Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ποια σχέση έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με την Αριστερά; Η ασφάλεια του αστικού συστήματος εξουσίας και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων είναι υπόθεση της Αριστεράς;

Καθημερινά αποδεικνύεται η απόσταση που χωρίζει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  για «Ρήξη-Ανατροπή των Μνημονίων και των προηγούμενων συμφωνιών» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ, με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων τους με το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, το οποίο ήδη εκλιπαρούν για 6μηνη παράταση της ολέθριας, για τον κόσμο της εργασίας, Δανειακής Σύμβασης.
Όμως η αστική πολιτική που εκπροσωπεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίζεται εξίσου ελεεινά πολιτικά εργαλεία. Σαν την νέα παράμετρο που αποκάλυψε αίφνης  ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζίας, για το ρόλο «της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα ασφάλειας και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη θετική επίδραση που ασκεί στην ευρύτερη περιοχή μια σταθερή Ελλάδα, ενώ αντίθετα μια χρεοκοπημένη και αποσταθεροποιημένη χώρα θα οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», εφημερίδας συγκεκριμένου εφοπλιστικού ομίλου και πάντα φιλικής στην εκάστοτε κυβέρνηση, «τις θέσεις αυτές έχει αναπτύξει στον Γερμανό ομόλογό του κ. Σταϊνμάγερ, στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Η συζήτηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο ήταν ενημερωτική, καθώς ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα, επίσκεψη για την οποία έδειξε ενδιαφέρον η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόβλημα ασφάλειας που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση, αλλά και στους κινδύνους για τη σταθερότητα που ήδη προκαλούν η ρευστότητα και οι αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στο σημείο αυτό ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τονίζοντας ότι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές θα ενισχύσει τη θέση και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, γεγονός που αναμφίβολα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μια ρήξη με τους εταίρους και δανειστές, την οποία δεν επιθυμεί η Αθήνα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ναι μεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε κρίση, αλλά, παράλληλα, θα προκληθεί κενό ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες.[…] Θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι η διασάλευση της σταθερότητας στην περιοχή και οι συγκρούσεις ενισχύουν τα μεταναστευτικά κύματα, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που δέχεται πιέσεις, ότι στο εγγύς μέλλον η ροή τζιχαντιστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες θα αυξηθεί, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις. Το επόμενο διάστημα μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει ιδιαίτερα τον γεωπολιτικό της ρόλο επιδιώκοντας να ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις.  Σχετικές επισημάνεις κάνει σε δημοσίευμα-ανάλυση και το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, «με τον πόλεμο στη Συρία, στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη, στα νότια, και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία, στα βόρεια, όπως και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Αν. Μεσόγειο αυξάνεται».
Μπροστά μας επομένως ξεδιπλώνονται όλα τα θέσφατα της ελληνικής αστικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής  που αποκαλύπτει την απόλυτη σχέση Άμυνας-Ασφάλειας του αστικού καθεστώτος εξουσίας και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εντός και εκτός συνόρων.
Ουσιαστικά ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζίας ζητά από τους εταίρους του να συμβάλλουν στο να χαραχτεί από κοινού ένας επικερδής δρόμος νέας αστικής ανάπτυξης, που ταυτόχρονα να ενδυναμώσει το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης και να εξασφαλίσει την πληρωμή των τοκογλύφων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των σχεδιασμών των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Διαφορετικά τους λέει ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζίας ο εργαζόμενος λαός μας μπορεί να κατανοήσει το παρόν και μέλλον δούλου που του επιφυλάσσουν εντός της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης. Να γυρίσει την πλάτη στα συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης. Να πετάξει από πάνω του τα αστικά σομπρέρο «εθνικής συμφιλίωσης». Και να ξεπηδήσουν εκ  νέου τα οργισμένα ποτάμια λαϊκής διαμαρτυρίας εναντίον τόσο του συνόλου αστικού πολιτικού προσωπικού- δεξιού και αριστερού, όσο του ΕΥΡΩ και της Ε.Ε.
Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ο νέος Δεξιός Πρόεδρος Δημοκρατίας, της αριστερής κυβέρνησης που αποδεικνύει ολοένα την συνέχεια του αστικού κράτους και τη διάθεση εξυπηρέτησης του αστικού καθεστώτος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κοινωνικές συγκρούσεις πολύ πιο μαχητικές και αδιαπραγμάτευτες στην ανάδειξη των εργατικών συμφερόντων, από ότι ήταν η Εξέγερση του Δεκέμβρη (2008), οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012!     
Ελάτε λοιπόν τα βρούμε, για να επιβάλλουμε την αστική Τάξη και Ειρήνη στο εσωτερικό, ώστε να υλοποιήσουμε τις μεγαλοϊδεατικές μας βλέψεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πάντα με Ασφάλεια…
Ο σημερινός ΥΠΕΞ Ν.Κοτζίας εξάλλου έχει θητεύσει ως σύμβουλος του πρώην ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση της Διαπλοκής και της Διαφθοράς του Κώστα Σημίτη, υλοποιώντας το όραμα της «Ισχυρής Ελλάδας» που αντιμετώπισε ως «Ζωτικό της Χώρο» τα Βαλκάνια. Ξέρει λοιπόν πως ο ελληνικός στρατός έλαβε μέρος στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης στη Βαλκανική, μετά τους «ανθρωπιστικούς» πολέμους του ΝΑΤΟ. Ξέρει πως ανατρέπονται κυβερνήσεις (όπως του Μιλόσεβιτς, με την συνεργασία του ελληνικού ΥΠΕΞ, της  CIA, με τη δράση πρακτόρων όπως του υιού Δερτιλή). Ξέρει πώς να διεκδικεί μερίδιο για τον ελληνικό αστικό κόσμο και πως προστατεύονται οι ελληνικές επενδύσεις!   
Και πιο πάνω από τα Βαλκάνια, υπάρχει η Ουκρανία. Δείτε τι γίνεται, λέει ο Ν.Κοτζιάς, μπορούμε και εκεί να σας βοηθήσουμε! Το πώς αποσαφηνίζουν άλλα διαλεκτά κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εμπλοκή στην Ουκρανία -εφόσον μας ζητηθεί- θα είναι μόνο εντός του πλαισίου της ανθρωπιστικής βοήθειας». Αυτό ξεκαθάρισε  ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ησυχος, κατά τη διάρκεια γνωριμίας που είχε -μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα- με τους στρατιωτικούς συντάκτες. Έως τώρα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα, συνέχισε ο ΑΝΥΕΘΑ, εάν όμως υπάρξει, τότε έχει αποφασιστεί να συμμετάσχει μόνο στην ανθρωπιστική βοήθεια» και για να προστατευτούν οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στη Μαριούπολη. Τόνισε ακόμη ότι η ενδεχόμενη συνδρομή της χώρας μας θα εξαρτηθεί από το εάν αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Όμως η αστική Ελλάδα, της αριστερής κυβέρνησης, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Έχουμε βάσεις, ναυτικές και αεροπορικές, πρόθυμη πολιτική ηγεσία. Με την εμπειρία της εμπλοκής της κυβέρνησης Παπανδρέου-Βενιζέλου στην επέμβαση της Συμμαχίας Προθύμων που ανέτρεψε τον Καντάφι, σε συνεργασία με τις ορδές των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, παρακολουθεί την εξέταση από τον ΟΗΕ του αιτήματος που υπέβαλαν Αίγυπτος-Ιταλία-Γαλλία και δηλώνει ετοιμότητα να συμβάλλει στην νέα επίθεση. Αυτή τη φορά κατά των μουσουλμάνων μαχητών, αφού το διαλυμένο κράτος της Λιβύης δεν διασφαλίζει τα κέρδη των πολυεθνικών των δυτικών χωρών. Ήδη, ο πρώην ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος εξέτασε σοβαρά το αίτημα των ΗΠΑ για μετατροπή της πολύτιμης στους ιμπεριαλιστές βάσης της Σούδας, σε ορμητήριο των αμερικανικών UAV εναντίον των λαών Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη βάση του Αράξου αναμένεται να φτάσουν το Μάρτιο δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, για βομβαρδισμό στόχων σε Συρία-Ιράκ, κατά του ISIS
Το τρίπτυχο μετανάστευση-τρομοκρατία-εγκληματικότητα γίνεται ο βασικός ορισμός του κράτους άμυνας-ασφάλειας για να ορίσει τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό του, για να τους ταυτίσει, για να μετατρέψει τον εθνικισμό του (ή τον εθνικό φονταμενταλισμό του, θα λέγαμε) σε εσωτερική πολιτική (ασφαλείας) και σε εξωτερική πολιτική ("ανθρωπιστικών" εκστρατειών). Ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός, έτσι, παίζει έναν διπλό ρόλο: αφενός γίνεται το στρατηγικό δόγμα συγκρότησης κοινωνικής συναίνεσης και της καταστολής στο εσωτερικό των καπιταλιστικών μητροπόλεων, αφετέρου αποτελεί το βασικό πολιτικό εργαλείο για την συνέχιση του πολέμου της τρομοκρατίας τόσο στην ιμπεριαλιστική περιφέρεια. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου η τρομουστερία και η ισλαμοφοβία αποτελούν τα απαραίτητα εργαλεία για την λήψη σκληρών αντεργατικών μέτρων, την επιβολή ακραίων αυταρχικών πολιτικών, νέων πολεμικών παρεμβάσεων σε Αφρική κι Μέση Ανατολή. Ακριβώς ίδια είναι η λογική στην κοινή σύνοδο των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ και των ΗΠΑ, στις 19/2. Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός σκεπάζει την Ευρώπη. 
Ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Ήσυχος έρχεται και πάλι να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Η χώρα μας θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το δικό της ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που είναι μια επιβεβλημένη διαδικασία όλων των χωρών. […] Για το πώς θα προχωρήσουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι όλη η διεθνής κοινότητα, πάρα πολλές χώρες, που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτής της πληγής, της σύγχρονης πληγής, της μεσαιωνικής αντίληψης που εκφράζουν οι τζιχαντιστές και όχι μόνο»!
Βεβαίως, ο Κόφι Ανάν, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, έχει μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς δήλωσε ότι η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ήταν ένα λάθος και βοήθησε να δημιουργηθεί η μαχητική ομάδα των ισλαμιστών. Κατηγόρησε επίσης περιφερειακές δυνάμεις ότι συνέβαλαν τα μέγιστα για να καταστεί η σύγκρουση χειρότερη. "Ήμουν κατά αυτής της εισβολής και οι φόβοι μου έχουν δικαιωθεί. Η διάλυση των ιρακινών δυνάμεων οδηγούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες δυσαρεστημένους στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους ", δήλωσε Κόφι Ανάν στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Πρόσθεσε ότι μερικοί από αυτούς, πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, πήγαν για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. «Ο στόχος της δημιουργίας της δημοκρατίας χωρίς τα υφιστάμενα θεσμικά όργανα καταλήγει σε διεφθαρμένες σεχταριστικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Ανάν. Πρόσθεσε ότι η χώρα υπήρξε ασταθής από τότε και αυτό έχει αποδειχθεί το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για σουνίτες ριζοσπάστες μουσουλμάνους, που έχουν συνδεθεί με το ισλαμικό κράτος.
Ψιλά γράμματα θα πείτε. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο στον πόλεμο κατά των μεταναστών υπερασπίζοντας τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο, είτε με το Τείχος του Αίσχους του Πανούση, είτε με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ψηφίζει τις νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις του ευρωτρομονόμου. Ουσιαστικά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή όλων των αυταρχικών δογμάτων Άμυνας-Ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τον κόσμο της εργασίας ως ασύμμετρη απειλή και διεξάγουν προληπτικούς πολέμους εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των μεταναστών, της πειρατείας κλπ.   
Μάλιστα, είναι και πάλι ο Κ.Ήσυχος που παρουσιάζει την πραμάτεια του ελληνικού κατεστημένου στο νέο εμπόριο των εθνών, όταν δηλώνει στην ertopen: «βλέπουμε εδώ ένα πλεονέκτημα και μια γεωπολιτική δυναμική την οποία πρέπει να αυξήσουμε, ώστε αυτό το πλεονέκτημα να γίνει σαφές και καθαρό σε όλους, ό,τι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση προβλημάτων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ήρθε η ώρα επομένως η ελληνική αστική τάξη να ζητήσει ανταλλάγματα: ΑΟΖ, ενεργειακά κοιτάσματα, αναβάθμιση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο (από την εκμετάλλευση της στρατηγικής της θέσης στην κίνηση εμπορίου μεταξύ Ανατολής-Δύσης, μέχρι τη χάραξη των νέων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου-πετρελαίου, το ρόλο των εφοπλιστών, των κατασκευαστών-τραπεζών-εμπορικών επιχειρήσεων κλπ)!
Όλα αυτά απαιτούν οι στρατευμένοι να υπηρετούν τα σύνορα όλη τη θητεία τους στις μονάδες της παραμεθορίου που έχουν πολεμική ετοιμότητα, να γίνονται προμήθειες μεταχειρισμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Αλλά απαιτούνται και συμμαχίες. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός χρειάζεται την αφομοίωση του κόσμου της εργασίας σε ένα καινούργιο αστικό-«εθνικό» όραμα, διευρυμένο ρόλο «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και ετοιμότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία (όχι μόνο) στο πλαίσιο νατοϊκής «ανθρωπιστικής επέμβασης»! Μια αποστροφή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, αξίζει της προσοχής μας: “το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση, αφενός μεν θα σημάνει την αρχή του τέλους της σε όλη την Ευρώπη, αφετέρου δε διότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή: στο βορρά η Ουκρανία, νοτιοανατολικά η Συρία, νοτιοδυτικά της Ελλάδας η Βόρεια Αφρική. Και είναι αναγκαίο για όλους μας η Ελλάδα να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη αυτή περιοχή. Έχουμε, λοιπόν, όλοι συμφέρον από μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση. Γι’ αυτό και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος”.
Αυτές λοιπόν οι λύσεις που περιγράφονται, οι βουτηγμένες στο αίμα και στην εκμετάλλευση-καταπίεση των λαών, έχουν τις υπογραφές του συνόλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δένουν το λαό μας, καθώς και τις επόμενες γενιές,  σε μαρτυρικά Μνημόνια και μας εμπλέκουν σε βάρβαρους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Αλλά πρώτα απ΄ όλα μας αντιμετωπίζουν ως εσωτερικό εχθρό.
Πρέπει τώρα να ενισχύσουμε την προσπάθεια συγκρότησης μαζικού κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό, ενάντια στα σφαγεία εργαζόμενων-νεολαίας για τα «εθνικά» αστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου