Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πως μία ΜΚΟ «καίει» τον αρχηγό ΓΕΣ της Σερβίας


Πως μία ΜΚΟ «καίει» τον αρχηγό ΓΕΣ της ΣερβίαςΜία σείρά εγγράφων «φωτιά» παρουσίασε η σερβική, μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου».
Τα έγγραφα «καίνε» τον νυν αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Λιούμπισα Ντίκοβιτς, καθώς τον «συνδέουν» με εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σε βάρος Αλβανών του Κοσόβου το 1999.
Υποστηρίζουν, ότι είχε ρόλο στη θηριωδίες στα χωριά Ρέζαλα και Στάρο Τσιτάκοβο, καθώς και στις προσπάθειες απόκρυψης των σορών των θυμάτων σε ομαδικό τάφο στη Ράσκα, στη Νότια Σερβία.
Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Βελιγράδι, ζήτησαν από τις σερβικές εισαγγελικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον του στρατηγού Λιούμπισα Ντίκοβιτς.
Η εκτελεστική διευθύντρια της ΜΚΟ, Σάντρα Όρλοβιτς, είπε ότι η ειδική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υπόθεση.
«Παρουσιάσαμε έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα για τέσσερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1999 στο Κόσοβο από μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών με θύματα Αλβανούς του Κοσόβου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έγινε εκταφή των λειψάνων των θυμάτων, από ομαδικό τάφο στη Ρούντνιτσα και ότι “τα έγγραφα περιλαμβάνουν στοιχεία που παραπέμπουν σε όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις μεταφοράς και απόκρυψης των σορών σε τοποθεσίες που παρέμειναν μυστικές για 15 χρόνια”.

Τα έγγραφα δημιουργήθηκαν με βάση αυθεντικά στρατιωτικά και αστυνομικά έγγραφα, δηλώσεις που έκαναν τα θύματα που επέζησαν από τα εγκλήματα, μέλη των οικογενειών των θυμάτων, ιατροδικαστικές εκθέσεις, μαρτυρίες αξιωματούχων του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία , και άλλο σχετικό υλικό, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Από τον Ιανουάριο του 2015, οι σοροί 52 ανθρώπων έχουν εκταφεί από τη Ρούντνιτσα και ταυτοποιήθηκαν. Όλα τα άτομα, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στη Ρούντνιτσα ήταν άμαχοι που είχαν σκοτωθεί ή εξαφανιστεί σε τέσσερα ξεχωριστά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατυού και του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1999 στην περιοχή Ντρένιτσα”, σημειώνει το Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου.http://armynews.gr/?p=29808

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου