Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Στην Βρετανία τρέχουν και δεν φτάνουν τώρα

Η επιτροπή άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου ζήτησε μια αναθεώρηση του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας και την επιστροφή στις συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες. Λόγω της σχέσης με τη Ρωσία και της απειλής που θέτει η ισλαμιστική πολιτοφυλακή ISIS στον περίγυρο της Ευρώπης, μέχρι τη Λιβύη, οι προηγούμενες υποθέσεις  στον τομέα της άμυνας δεν ισχύουν πλέον, σύμφωνα με την έκθεση «Re-thinking defence to meet new threats» που δημοσιεύτηκε  αυτή την βδομάδα για την αντιμετώπιση των νέων απειλών.


Από την εισαγωγική σύνοψη της έκθεσης (ολόκληρη η έκθεση): 
Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, ένα προηγμένο στρατιωτικό κράτος αμφισβήτησε τα σύνορα των ευρωπαϊκών εθνών, και οι προκλήσεις για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία έχουν αυξηθεί δραματικά σε κλίμακα και η πολυπλοκότητα.

Η Ρωσία έχει προσαρτήσει την Κριμαία, και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ουκρανίας. Η DAESH (ή ISIL) κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, και τώρα ελέγχει περιοχές της ιρακινής επικράτειας μεγαλύτερες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η λιβυκή κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε ένα πλοίο ανοικτά των ακτών. Ο πρόεδρος της Υεμένης έχει διαφύγει από την πρωτεύουσά του. Η Μπόκο Χαράμ ελέγχει τμήματα της βόρειας Νιγηρίας. Το Νότιο Σουδάν - η νεότερη χώρα του κόσμου - είναι σε εμφύλιο πόλεμο. Πάνω από 10.000 πολίτες ήταν θύματα στο Αφγανιστάν το περασμένο έτος. Σοβαρή αστάθεια πλήττει το Νταρφούρ, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και το Πακιστάν. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και πάνω από διακόσιες χιλιάδες σκοτώθηκαν στη Συρία. (...)

Αλλά το υφιστάμενο αμυντικό δόγμα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι επαρκές για αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το 2010 η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας είχε υποθέσει ότι οι «ψυχροπολεμικές ικανότητες» μιας σύγκρουσης μεταξύ δύο κρατών δεν είναι πλέον αναγκαίες, και ότι ο στρατός θα επικεντρωθεί στα «ευάλωτα κράτη», ελαφρά οπλισμένους αντάρτες και τρομοκράτες, μέσα από διαρκείς επιχειρήσεις σταθεροποίησης (οι οποίες υποτίθεται ότι θα λαμβάνουν χώρα σχετικά σπάνια). Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας είχε αρχικά σχεδιαστεί υπό το πρίσμα της παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν (μια αποστολή στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αναπτύξει περί τους 10.000 στρατιώτες ως μέρος ενός συνασπισμού 100.000 στρατιωτών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ)... Τώρα υπάρχει μια απαίτηση για τη στήριξη της σταθερότητας σε μια ντουζίνα διαφορετικά θέατρα - ταυτόχρονα, τόσο έναντι σε αντισυμβατικές όσο και σε συμβατικές απειλές.

Δεύτερον, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποκαταστήσει τις συμβατικές ικανότητές του που διαβρωθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, όπως η θαλάσσια επιτήρηση, πολεμική εκπαίδευση σε πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, ανάπτυξη μιας ικανότητας βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, αυξημένη ικανότητα πολεμικών ελιγμών για το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, μια πλήρης ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου. Αυτό θα περιλαμβάνει την συμβατική και πυρηνική ικανότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, για να αποτρέψει τυχόν περαιτέρω απειλές για την ευρωπαϊκή τάξη.

Μεγάλης κλίμακας άσκηση των τεθωρακισμένων δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, τα βρετανικά στρατεύμαυατα ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας τακτική άσκηση που σχεδιάστηκε για να δοκιμαστεί η ικανότητα της ανάπτυξης των βαρεών τεθωρακισμένων σχηματισμών σε δυντικά μελλοντικά πολεμικά θέατρα στο στο εξωτερικό.

Με την άσκηση αυτή οι Βρετανοί στρατηγοί δοκίμασαν την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να λαμβάνει μέρος σε παγκόσμιες επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, μετά την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν. Η άσκηση «Tractable» ήταν η πρώτη από μια σειρά ετήσιων ασκήσεων σχεδιασμένες για να δοκιμαστεί η ικανότητα της ανάπτυξης της Δύναμης Αντίδρασης υπό την ηγεσία της 3ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας  σε σύντομο χρονικό διάστημα και να διεξάγει ένα ευρύ φάσμα των αποστολών.

Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 στρατιώτες και 575 τεθωρακισμένα και θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων μονάδων από την 12η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και τους Βασιλικούς Ουσάρους με άρματα μάχης Challenger 2, καθώς και το 27ο Σύνταγμα Λογιστικής Υποστήριξης.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου