Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η Αίγυπτος ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του Dassault Rafale

Η Αίγυπτος ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του Dassault RafaleΟ Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale στην Αίγυπτο.
H Αίγυπτος παραγγέλνει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής αερναυπηγικής εταιρείας Dassault Aviation. Η συμφωνία, η οποία επιβεβαιώθηκε τόσο από τον κατασκευαστή στη Γαλλία, όσο και από το προεδρικό γραφείο του Φρανσουά Ολάντ σε μια σύντομη δήλωση αργά το απόγεμα στις 12 Φεβρουαρίου, έχει συναφθεί μόλις τρεις μήνες μετά την εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία προμήθειας που ξεκίνησε επίσημα το Νοέμβριο του 2014. Η Dassault αναμένεται να παραδώσει τα τρία πρώτα Rafale στην Αίγυπτο αργότερα αυτό το έτος, με άλλα τρία να ακολουθούν το 2016. Το χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα 18 αεροσκάφη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Αιγύπτιοι και Γάλλοι αξιωματούχοι της άμυνας ξεκίνησαν με τις πρώτες επαφές στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2014, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation Ερικ Τραπιέ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον αλ-Σίσι το Δεκέμβριο του 2014 όπου και επιτεύχθηκε η τελική συμφωνία, αλλά επιβεβαίωσε δημοσίως μόλις στις 6 Φεβρουαρίου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις γαλλικές αρχές, οι οποίες ... έδωσαν την πολιτική στήριξη, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε καμία στρατιωτική εξαγωγή», δήλωσε ο Τραπιέ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Μια επίσημη υπογραφή της σύμβασης, με τη συμμετοχή του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 16 Φεβρουαρίου.

Το συμφωνία-πακέτο πώλησης όπλων δεν περιορίζεται στο Rafale, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια φρεγάτα FREMM και μια παραγγελία για πυραύλους της MBDA. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde η συνολική αξία της συναλλαγής είναι περίπου 5 δις ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Γαλλικού Ναυτικού, ναύαρχος Μπερνάρ Ροζέλ επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους στις 9 Φεβρουαρίου ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για την απόκτηση μιας φρεγάτας FREMM. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δεύτερη FREMM για το Γαλλικό Ναυτικό, η φρεγάτα Normandie (D561), η οποία αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις θαλάσσιες δοκιμές της, θα μπορούσε να παραδοθεί στην Αίγυπτο αργότερα αυτό το έτος, και ότι μια τέτοια μεταβίβαση δεν επηρεάζει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Γαλλικού Ναυτικού.

Η Αίγυπτος είναι έτσι ο πρώτος επιβεβαιωμένος εξαγωγικός πελάτης για το Rafale, το οποίο έχει τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία στη Γαλλία από το 2001. Η Αίγυπτος ήταν επίσης ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης για Mirage 2000 της Dassault.
http://www.defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/1308-i-aigyptos-o-protos-eksagogikos-pelatis-tou-dassault-rafale

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου