Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η Γαλλία προσφέρει στην Πολωνία υποβρύχια με ικανότητα στρατηγικού πλήγματος κατά της Ρωσίας

Η Γαλλία προσφέρει στην Πολωνία υποβρύχια με ικανότητα στρατηγικού πλήγματος κατά της Ρωσίας
Για περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα, τα καλούμενα ως «στρατηγικά σχέδια» σε σχέση με τη σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια νέων υποβρυχίων από την Βαρσοβία για το Πολωνικό Ναυτικό, καθυστερούν περαιτέρω - και ο χρόνος τρέχει για το Πολωνικό Ναυτικό.

Το 2002 η Βαρσοβία είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Νορβηγίας για την απόκτηση έξι νορβηγικών μεταχειρισμένων υποβρυχίων κλάσης Kobben (παραλλαγή του γερμανικού Type 205). Τα σκάφη τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία το διάστημα 2002-2004, Sokół, Sęp, Bielik και Kondor έπρεπε να συμπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε από τον παροπλισμό των παλαιών, πρώην σοβιετικής προέλευσης, υποβρυχίων Foxtrot. 
Ακόμη και τότε, ήταν σαφές ότι η χρησιμότητα τους θα πρέπει να περιορίζεται με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι το 2015 ήταν να αποσυρθούν σταδιακά. Εκτός από την κλάση Kobben το Πολωνικό Ναυτικό διατηρεί επίσης από το 1986 το υποβρύχιο Orzeł (κλάση Kilo) - και προφανώς έχει ξεκινήσει μια γενική συντήρηση που θα διαρκέσει έως το 2017.
Το πρόγραμμα Orka, η ανανέωση των υποβρύχιων δυνάμεων είναι υψηλής προτεραιότητας στο Πολωνικό Ναυτικό. Οκτώ διεθνείς κατασκευαστές υποβρυχίων ανταγωνίζονται για την προμήθεια. Νωρίτερα, αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν κατατεθεί από τις γαλλικές εταιρείες DCNS και Thales, την ισπανική Navantia, την γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), μια κοινοπραξία των Försvarets Materielverk (ο κρατικός οργανισμός προμήθειας όπλων της Σουηδίας) και της Kockums, η πολωνική Kenbit, η σουηδική Saab και η νορβηγική Kongsberg Defence & Aerospace (τι είδους υποβρύχια πρόκειται προσφέρουν οι Kenbit, Saab και Kongsberg, εξακολουθεί να είναι άγνωστο). Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και άλλες ξένες και εθνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Επί του παρόντος, η γερμανική TKMS (Type 214), το μέχρι πρότινος φαβορί, έχει απωλέσει έδαφος με την πρότασή της, με την γαλλική DCNS (κλάση Scorpene) να είναι στο προσκήνιο. Το 2009 υπήρχαν ακόμη και φήμες για αγορά του τότε από την Ελλάδα απορριπτόμενου υποβρυχίου «Παπανικολής». Αργότερα αναφέρθηκε η πιθανή προμήθεια του γερμανικούType 212Α με εικασίες σχετικά με μια προ-μίσθωση ενός υποβρυχίου από το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας.



Εν τω μεταξύ, η γαλλική προσφορά φαίνεται να είναι το φαβορί. Στην τυπική γαλλική επιθετική στρατηγική του μάρκετινγκ η DCNS προσφέρει για τα Scorpene έναν μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο που εκτοξεύεται υποβρύχια και μπορεί να πλήξει στόχους βαθιά στην ενδοχώρα του εχθρού. Επίσης, το φθινόπωρο του 2014 η DCNS έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα συμβόλαιο για να κατασκευάσει μια μονάδα επισκευής υποβρυχίων στην Πολωνία.



Αυτά όλα φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Λίγο πριν ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση της Πολωνίας, το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έχει και πάλι «ζαχαρώσει» την προσφορά, με μια προσθήκη στις τακτικές- / τεχνικές προδιαγραφές, όπου ξαφνικά απαιτείται από τους διαγωνιζόμενους ικανότητα εκτόξευσης υποβρύχιων πυραύλων κρουζ σε μια απόσταση 800 χιλιομέτρων. Η εμβέλεια αυτή αντιστοιχεί ακριβώς στο βλήμα κρουζ που προσφέρεται από την DCNS, το SCALP Naval - μια σύμπτωση;

Η κίνηση αυτή ακολούθησε μια ανάλυση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γερμανικής κατασκευής κλάση 212A δεν συμμορφώνονται με τις αρχικές απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Τον Αύγουστο αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης, η σύμβαση κατασκευής θα ανατεθεί επισήμως προς το τέλος του 2016 / αρχές του 2017. Τα νέα υποβρύχια θα μπορούσαν στη συνέχεια να παραδοθούν το διάστημα 2020-2025 τρέξιμο (ορισμένοι παρατηρητές αναμένουν το νωρίτερο το 2022). Η κλάση Kobben η οποία έχει λάβει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2016, θα αποσυρθεί από την υπηρεσία, ενώ το Orzeł θα παροπλιστεί το αργότερο το 2022. Για το Πολωνικό Ναυτικό προκύπτει έτσι ένα κενό πολλών ετών.

Συνολικά, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας προτίθεται να αγοράσει δύο υποβρύχια αρχικά, και στη συνέχεια το 2030 να αγοράσει άλλο ένα. Έχει προγραμματίσει να δαπανήσει τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμύρια ζλότι (2,44 δισεκατομμύρια δολάρια).



Το Εθνικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών στην Πολωνία σε μια ανάλυσή του με τίτλο «Στρατιωτική Γεωγραφία της Βαλτικής Θάλασσας - Συμπεράσματα για την αναβάθμιση του Πολωνικού Ναυτικού», αναφέρει ότι ένας πιθανός αντίπαλος για τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Η έκθεση που συντάχθηκε πριν από την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η Πολωνία θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου