Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για την ενέργεια

ImageΕπιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου υπογράφτηκε  στο Κάιρο μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας κ.Γιώργου Λακοτρύπη και του Αιγύπτιου Υπουργού   Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων,κ. Σιερίφ Ισμαήλ, παρουσία και του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου, κ.Ιμπραχίμ Μεχλέμπ.
Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές - ουσιαστικά όμως πρόκειται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τυπου, για ένα Μνημόνιο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος και για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως την Noble και την BG, να προχωρήσουν σε πιο ουσιαστικά βήματα για συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο, αλλά και να προχωρήσουν στα βήματα που απαιτούνται για υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας.Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Μνημόνιο θα διευκολύνει επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στο Τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. 

Συμφωνία σε έξι μήνες. 

Σχετικά με τη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι  οι πλευρές σχεδιάζουν να υπογράψουν εντός εξαμήνου  ένα πιο ολοκληρωμένο κείμενο συνεργασίας , με βασει τις κατευθύνσεις του Μνημονίου Συναντίληψης


Η  συνεργασία Κύπρου -Αιγύπτου φαίνεται ενισχύεται και από την εκτίμηση ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επιτρέπουν άνετα , όπως ήταν ένας σχεδιασμός, να δημιουργηθεί  τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Κύπρο. Έτσι στο πλαίσιο μιας αυτονόητης προετοιμασίας οι  εταιρείες φυσικού αερίου των δυο χωρών κάνουν εναλλακτικά σχέδια για αγωγούς κ.α.
Αγωγός από ''Αφροδίτη'' σε Αίγυπτο
Ειδικότερα, το Μνημόνιο εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS) και την ''Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου'' (ΕΥΚ) να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιστοποιηθεί η χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και θα επιτευχθεί προστιθέμενη αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο. Το έργο αυτό, αναφέρεται, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων (upstream) και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). 
''Ακόμα ένα βήμα για την ρευστοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»'', έγραψε χαρακτηριστικά  ο κ. Γιώργος Λακοτρύπης στο Twitter, δίνοντας την δυναμική της συμφωνίας.   

Τι λένε στην Τουρκία
Το Μνημόνιο, αναμένεται να ενοχλήσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία, που ήδη αντιδρά έντονα στη ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου. 
Ηδη η κρατική τουρκική TV αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ επισημαίνοντας ότι  ''μυστικό παραμένει το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν οι Σαρίφ Ισμαήλ και Γιώργος Λακκοτρύπης''. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  η συμφωνία έγινε διότι  '' είναι λιγότερα τα αποθέματα στο 12ο Οικόπεδο από ό, τι υπολογίζονταν αρχικά'' και αυτό σε συνδυασμό με την '' μείωση στις τιμές του πετρελαίου,  καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στη - όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- ''Νότια Κύπρο'' .Γι’ αυτό η ''ρωμαίικη διοίκηση'', προσθέτει για την κυπριακή κυβέρνηση,  σχεδιάζει τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, επειδή είναι πιο εύκολη και πιο φθηνή.Οι εταιρείες φυσικού αερίου των δύο χωρών πραγματοποιούν εργασίες για το σχέδιο που προβλέπει την τοποθέτηση αγωγών, μεταξύ του οικοπέδου Αφροδίτης και της Αιγύπτου''.http://www.onalert.gr/stories/symfonia-aigyptou-kyprou/40834

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου