Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Για τον ισραηλινό στρατό η ειρηνική διαμαρτυρία των Παλαιστινίων συνιστά ιδεολογικό έγκλημα

O Abdullah Abu Rahmah υποβλήθηκε σε ακρόαση ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου μετά την καταδίκη του για το γεγονός ότι στάθηκε μπροστά από μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού. Ο διοργανωτής μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας από το Bil’in, που έχει ήδη εκτίσει φυλάκιση ενός έτους, έχει χαρακτηριστεί «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
του Yael Marom
Διπλωμάτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σουηδία ήταν παρόντες την Κυριακή σε μια ακρόαση για την επιβολή ποινής στον επικεφαλής παλαιστινιακών μη βίαιων διαμαρτυριών Abdullah Abu Rahmah στη στρατιωτική φυλακή Ofer της Δυτικής Όχθης, μαζί με δεκάδες Παλαιστίνιους, διεθνείς και Ισραηλινούς ακτιβιστές. Ο Abu Rahmah αποτελεί κεντρική φιγούρα στις λαϊκές διαδηλώσεις στο χωριό Bil’in, καθώς και στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη και έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσηλωμένος στην μη βία.
Το 2010 ο ιστότοπος + 972 Magazine επέλεξε τον Abu Rahmah ως το πρόσωπο της χρονιάς για το ρόλο του στην αύξηση της διεθνούς απήχησης του παλαιστινιακού λαϊκού κινήματος ειρηνικής διαμαρτυρίας, καθώς και για την υπονόμευση του τείχους διαχωρισμού.

Τον Οκτώβρη του 2014, στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε τον Abu Rahmah για την παρακώλυση ενός στρατιώτη επειδή προσπάθησε να σταματήσει μια μπουλντόζα κατά τις εργασίες κατασκευής του διαχωριστικού τείχους στην περιοχή Beitunia κοντά στη Ραμάλα τον Μάιο του 2012. Ο Abu Rahmah συνελήφθη και ανακρίθηκε αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το γεγονός ότι η αστυνομία δεν έκρινε σκόπιμο να παρατείνει την ανάκρισή του, να τον κρατήσει στη φυλακή ή να επιβάλει περιοριστικούς όρους για την απελευθέρωσή του, δεν απέτρεψε τον στρατό από το να ασκήσει δίωξη και να καταδικάσει τον Abu Rahmah.

Στην ακρόαση για την επιβολή ποινής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η στρατιωτική εισαγγελέας ζήτησε αυστηρή τιμωρία με μεγάλης διάρκειας φυλάκιση και βαρύ πρόστιμο. Ισχυρίστηκε επιπλέον ότι ο Abu Rahmah διαπράττει ιδεολογικά εγκλήματα, επομένως η πιθανότητα να σωφρονιστεί είναι μικρή και πρέπει να του επιβληθεί μια τιμωρία που θα τον αποτρέψει από το να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Σε μια δήλωσή του που εκδόθηκε μετά την ακρόαση, ο Abu Rahmah είπε ότι η δίκη του είναι απόδειξη πως ο στρατός τον τιμωρεί για τη μη βίαιη αντίστασή του. Πρόσθεσε ότι πολλοί νέοι Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί για τους ίδιους ακριβώς λόγους και αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. «Θα μου επιβληθεί ποινή στις 23 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αμπού Rahmah. «Όλο αυτό συμβαίνει γιατί ζητώ ελευθερία και δικαιοσύνη, ασφάλεια και ειρήνη για τους Παλαιστίνιους. Το μόνο που θέλουμε είναι να απελευθερώσουμε τη γη μας».



Ο Abdullah Abu Rahmah στο στρατιωτικό δικαστήριο Ofer, (φωτό από Oren Ziv/Activestills.org)



Ο Abu Rahmah δεν είναι άγνωστος στις ισραηλινές φυλακές, έχει ήδη φυλακιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο για υποκίνηση και οργάνωση «παράνομων διαδηλώσεων». Έχει συλληφθεί πολλές φορές. Μία από τις συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι ο Abu Rahmah είχε συγκεντρώσει άδεια κάνιστρα δακρυγόνων που είχε ρίξει ο στρατός σε διαδηλωτές στο Bil’in. Ο στρατός αναφέρθηκε στα άδεια κάνιστρα ως «όπλα».

Οι διαδηλώσεις στα κατεχόμενα εδάφη απαγορεύονται εντελώς από τον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή πορεία θεωρείται παράνομη. Επίσης το να κατηγορηθεί κανείς για «υποκίνηση» δεν σημαίνει απαραιτήτως υποκίνηση σε βία αλλά αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή εξέγερσης ή διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης η δικηγόρος Gaby Lasky, που εκπροσωπεί τον Abu Rahmah, ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειές του δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε βία, και ότι συμμετείχε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία εντός των νομίμων ορίων της ελευθερίας της έκφρασης. Ωστόσο, ο δικαστής αντιπαρέθεσε ότι το κατηγορητήριο δεν αναφέρεται σε διαμαρτυρία οπότε δεν έχει θέση η συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης σε αυτήν την υπόθεση.

Η στρατιωτική εισαγγελέας αγόρευσε σχετικά με το ότι ο στρατός δεν θέλει να βλάψει την ελευθερία της έκφρασης αλλά να τη διοχετεύσει σε νόμιμες οδούς. Αλλά ποιες είναι αυτές οι νόμιμες οδοί στη Δυτική Όχθη; Αν το να διαδηλώνεις, να συμμετέχεις σε πορείες και να στέκεσαι μπροστά από μία μπουλντόζα θεωρούνται παράνομα, τι ακριβώς επιτρέπεται;

Άρθρο μεταφρασμένο από το +972

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου