Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Υεμένη: Νέες αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Πέμπτης - Αυξάνουν την εμπλοκή τους οι ΗΠΑ

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά απόψε τη Σαναά, όπου ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν επίσης την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας. Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «εμπλοκή του Ιράν» και ετοιμάζουν ...τη δική τους
Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με τις «δραστηριότητες του Ιράν» στην Υεμένη, κατηγορώντας εμμέσως την Τεχεράνη για στήριξη των Χούτι.
«Ανησυχούμε για τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη και τις πληροφορίες περί μεταφοράς όπλων από το Ιράν τα οποία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και στην απειλή που υφίσταται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης» δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκεϊ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC).
Την ίδια ώρα ωστόσο, οι ΗΠΑ εξετάζουν τη δική τους ενεργότερη εμπλοκή στις εξελίξεις. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα και να στείλουν αεροσκάφη - ραντάρ για να βοηθήσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις.
Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειές τους με το Ριάντ προκειμένου να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.
Η Σαουδική Αραβία «δεν σχεδιάζει χερσαία επιχείριση»
Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε απόψε ότι το Ριάντ δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, παρότι δήλωσε ότι εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.
Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήταν «επιτυχή» και θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι «στόχοι» της συμμαχίας.
«Θα αντιμετωπίσουμε την άδικη επίθεση», προειδοποιούν οι Χούτι
Ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι της Υεμένης απείλησε σήμερα ότι ο λαός της χώρας θα αντιμετωπίσει την «εγκληματική, άδικη και αδικαιολόγηση επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών Χούτι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον θέσεων της οργάνωσής του. "Ο υεμενίτικος λαός είναι αποφασισμένος να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του", είπε ο Χούτι στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματός του, το αλ Μασίρα.http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου