Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ» ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ελπίδες για την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στο Μινσκ

Εμφανώς ψυχρό ήταν το κλίμα στην έναρξη της χθεσινής πολύωρης συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ. Στη Σύνοδο του Μινσκ συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και ο ηγέτης τωνΕμφανώς ψυχρό ήταν το κλίμα στην έναρξη της χθεσινής πολύωρης συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ. Στη Σύνοδο του Μινσκ συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντόνετσκ  Του Γιώργου Παυλόπουλου 
Είτε η κατάσταση θα ακολουθήσει μια πορεία αποκλιμάκωσης και εκεχειρίας είτε θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προσερχόμενος στην κρίσιμη τετραμερή συνάντηση κορυφής του Μινσκ, που από αρκετούς έχει χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία για να δοθεί ειρηνική λύση στη σύγκρουση. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, είχε στείλει σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προθέσεις του σε περίπτωση μη συμφωνίας, δηλώνοντας ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.
Η ραγδαία κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ώρες απλώς επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Ποροσένκο, αλλά και τους φόβους όσων κάνουν λόγο για ένα γενικευμένο πόλεμο στα σύνορα της Ε.Ε., με απρόβλεπτη κατάληξη -ειδικά, καθώς θα συνδυαστεί με περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Ενδεικτικά, μόνο χθες, έχασαν τη ζωή τους 19 κυβερνητικοί στρατιώτες στις μάχες για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπαλτσέβε, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, ενώ τουλάχιστον 6 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν ένα βλήμα προσγειώθηκε σε στάση λεωφορείου στο Ντόνετσκ.
ΣΗΜΕΙΑ-«ΚΛΕΙΔΙΑ» 
Τα πιο δύσκολα σημεία έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των μήκους περίπου 450 χιλιομέτρων συνόρων Ουκρανίας και Ρωσίας -το Κίεβο απαιτεί να είναι στη δικαιοδοσία του, οι αυτονομιστές το αποκλείουν, ενώ Ευρωπαίοι και Ρώσοι κάνουν λόγο για επιτήρησή τους από τον ΟΑΣΕ- με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 50-70 χιλιομέτρων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις όπου δεν θα υπάρχουν βαρέα όπλα, καθώς και με την ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούν οι δύο πλευρές.

Στη συνέχεια και εφόσον η εκεχειρία τηρηθεί, θα ακολουθήσει το πιο ουσιαστικό μέρος του «παζαριού», για το καθεστώς που θα διέπει τις διαφιλονικούμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες το Κρεμλίνο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ονομάζουν «Νέα Ρωσία».
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει χθες το βράδυ, οι διαπραγματεύσεις είχαν επικεντρωθεί σε δύο κείμενα, με στόχο να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα και να μη δοθεί η εικόνα «ναυαγίου» της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Βερολίνο και Παρίσι. Το πρώτο -πάντα σύμφωνα με τις διαρροές αυτές- αφορούσε μια κοινή δήλωση για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, που θα έφερε τις υπογραφές του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Πέτρο Ποροσένκο, της Αγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. Όσο για το δεύτερο, είχε να κάνει με τον σεβασμό της συμφωνίας για εκεχειρία που είχε επιτευχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 (επίσης στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας) και θα έφερε την εγγύηση αφενός των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας και, αφετέρου, του ΟΑΣΕ.
ΕΩΛΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ 
Ωστόσο, όπως είναι σαφές και από το παρελθόν, ακόμη κι αν τελικώς υπογραφούν τα δύο προαναφερθέντα κείμενα, ενδέχεται να αποδειχθούν κενό γράμμα εφόσον δεν γίνουν σεβαστά από τον ουκρανικό στρατό και τις δυνάμεις των αυτονομιστών στην πράξη, δηλαδή στα πεδία των μαχών. Εκεί όπου η ένταση είναι τόσο μεγάλη, ώστε η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή -εκουσίως ή ακουσίως. Σε αυτή την περίπτωση, τον λόγο θα πάρουν οι ΗΠΑ, οι οποίες πιθανότατα θα προχωρήσουν στην προμήθεια των Ουκρανών με σύγχρονα «αμυντικά» όπλα, κάτι που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αιματοχυσία.

Δέκα μήνες αιματηρών συγκρούσεων
• Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασαν τον Απρίλιο του 2014, μετά την απόσχιση της Κριμαίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σχεδόν 5.500 άνθρωποι, ένοπλοι και άμαχοι, ενώ πάνω από 12.000 έχουν τραυματιστεί.
• Στις περιοχές που διεξάγονται οι συγκρούσεις ζουν περίπου 5,2 εκατ. άνθρωποι, από τους οποίους σχεδόν ένα εκατ. έχει αναγκαστεί να «μετακομίσει» σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ κάπου 600.000 έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο εκτός συνόρων, κυρίως στη Ρωσία (οι 400.000).
• Καθοριστικό σημείο ήταν η κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στις 17 Ιουλίου, που αποδόθηκε (χωρίς να έχει αποδειχθεί, πάντως...) στους αυτονομιστές και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων.
• Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ στις 5 Σεπτεμβρίου δημιούργησε ελπίδες για εκτόνωση της έντασης και εξεύρεση ειρηνικής λύσης, όμως η συνέχεια τις διέψευσε.
• Τις τελευταίες ημέρες, οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί, με την πρωτοβουλία να ανήκει στους αυτονομιστές, με Κίεβο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να κάνουν λόγο για χιλιάδες μέλη του τακτικού στρατού της Ρωσίας που πολεμούν στο πλευρό τους, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113455227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου