Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η πραγματική αξία στις σχέσεις Ρωσίας και Αιγύπτου

Η πραγματική αξία στις σχέσεις Ρωσίας και ΑιγύπτουΗ επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο Κάιρο στις 9 με 10 Φεβρουαρίου 2015 επέστησε την προσοχή πολλών παρατηρητών και αυθεντιών, ακόμη και όπως τα γεγονότα στην Ουκρανία κυριαρχούν την κάλυψη από τα παγκόσμια ΜΜΕ. Πολύ χρόνος και προσπάθεια πήγε στην προετοιμασία αυτής της επίσκεψης, και η σημασία της υπερβαίνει κατά πολύ την αναζωογόνηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Αιγύπτου, ισχυρίζεται η Ιρίνα Ζβιαγκελσκάγια του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

 Τόσο η Ρωσία όσο και η Αίγυπτος βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση, και αυτό είναι σημαντικό για τη Ρωσία - να δείξει ότι θεωρείται ως ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η Μόσχα διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με τα αραβικά έθνη της Μέσης Ανατολής, και η Αίγυπτος διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο θέμα αυτό.
 Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Έχει να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες από τους δυσαρεστημένους Αιγύπτιους πολίτες, τις απειλές που προέρχονται από τους τρομοκράτες και τους λαθρέμπορουςστη χερσόνησο του Σινά, κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που επιδεινώνονται από την Αραβική Ανοιξη, και την ψύξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και μια σειρά από περιφερειακές δυνάμεις.
Υπάρχει ένας λόγος για την αναβίωση του Νασερισμού - οι Αιγύπτιοι νοσταλγούν τον άνθρωπο που έκανε την Αίγυπτο ένα αναγνωρισμένο ηγετικό έθνος του αραβικού κόσμου, μια σημαντική δύναμη του Αδέσμευτου Κινήματος και ένα σύμβολο της ανεξαρτησίας και της επιτυχίας. Για την αιγυπτιακή ηγεσία, η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου ήταν ένα σημάδι του μεγαλύτερου αποτυπώματος και της ανεξαρτησίας της Αιγύπτου σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και κατέδειξε επίσης την προθυμία της Αιγύπτου να διαφοροποιήσει τις εξωτερικές της σχέσεις.
 Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρείται η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μόνο ως ένα συμβολικό επίτευγμα ή μια λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.
 Η διμερής σχέση έχει πραγματική αξία για τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής - ουσιαστικά μια νέα βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της οικονομίας της Αιγύπτου. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης πάνω από τις συμφωνίες για τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού και τις αιγυπτιακές εξαγωγές φρούτων.
 Σαφώς, η στρατιωτική συνεργασία θα συνεχιστεί επίσης. Σε πολιτικό επίπεδο οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την εγγύτητα των θέσεων τους σε μια σειρά σημαντικών περιφερειακών προβλημάτων, όπως η συριακή κρίση, η καταπολέμηση των τζιχαντιστών του χαλιφάτου και η ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ταυτόσημα συμφέροντα και προσεγγίσεις.
 Σε γενικές γραμμές, προκειμένου να γίνει η ρωσο-αιγυπτιακή συνεργασία ένας διαρκής παράγοντας στην εξωτερική πολιτική των δύο κρατών, απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες και πόροι. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία και η Αίγυπτος χρειάζεται μια τέτοια σχέση, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια της λέξης - και δεν υπάρχει τίποτα ευκαιριακό γι'αυτό.
http://defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/1318-i-pragmatiki-aksia-stis-sxeseis-rosias-kai-aigyptou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου