Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η κρίση στην Ουκρανία αφορμή επανασχεδιασμού των Ενόπλων στη Γερμανία όπως και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη-Βαλτική

100 Leopard 2: Χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τον Ελληνικό ΣτρατόΔεδομένης της κρίσης της Ουκρανίας το Υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο, μετά από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, εξετάζει τη σταδιακή απόσυρση λιγότερων βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 από το μέγεθος που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Η μεταρρύθμιση του Γερμανικού Στρατού προβλέπει ότι από τα περίπου 3.500 άρματα μάχης της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μόνο 225 είναι να παραμείνουν στο ενεργό δυναμικό, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Το νούμερο αυτό θα επανεξεταστεί, λόγω της κρίσης της Ουκρανίας, όπως και η οροφή άλλων οπλικών συστημάτων. 
Συγκεκριμένα αιτήματα παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, Χανς-Πέτερ Μπάρτελς. "Αν θέλετε να υφίσταται μια αξιόπιστη συλλογική άμυνα για την Ευρώπη, τα στρατεύματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα," δήλωσε ο Μπάρτελς. "Ένα τάγμα τεθωρακισμένων οχημάτων χωρίς οχήματα δεν είναι ένα τάγμα τεθωρακισμένων," συμπλήρωσε ο ίδιος. Η πιθανή νέα οροφή στον τομέα των βαρέων αρμάτων μάχης του Γερμανικού Στρατού ονομάζεται σε πάνω από 300 Leopard 2.
Από την άλλη μεριά, η Γερμανία ξεφορτώνεται τα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα σε Βαλκάνια-Ανατολική Ευρώπη και χώρες της Βαλτικής. 

PzH 2000 & Boxer θέλει να προμηθευτεί η Λιθουανία στη Γερμανία

Οι αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι έτοιμες για την πώληση τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Boxer στη Λιθουανία, ωστόσο, ο Γερμανικός Στρατός δεν έχει στο πλεόνασμά του οχήματα αυτού του τύπου - σύμφωνα με το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι (ARD) της Γερμανίας. Στην πρωτεύουσα Βίλνιους μπορεί να αποφασίσουν σχετικά με την επιλογή ενός νέου τύπου οχήματος τον Μάρτιο - γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με το tagesschau.de η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πουλήσει οχήματα Boxer για χρήση με το Λιθουανικό στρατό. Λόγω της έλλειψης αυτού του τύπου των οχημάτων στο πλεόνασμα του Γερμανικού Στρατού, τα οχήματα προς πώληση δεν βρίσκονται στη διάθεση των Ενόπλων δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι Λιθουανοί μπορεί να προμηθευτούν στη Γερμανία πρόσφατα κατασκευασμένα οχήματα, εάν μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από τις αρχές της Λιθουανίας. Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Λιθουανίας δήλωσε επίσης σε μια συνέντευξη με το Reuters, όπως ανέφερε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι το Βίλνιους δεν έχει ακόμη μια ενεργή προσφορά για 100 οχήματα του τύπου. Η απόφαση για την επιλογή των οχημάτων πρέπει να ληφθεί πριν από το τέλος του Μαρτίου.

Η Λιθουανία προτίθεται να αγοράσει έως το 2020 τροχοφόρα τεθωρακισμένα για να αντικαταστήσει τα 300 πεπαλαιωμένα M113, επίσης γερμανικής προέλευσης, με τα οποία είναι εξοπλισμένα στοιχεία της ταξιαρχίας Iron Wolf. Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις, η Λιθουανία έχει λάβει υπόψη συνολικά δέκα προσφορές. Η χρηματοδότηση της αγοράς είναι πιθανό να παρέχεται από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι το Βερολίνο αρνήθηκε να πωλήσει στην Λιθουανία οχήματα Boxer βάσει διακυβερνητικής συμφωνίας. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το Βίλνιους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οποιαδήποτε άρνηση μεταβίβασης οχημάτων του τύπου λόγω της έλλειψης αυτό στο πλεονασματικό υλικό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν θα είναι πρόθυμη να πουλήσει καινούργια οχήματα.

Το Boxer θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα τροχοφόρα τεθωρακισμένα στον κόσμο. Ο Γερμανικός Στρατός έχει παραγγείλει 272 οχήματα (τουλάχιστον 200 έχουν παραδοθεί), 131 περισσότερα είναι ακόμα υπό παραγγελία.

Σε αντίθεση με το Boxer, η κυβέρνηση της Λιθουανίας προφανώς ελπίζει να λάβει μέσω μιας διακυβερνητικής συμφωνίας τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH2000 από το απόθεμα το Γερμανικού Στρατού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει φυσικά τα πάντα για να βοηθήσει τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Λιθουανία,» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

PzH-2000

Το όπλο 155 χιλιοστών μπορεί να βάλει 3 φορές σε 10 δευτερόλεπτα, 10 φορές σε 1 λεπτό, 20 βολές σε 2 λεπτά ή 8 ανά 1 λεπτό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 3 λεπτών. Το σύνολο των επί του σκάφους αποθηκευμένων 60 βλημάτων μπορεί να βληθεί χωρίς διακοπή. Για πυρά μεγαλύτερης διάρκειας, το ποσοστό περιορίζεται σε 3 βολές ανά 1 λεπτό.

Το 11,70 μέτρων μήκους (με τον σωλήνα), 3,54 μέτρα πλάτους και 3,42 μέτρα ύψους PZH 2000 έχει εγκατεστημένο έναν κινητήρα ντίζελ MTU με 1.000 ίππους, έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 62 χιλιόμετρα την ώρα στο δρόμο και 45  χιλιόμετρα την ώρα σε ανώμαλο έδαφος. Μπορείτε να ξεπεράσει εμπόδια μέχρι ένα μέτρο και να διασχίσει υδάτινο κώλυμα βάθους 1,5 μέτρων.

Το κύτος του σκάφους είναι κατασκευασμένο από συγκολλημένο χάλυβα και προστατεύει το πλήρωμα από πυρά όπλων διαμετρήματος έως 14,5 χιλιοστών ή θραύσματα βλημάτων πυροβολικού. Το οβιδοβόλο εξοπλίζεται με ένα πολυβόλο και για την καταπολέμηση των εχθρικών τεθωρακισμένων δυνάμεων, είναι σε θέσει να στοχεύει άμεσα.
Στοιχεία από http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου