕΘΑ δεν επιβεβαίωσε τα σχετικά κατά τη χρονική στιγμή. Το TOS-1 μέχρι σήμερα δεν παρουσιάζεται σε κάποια φωτογραφία  ή βίντεο στο θέατρο επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, και οι δηλώσεις του ουκρανικού ΥΕΘΑ είναι δύσκολο να εξακριβωθούν - το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας υπήρξε σε γενικές γραμμές μια αναξιόπιστη πηγή στο παρελθόν.

Ωστόσο, φωτογραφίες έχουν προκύψει από το επίγειο αυτοκινούμενο σύστημα αεράμυνας 96K6 Pantsyr-S1 που φέρεται να λειτουργεί στην ανατολική Ουκρανία. Οι φωτογραφίες υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου στην περιοχή ανατολικά του Ντόνετσκ, αν και αυτό δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Το TOS-1 αναφέρεται συχνά από τη Ρωσία ως ένα βαρύ φλογοβόλο, έχει τριμελές πλήρωμα. Όλες οι δραστηριότητες του πληρώματος λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του οχήματος. Το οπλικό σύστημα είναι τοποθετημένο σε ένα τροποποιημένο σασί του Τ-72Α. Χρησιμοποιήθηκε από ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία όπου αποδείχτηκε πολύτιμο σε αστικό περιβάλλον. Το προηγούμενο μοντέλο, το TOS-1, χρησιμοποιήθηκε στο Αφγανιστάν.

Το διαμετρήματος 220 χιλιοστών σύστημα πυροβολικού κατασκευάστηκε το 1970. Μπορεί να βάλει πυρομαχικά άνευ καθοδηγήσεως βάρους 173 κιλών (από τα οποία 73 κιλά είναι η μάζα της κεφαλής) σε μια εμβέλεια έως 3,5 χλμ. Ένα φορτίο όπλων καταστρέφει κάθε μορφή ζωής σε περιοχή περίπου 1000 τ.μ.. Το 2001 εισήλθε σε λειτουργική υπηρεσία μια έκδοση του TOS-1A με βεληνεκές έως και 6 χιλιόμετρα. Το νέο βλήμα είναι βάρους 217 κιλών. Με τη νέα πολεμική κεφαλή, η καταστροφικότητα του συστήματος έχει διπλασσιασθεί. Το αυξημένο βάρος των νέων πυρομαχικών έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται λίγότερα βλήματα, αντί 30 τώρα είναι 24.

Ο ακριβής ρόλος του συστήματος είναι άγνωστος, αλλά το περιορισμένο βεληνεκές και η θερμοβαρική κεφαλή δείχνουν ότι είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή ενάντια οχυρώσεων του πεζικού - πιθανώς για να προετοιμάσει το έδαφος για χερσαίες επιθέσεις.

Το Pantsyr συνδυάζει δύο αυτόματα πυροβόλα 30 χιλιοστών 2A38M με 12 βραχέος / μεσαίου βεληνεκούς βλήματα εδάφους-αέρος. Συνήθως τοποθετείται σε ένα φορτηγό 8x8. Το σύστημα είναι ένα από τα πιο ικανά ρωσικά συστήμαα αεράμυνας, μπορεί να καταρρίψει στόχους σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων.

Πάντως, το TOS-1 και Pantsyr (εναλλακτική ορθογραφία Pantsir) θα προσθέσουν βασικές ικανότητες στις αυτονομιστικές δυνάμεις στην επίθεση για να συντρίψουν τις χιλιάδες των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν περικυκλωθεί στην  περιοχή Ντεμπαλτσέβε. Το TOS-1 είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την επίθεση των ουρκανικών θέσεων, ενώ το Pantsyr θα παρέχει στους φιλορώσους αυτονομιστές μια σχεδόν πλήρη κάλυψη από αεροπορικές επιθέσεις.

Εάν αυτές οι τελευταίες αναφορές αποδειχτούν ως σωστές, είναι περαιτέρω ενδείξεις ότι η Ρωσία όλο και λιγότερο ενδιαφέρεται για συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Ουκρανία, επειδή η Ρωσία είναι η μόνη λογική πηγή προέλευσης για τα συστήματα αυτά.

Και τα δύο συστήματα είναι από τα πιο σύγχρονα αποθέματα της Ρωσίας, και δεν βρίσκονται σε ουκρανική υπηρεσία. Το TOS-1 έχει εξαχθεί σε περιορισμένο αριθμό προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και τελευταία προς το Ιράκ. Εν τω μεταξύ, το Pantsyr έχει εξαχθεί προς τη Μέση Ανατολή, με παραγγελίες από την Αλγερία, το Ιράκ, τη Συρία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προσπαθούν να μετατρέψουν μια σειρά από μαχητικά αεροσκάφη από το μουσείο αεροπορίας στο Λουγκάνσκ αξιόπλοα, όπως φαίνεται να δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 29 Ιανουαρίου.

Το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε από φιλορώσους στην Ουκρανία, δείχνει ένα αεροσκάφος Sukhoi Su-25 και ένα εκπαιδευτικό L-29 που ετοιμάζεται για πτήση. Το L-29 φαίνεται να εκτελεί μια δοκιμή τροχοδρόμησης χαμηλής ταχύτητας. Και τα δύο αεροσκάφη φαίνονται οπλισμένα - το Su-25 με τέσσερις υποπτερυγιακούς καλάθους ρουκετών, το L-29 με δύο βόμβες - αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί μέσα από το βίντεο εάν αυτά τα πυρομαχικά είναι πραγματικά ή μουσειακά εκθέματα. Μένει να δούμε αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ς στην Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αεριωθούμενα με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο.

Δύο ημέρες πριν από την δημσιοποίηση του βίντεο, ο ουκρανική στρατός είπε ότι είχε καταστρέψει ένα αριθμό αεροσκαφών που βρίσκονταν στην κατοχή των αυτονομιστών. Σε αυτά, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, περιλαμβάνεται ένα Aero L-39, ένα Yakovlev Yak-52 δύο Antonov An-2 καθώς και τέσσερα Mi-24.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το μουσείο αεροπορίας στο Λουγκάνσκ έχει και πολλούς άλλους τύπους αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός Sukhoi Su-24, ένα Su-27 αλλά ακόμη και ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tupolev Tu-95. Ωστόσο, είναι αρκετά απίθανο να μπορούσαν οι αυτονομιστές να φέρουν τα εν λόγω αεροσκάφη πίσω σε επιχειρησιακή κατάσταση και να διαθέτουν τους πόρους και τα αναγκαία μέσα για τη λειτουργία τους.
http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1283-nea-opla-sto-polemiko-theatro-tis-oukranias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου