Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Υπό κατάρρευση η Παλαιστινιακή Αρχή, λόγω παράνομης παρακράτησης φόρων από το Ισραήλ

Αποτέλεσμα εικόνας για αμπασΗ Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) καταρρέει, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος της Φατάχ Μοχάμετ Σταγέχ. «Η οικονομική κατάσταση της ΠΑ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, στα όρια της κατάρρευσης και αντιμετωπίζει και κρίσεις.
Βασικό πρόβλημα είναι η διακοπή καταβολής, από το Ισραήλ, των φόρων παλαιστινιακών εισαγωγών και εξαγωγών, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, ένα ζήτημα που προκάλεσε τη δριμεία κριτική του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προκαλώντας αντίδραση από την πλευρά των Ισραηλινών.

Το ποσό αυτό κατέβαλε κάθε μήνα το Ισραήλ στην ΠΑ και μέσω αυτού καταβάλλονταν οι μισθοί στο 70% των δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει επίσης ανάλογο πρόβλημα και στη Γάζα, όπου δεν υπάρχου πόροι για την ανοικοδόμηση της πόλης.

1 σχόλιο:

  1. Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο ΟΑΠ καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις στο Ισραήλ

    Οι δύο οργανώσεις έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν € 192 εκατομμύρια ως αποζημίωση για τα θύματα των επιθέσεων μεταξύ 2002 και 2004.

    Μια κριτική επιτροπή στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα διέταξε την Παλαιστινιακή Αρχή και την ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) να πληρώσει 218 εκατομμύρια δολάρια (€ 192.400.000), ως αποζημίωση για τα θύματα των ΗΠΑ από επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ μεταξύ του 2002 και του 2004. Μετά από μια ημέρα διαβούλευσης, η επιτροπή είχε την αίσθηση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και η ΟΑΠ ήταν ένοχοι για 25 κατηγορίες σε σχέση με έξι επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου Ισραήλ.
    Οι επιθέσεις άφησαν 33 νεκρούς και 390 τραυματίες. Έντεκα οικογένειες των Αμερικανών θυμάτων είχαν πάει στο δικαστήριο, ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Οι ενάγοντες ήθελαν η Παλαιστινιακή Αρχή και η ΟΑΠ να είναι υπόλογοι για την υποστήριξή τους από τις επιθέσεις από ισλαμιστές της Χαμάς ή της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων Αλ Άκσα.
    Ο συνήγορος για την Παλαιστινιακή Αρχή είχε πει την περασμένη εβδομάδα, αντιστρόφως, ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις "φοβερές" επίθεση. "Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής ή του ΟΑΠ συμμετείχαν στην προετοιμασία των συγκεκριμένων πράξεων βίας ή έχουν εγκριθεί», υποστήριξε ο δικηγόρος Mark Rochon.
    Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Από την πλευρά του, το Ισραήλ μίλησε για μια «ηθική νίκη για το κράτος του Ισραήλ και για τα θύματα της τρομοκρατίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Avigdor Lieberman.

    http://www.liberation.fr/monde/2015/02/23/l-autorite-palestinienne-et-l-olp-condamnees-aux-etats-unis-pour-des-attentats-en-israel_1208665?xtor=rss-450

    ΑπάντησηΔιαγραφή