Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μύθοι και Πραγματικότητα για την Άσκηση "ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ"

Image
ΑΠΟΡΡΗΤΗ-ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ!
Καλό θα είναι να αρχίσουν να λέγονται αλήθειες για τις περιβόητες τα τελευταία χρόνια ασκήσεις ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ. Οι οποίες ορθότατα γίνονται αν και όταν γίνονται για την εκπαίδευση του προσωπικού. Και αφού γίνονται γι΄ αυτό το λόγο η υπερβολική προβολή τους δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αντιθέτως βλάπτει. Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια.
Η δεύτερη αλήθεια είναι οτι τέτοιου είδους ασκήσεις πρέπει να γίνονται πραγματικά αιφνιδιαστικά. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. Το γεγονός ότι το Onalert.gr είχε ενημερωθεί από την Κυριακή ,ότι την Τετάρτη θα γίνει …ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ δείχνει πολλά για τον…αιφνιδιασμό. 
Ο Καμμένος βλέποντας ότι “ο κόσμος το ΄χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”, διέταξε να γίνει ο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ ένα 24ωρο πριν. Σαν νέος ΥΕΘΑ λογικό ήταν να θέλει να δει αντιδράσεις. Και τις είδε.
Να περάσουμε όμως σε άλλες πιο “σκληρές αλήθειες”. Κάποιοι θεωρώντας δεδομένο ότι οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο υπεύθυνοι απ΄ όσο τους παρουσιάζουν νοιώθουν ασφαλείς να λένε ότι θέλουν. Και στους δημοσιογράφους -μικρό το κακό- αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο πλέον.

Σε διαρροή λοιπόν από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι ενεργοποιήθηκε το σύνολο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») 

Μήπως να ξανακοιτάξουν τα σχέδιά τους; Γιατί απ΄ όσο καλά γνωρίζουμε χρησιμοποιήθηκαν μονάδες που δεν συμμετέχουν στην Δύναμη Δέλτα! "Βαφτίστηκαν" μέσα στη νύχτα. 

Το γιατί είναι εύκολα κατανοητό. Κάποια από τα “μέσα” της Δύναμης Δ ,λογικά είχαν πρόβλημα . Η καταπόνηση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι περικοπές ειναι λογικό να δημιουργεί τέτοια θέματα. Το ζητούμενο  είναι να μην“αλληλοπαραμυθιαζόμαστε” . Γιατί θα ΄ρθει η δύσκολη η ώρα και θα ΄χουμε πιστέψει ότι όλα λειτουργούσαν άψογα. Και δεν λειτουργούν. Αυτό δεν είναι κακό και κατακριτέο ,ειδικά σήμερα που η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δραματική. Κατακριτέο και άκρως επικίνδυνο είναι να μην αντιμετωπίζουμε την αλήθεια για να δούμε και πως θα πορευθούμε καλύτερα. 

Έχουμε πάρα πολλές φορές διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι οι υπουργοί που πέρασαν από το ΥΠΕΘΑ , είχαν στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Την οποία όταν την αντιμετώπιζαν είτε τυχαία,είτε μετά από ανάλογα δημοσιεύματα …τρόμαζαν. Και είναι ενδεικτική η “ατάκα” που είπε ένας από τους υπουργούς των τελευταίων ετών μελετώντας στοιχεία που του είχε δώσει Γενικό Επιτελείο: “Θα μας πάνε στο Γουδή” ,είπε.

Η καλή η τύχη έχει διασώσει πάρα πολλούς που πήραν το ρίσκο να καθησυχάζουν αντί να ανησυχούν τους πολιτικούς που κλήθηκαν να αναλάβουν το ΥΠΕΘΑ. Δεν γνωρίζουμε ,πόσο θα διαρκέσει αυτή η τύχη. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να είναι …παντοτινή και να χαρακτηριστούμε υπερβολικοί όσοι βλέπουμε τελείως διαφορετική εικόνα απ΄ αυτή που με επιμονή θέλουν να μας πείσουν ότι βλέπουμε.

Συμπέρασμα; Οι ΕΔ πρέπει να ασκούνται συστηματικά,σοβαρά, με σχέδιο με στόχο ,με έμπνευση. Οι ασκήσεις για "να δει ο υπουργός" θα έπρεπε να έχουν εδώ και χρόνια σταματήσει. Αν θέλουν οι υπουργοί ασκήσεις να πηγαίνουν στις μεγάλες ,τις προγραμματισμένες. Διαφορετικά υπάρχει και το βίντεο. 

Οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι δεδομένες και δεν είναι μεγάλες είναι γνωστό. Και το τελευταίο ευρώ πρέπει να αξιοποιείται σωστά. Τα μέσα των ΕΔ πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν πρέπει ,εκεί που πρέπει. Και βέβαια η όποια στρατιωτική ηγεσία προκύψει από τις κρίσεις που η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει κανονικά, θα πρέπει να παρουσιάσει την πολιτική ηγεσία την πραγματική εικόνα των αναγκών και των προβλημάτων των ΕΔ. Είναι κρίμα να ξαγρυπνούν μόνο οι στρατιωτικοί που καλούνται να κάνουν δουλειά με "πατέντες". Ας μείνουν ξάγρυπνοι και οι πολιτικοί.http://www.onalert.gr/stories/o-pyrpolitis-kai-oi-pyrpolimenes-alitheies-tou/40985

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου