Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι φιλίες του ΔΝΤ με τη Βουλγαρία

Τη φτωχή Βουλγαρία επισκέπτεται το ΔΝΤ για την “επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης”. Είναι μέσα στις συνήθεις επισκέψεις που πραγματοποιεί το ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά διοικεί τα Βαλκάνια για να τροφοδοτεί τις χώρες με δάνεια που στόχο έχουν να επιστραφούν ως υποδομές ή χρήμα που έχει κλαπεί από τις κυβερνήσεις-μεριονέτες. 
Η προηγούμενη επίσκεψη είχε γίνει το καλοκαίρι του 2014, πριν από την εκλογή του Μπορίσοφ στην εξουσία με στόχο την ηθική ενίσχυση της παρούσας κυβέρνησης. Γνωρίζουμε τη συνέχεια. Η κυβέρνηση Μπορίσοφ ακύρωσε τη συμφωνία για την εγκατάσταση του ρωσικού αγωγού και “ζέστανε” τις σχέσεις της με τον αμερικανικό παράγοντα και το ΝΑΤΟ. Τα αποτελέσματα θα γίνουν συντόμως γνωστά. Σφίξιμο στο ζωνάρι και στρατιωτικός περίπατος…
Τη Σόφια επισκέπτεται αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με επικεφαλής τη Μισέλ Σάνον, για να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους την πολιτική επίτευξης της μακροοικονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite” επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι οι δύο πλευρές θα έχουν συνομιλίες για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες μακροοικονομικές προβλέψεις και αξιολογήσεις της οικονομικής κατάστασης.
Τα μέλη της αποστολής του ΔΝΤ θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Βλάντισλαβ Γκοράνοφ και τους αναπληρωτές υπουργούς Καραίνα Καραϊβάνοβα και Κίριλ Ανάνιεφ, καθώς και με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ).
Η επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ είναι η πρώτη από το “ξέσπασμα” της τραπεζικής κρίσης, η οποία είχε στον “πυρήνα” της την Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), τον Ιούνιο του 2014.
Επίσης, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έγκριση του Κοινοβουλίου στην κυβερνητική πρόταση για εξωτερικό δανεισμό, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει το “Novinite”.
Η προηγούμενη επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ στη Βουλγαρία έγινε τον Ιούνιο του 2014, λίγες μέρες προτού η ΒΝΒ αναλάβει τον έλεγχο της προβληματικής τράπεζας ΚΤΒ, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από μια μαζική “φυγή” καταθέσεων, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Τον Ιούνιο του 2014, η αποστολή του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η πολιτική αστάθεια είναι εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα. Η αποστολή του ΔΝΤ απηύθυνε “συστάσεις” στην Βουλγαρία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Επίσης, η Σόφια -σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ- έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και δημιουργίας ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.http://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/03/05/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου