Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ρωσία: Τεράστιες οι απώλειες από την πτώση του πετρελαίου

Image
Αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 40 δολάρια το βαρέλι η Ρωσία θα χάσει, μόνο από φόρους που δεν θα εισπραχθούν, 46 δισ. δολάρια, δήλωσε ο Ίλια Τρουνίν, επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
«Με την πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα 100 στα 50 δολάρια το βαρέλι, το 2015, οι φόροι που χάνονται από το πετρέλαιο είναι 31 δις. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ενώ μια πιο μεγάλη πτώση, στα 40 δολάρια το βαρέλι, θα μας προκαλέσει φορολογική υστέρηση 46 δισ. δολαρίων», ανέφερε ο Τρουνίν σε ρωσική οικονομική εφημερίδα.
Ο Τρουνίν εξήγησε πως η φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη που όταν οι τιμές είναι υψηλές, το επιπλέον ποσό, καταλήγει, απευθείας, στο κρατικό ταμείο. Όταν όμως οι τιμές είναι χαμηλές ο κρατικός προϋπολογισμός επηρεάζεται αρνητικά.

Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, επίσης, δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να χάσει έως και 160 δισ. δολάρια, ετησίως, αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα 45 δολάρια το βαρέλι. 
Η ρωσική οικονομία, κυριολεκτικά, υποφέρει, από τα αρνητικά αποτελέσματα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η οποία επιτάθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του. Από το καλοκαίρι του 2014 η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κατά 40%, λόγω υπερπαραγωγής. 


Πηγή: Sputnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου