Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΣΙΡ

Ο Νασίρ Γκασεμί, Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση γιατί προσπάθησε να φέρει τη γυναίκα και το παιδί του στην Ελλάδα. Στις 4 Φλεβάρη εκδικάζεται η αίτησή του για αναστολή της ποινής της απέλασης και για την αποφυλάκισή του μετά από δυόμιση χρόνια.   Ρεπορτάζ Δήμητρα Ακριώτου - Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8
Ο Νασίρ Γκασεμί κέρδισε πολιτικό άσυλο μετά από δεκάμηνη απεργία πείνας.
Είχε συμμετάσχει στον 9μηνο αγώνα και τη μεγάλη απεργία πείνας των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων στα Προπύλαια το 2009-10 και κέρδισε μαζί με δεκάδες άλλους το πολιτικό άσυλο. Είναι πολιτικός πρόσφυγας αναγνωρισμένος από τις επιτροπές ασύλου και κάθε περίπτωση απέλασής του είναι στην ουσία θανατική καταδίκη, καθώς στο Αφγανιστάν κινδυνεύει η ζωή του.
Ο κεντρικός του ρόλος σε αυτή την ιστορία αλλά και γενικά η δραστηριοποίησή του σε θέματα ασύλου φαίνεται ότι τον στοχοποίησε καθώς όταν παρουσιάστηκε στον Έβρο, με το πολιτικό του άσυλο, για να πάρει τη γυναίκα και το παιδί του συνελήφθη. 
Του φόρτωσαν μια σειρά κατηγοριών που κατέπεσαν αλλά τελικά φυλακίστηκε ως κοινός δουλέμπορος παρόλο που σύμφωνα με τα μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος η δίωξή του έγινε με διαδικασίες εξπρές χωρίς μαρτυρίες που να επιβεβαιώνουν τη διακίνηση.


Δουλεύοντας εντός της φυλακής πλέον κατάφερε να καλύψει τα 3/5 της ποινής που αρχικά του επεβλήθη. Τον Οκτώβριο η αντίστοιχη αίτηση που έκανε απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες κάτι που καταγγέλθηκε έντονα από τις Κινήσεις ενάντια στον Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή Ξάνθης και Κομοτηνής. Την Τετάρτη επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Στο πλευρό του Νασίρ έχουν ταχθεί νεολαία, εργαζόμενοι, φοιτητικοί σύλλογοι και παρατάξεις και φυσικά το οργανωμένο αντιρατσιστικό κίνημα που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης αλλά και διαμαρτυρίες για τις ανυπόστατες κατηγορίες έξω από τα δικαστήρια της Κομοτηνής στις 9 το πρωί.

Οι λόγοι για την αναγκαιότητα της λευτεριάς του Νασίρ δεν είναι μόνο πολιτικοί αλλά και ανθρωπιστικοί. Η γυναίκα και το παιδί του είναι μεν στην Ελλάδα αλλά στην Αθήνα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κομοτηνή. Ζουν με καθεστώς κόκκινης κάρτας, ανανεώσιμης κάθε λίγο και λιγάκι και με ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασής τους ανά πάσα στιγμή ενώ ο εξάχρονος γιος του έχει αναπηρία στο αριστερό του χέρι η οποία όπως επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού προήλθε από τερατογέννεση που έχει άμεση σχέση με τους  βομβαρδισμούς από απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Αφγανιστάν.

Για την υπόθεση μιλά Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8 ο δημοσιογράφος και μέλος της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Κυριάκος Μπάνος
  - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000003894/Tin-Tetarti-i-diki-tou-politikou-prosfuga-Nasir-Gkasemi-stin-Komotini#sthash.6KSaHnmu.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου