Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος αναδιπλώνεται στη Συρία και το Χαλέπι

EPAΣημαντικές είναι οι εξελίξεις στη Συρία και τον αιματηρό εμφύλιο εκεί, όπου έχουν εμπλακεί και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αποσπώντας – προσωρινά όλοι ελπίζουν – τμήμα της εδαφικής επικράτειας της χώρας και προσαρτώντας την στο αποκαλούμενο ως «χαλιφάτο».
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότιπιεσμένο στρατιωτικά, το Ισλαμικό Κράτος αποσύρει, σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, μαχητές από χωριά που ήλεγχαν στα βορειοανατολικά στην στρατηγικής σημασίας πόλη του Χαλεπίου.

Οι ισλαμιστές αντάρτες δεν αποσύρονται από την περιοχή, ωστόσο, οι εξελίξεις στο μέτωπο που έχουν με τους Κούρδους, επιβάλουν τη μετακίνηση των δυνάμεων. Θα μπορούσε κανείς βέβαια να εκτιμήσει με κάποιον βαθμό ασφάλειας, ότι οι επιτυχείς επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αργά ή γρήγορα θα εκδιώξουν από την περιοχή τους αντιπάλους, οπότε, η σταδιακή απόσυρση των ισλαμιστών για την αξιοποίηση σε άλλα μέτωπα, έχει στρατηγική λογική.
Παράλληλα, τόσο οι επιτυχίες των Κούρδων όσο και οι σφοδροί από αέρος βομβαρδισμοί, αλλά κατά περιπτώσεις και οι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών, έχουν οδηγήσει τους ισλαμιστές στη γωνία. Το ζητούμενο είναι κατά πόσον θα έχουμε κάποια προσπάθεια από την πλευρά του συριακού καθεστώτος να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να χρησιμοποιήσει το άτυπο ενιαίο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της απόπειρας εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου