Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Και οι γυναίκες στους Πεζοναύτες

Την προετοιμασία για την ενσωμάτωση γυναικών σε κρίσιμες επιχειρησιακές ειδικότητες άρχισε η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών (MARSOC: Marine Corps Forces Special Operations Command) στο πλαίσιο ευρύτερης αλλαγής που πιθανά θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2016.

Σημειώνεται ότι η MARSOC, όπως και οι λοιπές διοικήσεις ειδικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ περιλαμβάνονται στη διαταγή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία εκδόθηκε το 2013 και προβλέπει τη δυνατότητα ένταξης γυναικών σε όλες τις μονάδες μέχρι το 2016.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας μπορεί να εξαιρέσει μονάδες από την εφαρμογή της διαταγής, η MARSOC προετοιμάζεται για την ένταξη γυναικών. Για αυτό το λόγο ομάδα του Γραφείου Διαχείρισης Προσωπικού (United States Office of Personnel Management) θα μεταβεί στη MARSOC προκειμένου να αναλύσει και να εκτελέσει ανασκόπηση των προτύπων και του συστήματος εκπαίδευσης.
Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και η MARSOC ευελπιστεί ότι τα πρότυπα και η διαδικασία εκπαίδευσης θα κριθούν ως αντικειμενικά και ανεξάρτητα φύλου (gender-neutral). Επιπρόσθετα, η MARSOC έχει αρχίσει τον σχεδιασμό για την ενσωμάτωση γυναικών με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση – ενημέρωση των στελεχών.
Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πως οι διοικήσεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ προετοιμάζουν την ενσωμάτωση γυναικών. Το 2013 έγινε γνωστό ότι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) διεξήγαγε μελέτη για τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της ένταξης γυναικών σε ομάδες ειδικών επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, η Διοίκηση ανέθεσε στη RAND Corporation μελέτη για τη διερεύνηση των πτυχών του ζητήματος στη συμπεριφορά και την κουλτούρα. Σημειώνεται επίσης, ότι τον Απρίλιο 60 γυναίκες – εθελοντές (διπλάσιες από τον αριθμό που είχε αρχικά ανακοινωθεί, βλ. ανάρτηση με τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες: Και γυναίκες προ των θυρών των Ranger;» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=117028), θα είναι υποψήφιες στο σχολείο Ranger του Στρατού των ΗΠΑ και όσες το ολοκληρώσουν με επιτυχία θα μπορούν να φέρουν το διακριτικό των Ranger.
Αντίθετα, το Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμο να επιτρέψει την ένταξη γυναικών στους SEAL και μάλιστα άμεσα χωρίς την εκτέλεση δοκιμαστικών σχολείων. Τέλος, η Αεροπορία των ΗΠΑ πρόκειται να «ανοίξει» τις επτά ειδικότητες που μέχρι σήμερα απονέμονται μόνο σε άνδρες (συμπεριλαμβάνονται οι «ειδικών τακτικών» και «διασώστης μάχης») την άνοιξη.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο σχέδιο ένταξης γυναικών στο Σώμα των Πεζοναυτών, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι μικτά. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, περισσότερες από 100 γυναίκες, οπλίτες – υπαξιωματικοί αποφοίτησαν ως τυφεκιοφόροι, ενώ αντίθετα μετά από δύο χρόνια, ούτε μία γυναίκα – αξιωματικός δεν μπόρεσε να αποφοιτήσει από το σχετικό σχολείο (Infantry Officers Course).
http://www.defence-point.gr/news/?p=123600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου