Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

RIMSE: Γιατί Αλβανοί εγκαταλείπουν μαζικά το Κόσοβο;


 Χάος στην Πρίστινα-112 τραυματίες στα επεισόδιαΤο τελευταίο τρίμηνο, ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο Κοσσυφοπέδιο με ευρύτερες προεκτάσεις στην Ευρώπη. Μαζικά και φαινομενικά απρογραμμάτιστα, φεύγουν κατά κύματα οι Αλβανοί κάθε ηλικίας και κυρίως διαμέσου Σερβίας -ακόμα και πεζοί- κατευθύνονται στην Ουγγαρία.
Του Ιωάννη Μιχαλέτου
ΠΗΓΗ: Radical Islam Monitor in Southeast Europe (RIMSE)
URL: http://www.rimse.gr/Στη συγκεκριμένη χώρα που είναι ο πρώτος σταθμός της Κεντρικής Ευρώπης στη ζώνη του Σένγκεν, οι περισσότεροι συλλαμβάνονται και εν συνεχεία αιτούνται άσυλο, το οποίο όμως δεν γίνεται αποδεκτό από τις τοπικές αρχές γιατί δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά παράνομοι μετανάστες.
Εν συνεχεία, η πλειονότητα βρίσκει τρόπο μετάβασης στην Αυστρία και από εκεί κυρίως προς τη Γερμανία. Υπολογίζεται, ότι τις τελευταίες 15 εβδομάδες πάνω από 70.000 Κοσοβάροι επέλεξαν τη φυγή από το τόπο τους, με το φαινόμενο να εντείνεται κυριολεκτικά μέρα με την ημέρα.
Χρόνια σοβαρά προβλήματα της περιοχής, όπως υψηλότατη ανεργία, διαφθορά και αναλογικά υψηλό κόστος ζωής, καθότι το μη-αναγνωρισμένο αυτό κράτος από τον Ο.Η.Ε. έχει υιοθετήσει ως de facto νόμισμα του το Ευρώ, έχουν βεβαίως συντελέσει στα ανωτέρω.
Ο κύριος όμως λόγος της μαζικής και ξαφνικής φυγής έγκειται στην ίδια τη βούληση της τοπικής ηγεσίας να μειώσει κάθετα την ανεργία ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες όπου αγγίζει το 80%, καθότι είχαν αρχίσει να δημιουργούνται σοβαρότατα θέματα αμφισβήτησης της τοπικής «ελίτ» από ομάδες πολιτών.
Επιπροσθέτως, έχουν μειωθεί οι χρηματοοικονομικές «μεταγγίσεις» από τη διεθνή κοινότητα όπως το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η παροχή επιδομάτων, επισήμων και ανεπισήμων, σε μια ευρεία κατηγορία πολιτών, με σκοπό την εξαγορά της συναίνεσης τους.http://www.defence-point.gr/news/?p=123000
Την έβδομη επέτειο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Σερβία, γιόρτασαν στην Πρίστινα χιλιάδες πολίτες.
Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων ο σταθμός λεωφορείων από τον οποίο εκατοντάδες πολίτες αναχωρούν καθημερινά, με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η μαζική φυγή πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως “έξοδος” των απελπισμένων από την φτωχότερη και πλέον περιθωριοποιημένη χώρα της Ευρώπης.
Οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30.000 Κοσοβάροι έχουν ζητήσει άσυλο από την Γερμανία, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα και μέλη της κυβέρνησης στον τάφο του πρώτου προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.
Copyright © 2015 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου