Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ινδία: Πρόγραμμα ναυπηγήσεων δισεκ. δολ. λόγω της Κίνας…

Αεροπλανοφόρο Vikramaditya.
Ναυτικό πρόγραμμα ύψους 8 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής, εξήγγειλε η Ινδία. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη ναυπήγηση φρεγατών με χαρακτηριστικά stealth, αλλά και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Η κυβέρνηση Μόντι αποφάσισε μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των ινδικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι ικανές, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσουν Κινέζους και Πακιστανούς, ταυτόχρονα. Η Ινδία έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από τις σχέσεις Κίνας – Σρι Λάνκα και την παρουσία στη χώρα αυτή, κινεζικών υποβρυχίων.
Βάσει του εξαγγελθέντος προγράμματος πρόκειταινα ναυπηγηθούν, σε πρώτη φάση, επτά φρεγάτες με χαρακτηριστικά stealth, αλλά και έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Οι φρεγάτες του «Project-17A» θα ναυπηγηθούν στα κρατικά ναυπηγεία στο Μουμπάι και τη Καλκούτα.
Η Ινδία επενδύει πολλά στην ανάπτυξη των εγχώριων υποδομών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Το πρόγραμμα των φρεγατών είχε κατατεθεί το 2012, αλλά δεν είχε εγκριθεί από την προηγούμενη ινδική κυβέρνηση.
Η παρουσία των κινεζικών υποβρυχίων στον Ινδικό αποκάλυψε τη ναυτική γύμνια της Ινδίας, η οποία διαθέτει μόλις 13 παλαιά συμβατικά υποβρύχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου