Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πήρε πίσω την πρόκληση η Τουρκία

Πήρε πίσω την πρόκληση η Τουρκία
Η Τουρκία ανακάλεσε μετά από τα ελληνικά διαβήματα και με φόντο τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ, την απόφασή της να δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή του βορείου Αιγαίου αλλά και μέρος του εδάφους της Λήμνου.
Το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου, καθώς αυτό αποτελούσε προφανή προσβολή της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Η ελληνική κυβέρνηση, που είχε κάνει διαβήματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, επέμεινε στις απόψεις της, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να εκδώσει, το απόγευμα της Δευτέρας, δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, αποσύροντας ολόκληρη την αρχική προκλητική ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει την περασμένη Παρασκευή.

Η κίνηση της Άγκυρας φέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες- να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στάθηκε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης που δήλωσε:

«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»

http://www.enetpress.gr/el/politiki/reportaz/pire-piso-tin-proklisi-i-tourkia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου