Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
1η μέρα
Την Πέμπτη 15-1-15 ξεκίνησε στο εφετείο της Μυτιλήνης η δίκη των ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Μετώπου DHKP-C.
Πριν από μία εβδομάδα δόθηκε από ολόκληρη την δικογραφία μόνο το βούλευμα στην τούρκικη γλώσσα μετά από αίτηση που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απολογηθούν χωρίς να έχουν διαβάσει την δικογραφία στην γλώσσα τους. Για τον λόγο αυτό έγινε ένσταση στην δίκη,  η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο με το επιχείρημα ότι ο χρόνος προετοιμασίας μιας εβδομάδας είναι επαρκής για να ετοιμάσουν οι κατηγορούμενοι την απολογία τους.
Η δίκη εξελίσσεται με βάση το ποινικό δίκαιο και δικάζεται με τον τρομονόμο ν.2928/2001βάση του άρθρου 187Α. Από την πλευρά των δικηγόρων έγινε ένσταση για παραπομπή της δίκης σε πολιτική με το ανάλογο δίκαιο καθώς ο αγώνας των κατηγορουμένων όπως στηρίζεται από τους ίδιους κ από την γραμμή υπεράσπισης είναι πολιτικός. Η ένσταση απορρίφθηκε από το δικαστήριο με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ανήκει στην διεθνή λίστα των Τρομοκρατικών Οργανώσεων. Στη συνέχεια, οι συνήγοροι ζήτησαν τα κριτήρια για το πως εντάσσεται μια οργάνωση στη συγκεκριμένη λίστα και επισημάνθηκε πως υπάρχουν ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δεν καταγράφονται σε αυτή.
Στη συνέχεια άρχισαν οι καταθέσεις των μαρτύρων. Στην αρχή κατέθεσαν δυο άνδρες  από το Λιμεναρχείο της Χίου και στη συνέχεια μια γυναίκα η οποία είναι ηιδιοκτήτρια των ενοικιαζόμενων δωματίων που διέμεναν οι κατηγορούμενοι, και υποστήριξε στην κατάθεσή της  ότι αναγνωρίζει μόνο 2 από τους 13 κατηγορούμενους και συγκεκριμένα το πλήρωμα του σκάφους.

Στο τέλος οι δικηγόροι τόνισαν ότι η ασφυκτική ασφάλεια στην πόλη της Μυτιλήνης και γύρω από το κτήριο είναι απαράδεκτη,  ότι υπάρχει αλληλέγγυος κόσμος έξω από το δικαστήριο που θέλει να σταθεί στο πλευρό των κατηγορούμενων και ήρθαν για να παρακολουθήσουν την δίκη. Η έδρα απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, γιατί δεν είναι αρμόδια για τον εξωτερικό χώρο παρά μόνο για το τι γίνετε μέσα στην αίθουσα.

2η μέρα

Την Παρασκευή 16/01/2015 άρχισε η δίκη με μια μαρτυρία από έναν άνδρα όπου εργάζεται προς όφελος της Αντιτρομοκρατικής, και συγκεκριμένα δουλεύει γι αυτή την υπόθεση καθώς έχει πάρει μέρος στις έρευνες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, στα σπίτια των κατηγορούμενων, στην Αθήνα.Μόλις ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη κατάθεση έγινε ένσταση από τους δικηγόρους για την μαρτυρία με το επιχείρημα, πρώτον ότι ο εν λόγω άνδρας εξαιτίας της ειδικότητας που έχει δεν μπορεί να τον  κάνει αντικειμενικό στην κατάθεσή του και δεύτερον ότι στην μαρτυρία του εξέφρασε εκτός από διάφορα στοιχεία και συγκεκριμένα σχόλια έτσι ώστε να κατευθύνει την δίκη προς όφελος αντικρουόμενο με τα συμφέροντα των κατηγορουμένων,  κάτι που απαγορεύεται όπως ειπώθηκε από τους δικηγόρους. Η ένσταση απορρίφθηκε, με μια ανακοίνωση του Άρειου Πάγου που διαβάστηκε από την έδρα του δικαστηρίου.

Συνεχίστηκαν οι τελευταίες 2 καταθέσεις για την Παρασκευή. Η πρώτη έγινε από μια συνδικαλίστρια της Τουρκίας όπου κατέθεσε υπέρ του Hasan Biber και στήριξε την κατάθεση στη δράση του Hasan η οποία δεν έχει χαρακτηριστεί ποτέ ως τρομοκρατική, τονίζοντας την  συνδικαλιστική του δράση τόσο στο εργατικό  κίνημα αφού ήταν πολλά χρόνια πρόεδρος του συνδικάτου των Λιμενεργατών(Liman-IS) ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα, όσο και κατά του Φασισμού της Τουρκίας, επίσης έκανε λόγο για το πόσο αγαπητός είναι τόσο στο κίνημα όσο και στη κοινωνία και τέλος έκανε λόγο για την έκδοση διαφόρων βιβλίων και ποιητικών συλλογών του.

Υπάρχουν άλλοι 25 μάρτυρες όπου η γνώμη των δικηγόρων είναι ότι δεν θα προλάβουν να καταθέσουν όλοι. Τέλος, οι ίδιοι προσπαθούν να πάρουν αναβολή της υπόθεσης για μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίο.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://oagonas.blogspot.gr/2015/02/blog-post_40.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου