Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΗΠΑ-Αφγανιστάν: Φρένο σε απόσυρση, ειρήνη με Ταλιμπάν!

Ειδήσεις έβγαλε η πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, υπό τη νέα του ιδιότητα, στο Αφγανιστάν, η οποία ήταν και η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, κάτι το οποίο έχει εξ ορισμού ξεχωριστή σημασία.
Ο Κάρτερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα διάκειται θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, αίτημα το οποίο έχει κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, υπό τους Άσραφ Γκάνι (πρόεδρος) και Δρ. Αμπντούλαχ Αμπντούλαχ (τρόπον τινά, εκτελεστικός «επιτελάρχης» της κυβέρνησης).

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Αφγανό πρόεδρο, Άσραφ Γκάνι, με την τελική απόφαση να αναμένεται μετά την επίσκεψη του Αφγανού προέδρου στην Ουάσιγκτονκαι τον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο.
Οι ΗΠΑ διατηρούν προς το παρόν, δύναμη 10.000 στρατιωτών, με το πρόγραμμα να αναφέρει την αποχώρηση 5.000 μέχρι το τέλος του έτους και την αποχώρηση σχεδόν όλων, μέχρι τα τέλη του 2016, εκτός από έναν αριθμό στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων.
Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον σημείο των δηλώσεων του Άστον Κάρτερ, είναι η ανανέωση των προσπαθειών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, με τον Αμερικανό υπουργό να υποστηρίζει, ότι οι συνθήκες για την επίτευξη ειρήνης, είναι οι καλύτερες τα τελευταία 36 χρόνια, δηλαδή από το 1979 που εκδηλώθηκε η σοβιετική επέμβαση στη χώρα.http://www.defence-point.gr/news/?p=123351

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου