Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Οι Νοβηγοί μετατρέπουν τη χώρα τους σε ένα πολιορκημένο στρατόπεδο

Οι Νοβηγοί μετατρέπουν τη χώρα τους σε ένα πολιορκημένο στρατόπεδοΗ Νορβηγία αποφάσισε να προετοιμαστεί για τη «ρωσική απειλή» με τη βοήθεια μιας ιδιωτικής εταιρείας. Η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας υπέγραψε ένα συμβόλαιο με μια από τις μεγαλύτερες εθνικές και διεθνείς εταιρείες logistics, τη Wilhelmsen, για τη μεταφορά και την αποθήκευση του πολεμικού υλικού σε καιρό ειρήνης και πολέμου. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ονόμασαν τη συμφωνία ιστορική και μοναδική.

Η Wilhelmsen έχει το μεγαλύτερο στόλο οχημάτων μεταφοράς και διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο των αποθηκών τόσο στη Νορβηγία όσο και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη στα υπόστεγα της Wilhelmsen θα σταθμεύουν αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα, τα οποία θα αντπύσσονται από την εταιρεία κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή μιας πραγματικής μάχης.
Στη μεγαλύτερη από το 1967 στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η μετεγκατάσταση του υλικού διαρκούσε μέρες, τώρα συνέβησαν όλα μέσα σε 24 ώρες.
 Η σύμβαση διάρκειας επτά ετών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της Wilhelmsen απαιτεί την πλήρη αφοσίωση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών της σε όλα τα μυστικά της εθνικής άμυνας της χώρας αυτής. Οι Νορβηγοί ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας ισχυρίζονται ότι ο στρατός έκανε ένα τόσο ριζικό βήμα από το φόβο της επίθεσης από τη Ρωσία.
«Σε περίπτωση κρίσης στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και τα κράτη της Βαλτικής, η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατεύματα στο βορρά, με το πρόσχημα των συμπατριωτών της που ζουν εκεί. Έτσι, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να βάλει και τη Νορβηγία στο παιχνίδι,» - γράφει η εφημερίδα Aftenposten επικαλούμενη ανώτερος στέλεχος του Ναυτικού της χώρας.


Η πόλη του Κιρκενές που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας, ονομάζεται στη Νορβηγία «Μικρό Μουρμάνσκ». Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της - Ρώσοι που μετακόμισαν εκεί για δουλειά ή λόγω γαμήλιας σχέσης. Τα γεγονότας στην Ουκρανία έκαναν το επίσημο Όσλο να επανεξετάσει επειγόντως στρατηγική εθνικής ασφάλειας. Ο έλεγχος, που διενεργήθηκε από τις διάφορες αρχές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «Αχίλλειος πτέρνα» των ενόπλων δυνάμεων είναι η ανικανότητα να αναδιατάξουν γρήγορα τα βαρέα όπλα και το υπόλοιπο υλικό από τις βάσεις τους στο νότιο και κεντρικό τμήμα της χώρας, και τον ευάλωτο βορά. Η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων - είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της «συνολικής άμυνας» πολιτικές εταιρείες του τομέα των μεταφορών.
 Πόσο πραγματική είναι η απειλή της εισβολής από τη Ρωσία; Υπάρχει πράγματι η ανάγκη να μετατραπεί η χώρα σε ένα στρατόπεδο, και να κινητοποιηθούν για την υπεράσπισή της ιδιωτικές επιχειρήσεις; Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Κγιέλ Γκράντχαγκεν, δήλωσε ότι σύμφωνα με την υπηρεσία του, «δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να περιμένουμε την εισβολή της Ρωσίας βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».  
 Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο στρατηγός Γκράντχαγκεν είναι υπερβολικά αισιόδοξος. «Αν κοιτάξουμε στην κρυστάλλινη σφαίρα για 10-20 χρόνια μπροστά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια επίθεση στην Νορβηγία από τη Ρωσία, κατά πάσα πιθανότητα σε μια γεωγραφικά περιορισμένη περιοχή», - λέει ο ερευνητής Σίγκουρτ Γκλάρουμ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενόπλων Δυνάμεων.
 Ορισμένοι ερευνητές, ωστόσο, πιστεύουν ότι η Νορβηγία, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα πολιορκημένο στρατόπεδο, αυξάνει μόνο τον κίνδυνο της ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Τα σενάρια βασίζεται στον φόβο, και όχι για να βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη Ρωσία. Δυστυχώς, η ανάπτυξη της σκέψης μπαίνει στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου, όπως λένε ότι η χώρα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη Δύση. Αλλά αυτό είναι λάθος. Και οι δύο φορείς άυνας, της Ρωσίας και της Νορβηγίας, επιδιώκουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, με τον εκφοβισμό των ανθρώπων και επιδιώκονταςν να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς. Αυτό είναι προφανές», - δήλωσε ο Ινγκβαρ Στέινχολντ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου