Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Διεθνής Φοιτητική Βοήθεια για το Ντονμπάς: ένα λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης από την Πολωνία

10888734_1549817471953849_6129853603281572740_n
Μεταφράσαμε κι αναδημοσιεύουμε μια συνέντευξη μέλους της οργάνωσης Διεθνής Φοιτητική Βοήθεια για το Ντονμπάς (ISAD) που έχει έδρα την πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Θεωρούμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ένα έξοχο παράδειγμα διεθνιστικής, ανθρωπιστικής και ταυτόχρονα πολιτικής αλληλεγγύης για την σπουδάζουσα νεολαία. Στο τέλος της συνέντευξης υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας για φοιτητές που ενδιαφέρονται για συμμετοχή-ενημέρωση. Καλή ανάγνωση!

Μπορείς να μας εξηγήσεις γενικά για τη φοιτητική οργάνωση;
Φυσικά, η ιδέα να δημιουργήσουμε μία ομάδα αλληλεγγύης με το Ντονμπάς που θα μπορούσε να συντονίζει ανθρωπιστική βοήθεια, εμφανίστηκε τον Οκτώβριο όταν μερικοίφοιτητές από το εξωτερικό στο Βρότσλαβ, κάποιοι από τους οποίους ήταν ακτιβιστές στη χώρα τους, ήθελαν να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν το λαό του Ντονμπάς, ο οποίος βρίσκεται πραγματικά σε εξαθλιωμένη κατάσταση. Αισθανθήκαμε πως δεν μπορούσαμε άλλο να καθόμαστε και να παρακολουθούμε πως οι αθώοι άνθρωποι της Νοβορωσίας πεινάνε και πεθαίνουν από τις αρρώστιες. Κάποιοι από μας είναι ιδιαίτερα παθιασμένοι με την κατάσταση στην Ουκρανία, έτσι σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε πως η αποστολή κάποιων ειδών ανάγκης όπως είναι το το φαγητό, τα φάρμακα και ο ρουχισμός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να εμπλέξουμε και άλλους φοιτητές. Η ιδέα μιας οργάνωσης με χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας μας φάνηκε ο ιδανικός τρόπος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον πληγμένο από τον πόλεμο λαό του Ντονμπάς, με τις περιορισμένες δυνατότητες που είχαμε. Έτσι καθίσαμε και συζητήσαμε τις ιδέες μας, και η Διεθνής Φοιτητική Βοήθεια για το Ντονμπάς γεννήθηκε στις αρχές του Νοέμβρη. Επικοινωνήσαμε με ρωσικές ΜΚΟ που διαχειρίζονται την ανθρωπιστική βοήθεια και δημιουργήσαμε ένα σημείο συλλογής σε συνεργασία με αυτές. Παρόλα αυτά, είμαστε μία ανεξάρτητη ομάδα. Αντιλαμβανόμαστε τη συνεργασία με τις ΜΚΟ ως μία από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές.
14385_1550662015202728_3836111140374923659_n10532560_1550661998536063_8503030222040883823_n
Μπορείς να μας πεις λίγο για το στήσιμο της Διεθνούς Φοιτητικής Βοήθειας για το Ντονμπάς; Προφανώς, το όνομα παραπέμπει σε πολυεθνική σύνθεση των μελών…
Όντας από την αρχή μία ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές από διάφορες χώρες, η ομάδα μας πραγματικά χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Έχουμε κόσμο από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η ομάδα μας μπορεί να επικοινωνεί σε περισσότερες από μισή ντουζίνα γλώσσες. Η Διεθνής Φοιτητική Βοήθεια για το Ντονμπάς είναι ποικιλόμορφη και με άλλους τρόπους, πέρα από την εθνική σύνθεση. Όλοι ερχόμαστε από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών πεποιθήσεων και υποβάθρου. Η ομάδα μας περιλαμβάνει κομμουνιστές, ευρασιανιστές και φοιτητές που απλά μισούν τον πόλεμο και τον πόνο των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που αναγκάζονται να τον υποστούν. Μερικοί από μας είναι παθιασμένοι υποστηρικτές της Νοβορωσίας και της αντίστασης, καθώς άλλοι απλώς συμπάσχουν με τους απλούς ανθρώπους που υποφέρουν. Ως ανθρωπιστική οργάνωση, δεν έχουμε σαφή πολιτική γραμμή. Αυτό που μας ενώνει από τη βάση είναι το γεγονός πως σώζουμε ανθρώπινες ζωές στέλνοντας πράγματα που χρειάζονται απεγνωσμένα. Αυτή η απλή, αλλά πολύ σημαντική αποστολή , αύξησε τον αριθμό μας στο μικρό χρονικό διάστημα που είμαστε ενεργοί και συνεχίζει να παρακινεί τη δουλειά μας.
Έχετε καθόλου προβλήματα ασφάλειας, καθώς δραστηριοποιήστε σε μία χώρα η οποία σε κρατικό επίπεδο υποστηρίζει τη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου; Με ποιόν τρόπο η πολιτική κατάσταση της Πολωνίας επηρεάζει τη δουλειά της οργάνωσης;
Οπωσδήποτε, η ασφάλεια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να χειριζόμαστε προσεκτικά. Τα μέλη μας έχουν δεχτεί λεκτικές και σωματικές απειλές και εχθροπραξίες από τους Ουκρανούς εθνικιστές στην Πολωνία. Σημαντικός αριθμός Ουκρανών πλέον έχει εύκολη πρόσβαση σε βίζες, ακόμα και δωρεάν, για να έρθει να σπουδάσει εδώ. Κάποιοι Ουκρανοί εθνικιστές έρχονται εδώ με αυτές τις βίζες γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο, και βρίσκουν μπόλικο έδαφος εδώ, χωρίς υποχρεώσεις και συνέπειες, να φωνάζουν για το πόσο πατριώτες είναι και να απειλούν όσους διαφωνούν μαζί τους. Λόγω θεμάτων ασφάλειας που απορρέουν από αυτούς τους ανθρώπους και του γεγονότος ότι το κράτος της Πολωνίας υποστηρίζει τη χούντα του Κιέβου, κρατάμε ακόμα και τις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα προσωπικές, και δυστυχώς δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε το σημείο συλλογής βοήθειας. Όσο για τη γενική πολιτική κατάσταση στην Πολωνία, στους πολιτικούς εδώ αρέσει να αναζωπυρώνουν τη φλόγα της Ρωσοφοβίας με σκοπό να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Επιπλέον, η Πολωνία ενεργεί ως το γεράκι του πολέμου μέσα στο ΝΑΤΟ, οπότε οι τάσεις εδώ είναι πάντα και δριμύτατα αντι-Ρωσικές και αντι-Ντομπάς, και η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης δεσποτική. Όσο βρισκόμαστε ανάμεσα στην καθεστωτική Ρωσοφοβία και τους επιθετικούς Ουκρανούς “ακτιβιστές” πρέπει να προσέχουμε πάντα και παντού για την ασφάλειά μας.
Ποιά ακριβώς είναι η καθημερινή σας δουλειά;
Η δουλειά μας είναι απλή. Συγκεντρώνουμε τα χρήματα, τον χρόνο και την ενέργειά μας και κάνουμε εβδομαδιαίες αγορές φαγητού, φαρμάκων και ρουχισμού, τις οποίες αποστέλλουμε κάθε μήνα στο Ντονμπάς. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως είμαστε φοιτητές. Η δράση μας γίνεται με φοιτητικό προϋπολογισμό και φοιτητικό πρόγραμμα, αλλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Όλοι θυσιάζουμε τα χρήματα και τον χρόνο μας, αλλά αισθανόμαστε όλοι ικανοποίηση από την ανθρωπιστική δουλειά που κάνουμε. Προσπαθούμε επίσης να ενημερώσουμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά η πολιτική συγκυρία το φέρνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την πρακτική δουλειά.
Έχετε σχέδια για το μέλλον ώστε να επεκταθεί η δουλειά σας;
Για τους επόμενους μήνες το κυριότερο σχέδιό μας είναι να βρούμε καινούργιους ανθρώπους για συνεργασία. Όσο γνωρίζω, είμαστε μοναδική οργάνωση, και αν όχι μοναδική σίγουρα η μόνη στην Πολωνία, και ειδικά στο Βρότσλαβ, που κάνει τέτοιου είδους δουλειά. Πριν αρχίσουμε, είχαμε ψάξει για άλλες τέτοιου είδους ομάδες, αλλά δεν βρήκαμε κάποια. Επιπλέον, για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με τις υπάρχουσες επαφές, θα επικοινωνήσουμε και με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, και ειδικά αυτές που στέλνουν βοήθεια στα παιδιά του Ντονμπάς. Προφανώς, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες, αλλά αν βρούμε περισσότερους φοιτητές και ανθρώπους στην Πολωνία, και σε όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, αυτό μόνο θα αυξήσει την αποφασιστικότητα και η δυνατότητα μας να βγάλουμε εις πέρας την αποστολή μας να σώσουμε το λαό του Ντονμπάς.
10888734_1549817471953849_6129853603281572740_n
Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους υποστηρικτές σας στη Δύση, και ειδικά στους προοδευτικούς των ΗΠΑ;
Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι πως αυτό το μοντέλο οργάνωσης είναι παγκοσμίως εφαρμόσιμο. Οποιοσδήποτε αριθμός ανθρώπων οπουδήποτε μπορεί να συγκεντρωθεί και να ορίσει ένα σημείο βοήθειας. Μία μικρή δουλειά μπορεί να προχωρήσει σημαντικά. Ακόμα κι αν έχετε ένα, δύο άτομα και μπορείτε να συγκεντρώσετε λίγα τρόφιμα, εκτός συνταγής φάρμακα και χρησιμοποιημένα ρούχα, αυτά τα πράγματα σημαίνουν τα πάντα για τους ανθρώπους του Ντονμπάς, μοναδική γραμμή ζωής για τους οποίους είναι η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια. Ειδικά στη Δύση και στις ΗΠΑ, όπου η προπαγάνδα είναι τόσο δυνατή και χαρακτηρίζει τον απλό λαό του Ντονμπάς ως “φιλορώσους τρομοκράτες”, η δουλειά που σχετίζεται με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι σημαντική ώστε να φανερωθούν τα ψέμματα, αλλά κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σύμφωνοι με αυτήν παρά τις πολιτικές τους απόψεις. Στην τελική, σώζουμε ανθρώπους από έναν ανόητο πόλεμο που εξαπολύθηκε εναντίον τους από κάποιες από τις πιο δυνατές χώρες του κόσμου σε μία ιμπεριαλιστική γεωπολιτική προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας και μεταφοράς της Ουκρανίας στο Δυτικό στρατόπεδο. Οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στον πόλεμο χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η υποστήριξη από τους προοδευτικούς ανθρώπους βοηθάει τον λαό του Ντονμπάς, αλλά και τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και την προπαγάνδα στην καρδιά της ίδιας της Δύσης. Ενθαρρύνουμε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί και φυσικά θα χαρούμε να βοηθήσουμε με τα πρακτικά και να μοιραστούμε την εμπειρία μας.
e-mail επικοινωνίας: polskidonbasu@gmail.com
η σελίδα της οργάνωσης ISAD στο facebook: https://www.facebook.com/intstuaiddonbass/timeline
solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου