Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Κι άλλο λάδι στη φωτιά του Φέργκιουσον


Η στιγμή που αστυνομικοί τρέχουν στο πλευρό συναδέλφου τους, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό ενώ φρουρούσε το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον.
ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ. Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μία ημέρα μετά τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης. Οι δύο αστυνομικοί που πυροβολήθηκαν, βρίσκονται εκτός κινδύνου, αλλά το περιστατικό ρίχνει λάδι σε μια φωτιά που καίει από τον Αύγουστο.
Το Φέργκιουσον γνώρισε επίμονες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του άοπλου μαύρου εφήβου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον στις 9 Αυγούστου. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα που καταγράφει εκτεταμένα κρούσματα ρατσισμού στο αστυνομικό τμήμα, που αποτελείται στη συντριπτική του πλειονότητα από λευκούς.

Ο αρχηγός του τμήματος παραιτήθηκε χθες, ανακοίνωση που έστειλε δεκάδες ανθρώπους στη διαδήλωση. Κάποιοι μιλούσαν για νίκη, ενώ άλλοι ζητούσαν την παραίτηση του δημάρχου της πόλης, Τζέιμς Νόουλς.

Αργά το βράδυ, και ενώ οι συγκεντρωμένοι και οι αστυνομικοί είχαν λιγοστέψει, ακούστηκαν πυροβολισμοί και δύο αστυνομικοί, ηλικίας 32 και 41 ετών, έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος. Ο ένας τραυματίσθηκε στον ώμο και ο άλλος στο πρόσωπο, με τραύματα που θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρότερα. Κάποιοι διαδηλωτές ανέφεραν ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν από γειτονικό λόφο, ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει το γεγονός να προήλθαν από το σώμα της διαδήλωσης.

Λίγο αργότερα, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές σε σπίτι. «Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας είναι να βρούμε τον υπεύθυνο ή τους υπευθύνους», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεν Λούις, Τζον Μπέλμαρ. «Από την αρχή έλεγα ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς προβλήματα», προσέθεσε αναφερόμενος στις εντάσεις που σοβούν στην πόλη μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν. Πριν από λίγους μήνες, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μπράουν αθωώθηκε, στοιχείο που εξόργισε περισσότερο το πλήθος.

«Απορρίπτουμε κάθε μορφή βίας προς την αστυνομία», ανακοίνωσε η οικογένεια του νεκρού 18χρονου. «Ειδικά καταγγέλλουμε τις ενέργειες μεμονωμένων προβοκατόρων που προσπαθούν ανεπιτυχώς να οδηγήσουν σε παρεκτροπές το ειρηνικό και μη βίαιο κίνημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα για να αντιπαλέψει την αστυνομική βία».

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών «αηδιαστικές». «Δεν ήταν κάποιος που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του Φέργκιουσον, ήταν ένα παλιοφρικιό (damn punk)», δήλωσε ο Χόλντερ εγκαινιάζοντας πιλοτικό πρόγραμμα που σκοπεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις αρχές και τις τοπικές κοινότητες σε έξι αμερικανικές πόλεις.

Ο Χόλντερ είπε ότι οι πρώτες αντιδράσεις στην έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν θετικές. Τρεις αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί έως τώρα, ενώ ο Χόλντερ δεν απέκλεισε ευρύτερες αλλαγές, ακόμα και κατάργηση του αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον.

Νεκροί και στη Νέα Υόρκη

Πριν από τρεις μήνες, άνδρας σκότωσε δύο αστυνομικούς που περιπολούσαν στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι ήθελε να εκδικηθεί για τον θάνατο του Μπράουν και ενός άοπλου μαύρου άνδρα που είχε στραγγαλιστεί από την αστυνομία της Νέας Υόρκης με κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψή του.

http://www.kathimerini.gr/806937/article/epikairothta/kosmos/ki-allo-ladi-sth-fwtia-toy-fergkioyson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου