Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το μεταλλαγμένο πρόσωπο της άκρας Δεξιάς στη Γαλλία

του Μιχάλη Ψύλου
Την περασμένη Δευτέρα η διάσημη τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα κάλεσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τη Μαρίν Λεπέν να πιουν μαζί ένα ποτό… «Θέλω να πιώ ένα ποτό μαζί της. Θέλω να καταλάβω από πού έρχεται όλο αυτό» είπε η Μαντόνα μιλώντας στην εκπομπή Γκραν Ζουρνάλ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Κανάλ Πλας. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να έχουν λάθος γνώμη για μένα. Έκανα πόλεμο εναντίον της Λεπέν και τώρα θέλω να καταλάβω. Θέλω να μου πει κατά πρόσωπο τι πιστεύει για τα ανθρώπιμένα δικαιώματα, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε η αμερικανίδα τραγουδίστρια, η οποία το 2012 είχε μιμηθεί σε συναυλία της τη Μαρίν Λεπέν με έναν αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπο.
Η πρόσκληση έγινε αμέσως δεκτή «με χαρά» από την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου και μένει να δούμε πότε θα γίνει η συνάντηση. Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μία προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να «αποτινάξει» το ακροδεξιό προφίλ τόσο της ίδιας όσο και του κόμματός της, προβάλλοντας ένα πατριωτικό, κοινωνικό πρόσωπο, ενόψει και των περιφερειακών εκλογών της 22ας Μαρτίου στη Γαλλία. Όπως γράφει η εφημερίδα Φιγκαρό «υπό τη Μαρίν Λεπέν το Εθνικό Μέτωπο έχει εγκαταλείψει τις περιπολίες νεοναζιστικών συμμοριών, υιοθετώντας πρακτικές που οδήγησαν στην αποδαιμονοποίησή του». Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 30%.

H 47χρονη Λεπέν υποστηρίζει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και έχει δεσμευτεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017. Σήμερα η Λεπέν υπόσχεται κοινωνικές παροχές όπως μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 2.000 ευρώ. Κατηγόρησε μάλιστα τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας ότι «άγεται και φέρεται» από τις Βρυξέλλες.

Η αντιΕΕ εκστρατεία της Λεπέν και η μετάλλαξή της σε πολιτικό που εκφράζει τη λεγόμενη «πατριωτική Δεξιά» έχει ενισχύσει την επιρροή του Εθνικού Μετώπου στη γαλλική πολιτική σκηνή, σε τέτοιο βαθμό που είναι πλέον πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί η άνοδός του. Τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν μάλιστα την απήχησή τους στο βαθμό που βγάζουν από κύριο στόχο της προπαγάνδας τους μετανάστες και το Ισλάμ και κάνουν σημαία τους την πολιτική κατά της λιτότητας και την έξοδο των χωρών τους από το ευρώ. Η πρωταρχική αιτία ανόδου της Λεπέν δεν είναι άλλη από τη διάλυση κάθε μορφής εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας προς όφελος της χρηματοπιστωτικής ελίτ και της Γερμανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τραύμα που προκαλεί η άνοδος της Λεπέν οδηγεί δυστυχώς τα κόμματα και τους διανοούμενους της ριζοσπαστικής Αριστεράς να εξοστρακίζουν από τον πολιτικό τους λόγο κάθε λύση σε εθνικό πλαίσιο, αναζητώντας λύσεις μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο που οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν αφήνουν ακριβώς περιθώρια άσκησης προοδευτικής και πολύ περισσότερο σοσιαλιστικής πολιτικής εντός της Νομισματικής Ένωσης. Αντίθετα, η σχέση που αναπτύσσεται είναι ένα νεοαποικιακό καθεστώς με επικεφαλής το Βερολίνο και «υπηκόους» την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική της λιτότητας που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τη γραμμή «όλα στις τράπεζες» είναι η αιτία που ενισχύει την Ακροδεξιά, αλλά και προκαλεί τη γενικευμένη εχθρότητα των ευρωπαίων πολιτών εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου