Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Βούλγαροι ενάντια στο ΝΑΤΟ


Μια περίεργη σύμπλευση της Αντιφασιστικής Ένωσης Βουλγαρίας με το φασιστικό κόμμα ΑΤΑΚΑ υποδηλώνει την ιδεολογική κρίση που διαπερνά αυτήν την περίοδο τη Βουλγαρία. Η διακοπή της σύνδεσης με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου από τη νέα φιλοαμερικανική κυβέρνηση της χώρας έχει πυροδοτήσει τόσο τις μνήμες από τις διαχρονικά καλές σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ, πρώην αυτοκρατορία) ενώ παράλληλα ένα σημαντικό τμήμα δειλά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενάντια στην προσάρτηση της Βουλγαρίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η φωτογραφία αποκαλύπτει σε ένα βαθμό, και την αντιπαράθεση αλλά και την ιδεολογική αυτή κρίση. Σημαίες με τον Τσε και βουλγαρικές σβάστικες μαζί!
αναδημοσίευση, μετάφραση δημοσίευσης από το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων
Αντι-νατοϊκή διαμαρτυρία στο κέντρο της Σόφιας, πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα «Βουλγαρία – μιας ζώνης ειρήνης», με τους συμμετέχοντες να υποστηρίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει σήμερα το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων novinite.com .

Περίπου εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν, κατά την συμμετοχή της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας από την συμμαχία «να φύγει» από τη χώρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία μπροστά από το κτίριο της Προεδρίας της Βουλγαρίας και αργότερα μπροστά απο το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε επίσημα από την Βουλγαρική Αντιφασιστική Ένωση.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν η Βουλγαρία να παραμείνει ουδέτερη σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από την Συμμαχία κατά της Ρωσίας , και να ανακαλέσει όλες τις δεσμεύσεις της σχετικά με ένα «άμεσο ή έμμεσο πόλεμο στην Ουκρανία».

Η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το ΝΑΤΟ, φώναζαν συνεχώς οι συμμετέχοντες. Η εκδήλωση της Κυριακής έρχεται με φόντο προγενέστερη απόφαση, δημιουργίας ενός κέντρου διοίκησης του ΝΑΤΟ, σε βουλγαρικό έδαφος μαζί με πέντε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης .

Οι ηγέτες του Ακροδεξιού κόμματος Ataka (ένα από τα κόμματα που πιστεύεται ότι ήταν πίσω από την διαδήλωση, δεδομένου ότι πολλοί συμπαθούντες ανέμιζαν σημαίες με το έμβλημα του) και άλλοι, προειδοποίησαν την βουλγαρική κυβέρνηση ότι, κινδυνεύει άμεσα η ίδια η χώρα, είτε να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με την Ρωσία, είτε να γίνει «στόχος», σε περίπτωση που ξεκινήσει ένοπλη διαμάχη μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, επιμένει ότι οι στρατιωτικές μονάδες στο βουλγαρικό έδαφος, έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την ταχεία ανάπτυξη σε περίπτωση κρίσης, και θα βοηθήσουν στο συντονισμό των κοινών ασκήσεων και εκπαίδευσης.http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/02/23/%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου