Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Περί στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ρωσίας - χωρίς μυστικά

Περί στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ρωσίας - χωρίς μυστικάΣε μια συνέντευξη με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Τατιάνα Σεφτσόβα είπε πως υπό τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, κατάφερε να υπερασπιστεί τον στρατιωτικό προϋπολογισμό ως μια από τις προτεραιότητες που είναι να διατίθενται χρήματα από το κράτος.
Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση στη Ρωσία, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία υπαγορεύει την ανάγκη προσαρμογής των οικονομικών δαπανών ενός κράτους. Όχι πολύ καιρό πριν είχε ανακοινωθεί η μερική περικοπή των δαπανών του ρωσικού στρατιωτικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι αμυντικές δαπάνες παρέμειναν σχεδόν ανέπαφες, όπως τόνισε και η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Στα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν για τις ανάγκες του τομέα της άμυνας, δεν προβλέπονται σχεδόν καθόλου περικοπές.
Στη συνέχεια, μια επισκόπηση των περισσότερων σηματικών πτυχών που θίχτηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου:
 Τα εργαλεία που παρέχονται από τον αμυντικό προϋπολογισμό θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και πιο συγκεκριμένα το 62% των συνολικών κονδυλίων, δαπανάται για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν είναι απλά ένα θέμα κόστους εξοπλισμών του στρατού ή του ναυτικού, αλλά μια επένδυση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Οι κρατικές αμυντικές δαπάνες εγγυώνται στις επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική διαδικασία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει το 2015 από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό περί τα 3.300.000.000.000 ρούβλια. Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό, η απόφαση να μην μειωθούν οι δαπάνες στον τομέα της άμυνας συνεπάγει την ικανότητα της διασφάλιησης της σταθερότητα σε σχέση με την οικονομική κατάστασης της χώρα, αλλά και με τις δυνατότητες να γίνει ένας καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο αμυντικός τομέας καλύπτει ήδη ένα σημαντικό μέγεθος της ρωσικής εθνικής οικονομίας. Σήμερα η ρωσική αμυντική βιομηχανία επριλαμβάνει περισσότερες από 4.000 εταιρείες και επιχειρήσεις, ενώ η συνολική συνεισφορά του συνόλου της αμυντική βιομηχανία το 2013 έχει εκτιμηθεί σε 14-15% του ΑΕΠ.

H ρωσική αμυντική βιομηχανία απασχολεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα. Μαζί με τις οικογένειές τους είναι περισσότερο από 5 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν το 3,5% του συνολικού πληθυσμού. Η διατήρηση των σημερινών επιπέδων όσον αφορά τη χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας είναι για όλους αυτούς μια εγγύηση για μια σταθερή και υψηλά αμειβόμενη θέση εργασίας, αλλά και στο μέλλον για μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, οι επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία διεγείρουν την ανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι κατανεμημένες δαπάνες για την αμυντική βιομηχανία επηρεάζουν όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας: Από τον διαστημικό πύραυλο και την αεροπορική βιομηχανία, έως την υγεία και την εκπαίδευση. Η αύξηση της παραγωγής επιταχύνει τη ζήτηση για τα μέταλλα, την ενέργεια, τις μεταφορές και ούτω καθεξής. Ως αποτέλεσμα, η αρχική ώθηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρη την οικονομία, δημιουργώντας πρόσθετο εισόδημα στον πληθυσμό (με τη μορφή των μισθών), την δημοσιονομική κατάσταση (με τη μορφή των φόρων) και των επιχειρήσεων (με τη μορφή του κέρδους).

H Τατιάνα Σεφτσόβα σημειώνει επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα από μια τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης κατά τα προηγούμενα έτη και την έλλειψη νέων προμηθειών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Ελλείψεις στον τομέα της αποθήκευσης και της συντήρησης που κληρονομήθηκαν από το σοβιετικό στρατό, οδήγησαν στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του σατρατιωτικού υλικού έπρεπε να διαγραφεί οριστικά.

Λόγω της κατάρρευσης της χρηματοδότηση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη δεκαετία του 1990 στο ελάχιστο, το βάρος της αποκατάστασης και του εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στρατιωτικού υλικού μετατοπίστηκε στη σημερινή γενιά των Ρώσων. Περικοπές στα εξοπλιστικά πργράμματα σήμερα σημαίνουν και πάλι μια μετατόπιση αυτού του βάρους, στην επόμενη γενιά, «στα παιδιά μας» - σημειώνει η υπουργός.

Ιδιαίτερα βαρύτητα φαίνεται να δίνεται σε θέματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τη βελτίωση των συστημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν επιπλέον πόρους για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκαν οι δαπάνες υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στην προμήθεια μονάδων μέτρησης κατανάλωσης - 106.600 μετρητές. Στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί 58.600 μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, 35.300 μονάδες για την κατανάλωση του νερού και 12.700 - θερμότητας. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση από τη χρήση του εν λόγω εξοπλισμού θα είναι 2,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Σε μια συνεδρίαση του υπουργείου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε να επιφορτιστεί ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού με την πλήρη εφαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων (SAP) μέχρι το 2020, για την επίτευξη των καθορισμένων παραμέτρων, εκσυγχρονισμός του στρστιωτικού υλικού 70-100%, ανάλογα του κλάδου. Ο αμυντικός προϋπολογισμός εξακολουθεί να αναμένεται να αυξηθεί έως και πάνω από 20% το 2015 ως μέρος μιας αύξησης της τάξεως του 85% μεταξύ 2012 και 2017.

Ωστόσο, αυτές οι μεγάλες ενέσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς το υπουργείο Άμυνας απαιτούν αυστηρό έλεγχο για τη στοχευμένη ανάπτυξη των πόρων αυτών. Στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της 4ης Δεκεμβρίου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε η κατάχρηση των κονδυλίων του αμυντικού προϋπολογισμού «άμεσο πλήγμα για την εθνική ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημοσιονομικής Παρακολούθησης, την Τράπεζα της Ρωσίας και άλλους ενδιαφερομένους φορείς, έχει αναλάβει να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα σύστημα για τον αποτελεσματικό έλεγχο του συνόλου της αλυσίδας αυτής.

Για την εκτίμηση του κινδύνου ύποπτων συναλλαγών δημιουργήθηκε ένα σύστημα διϋπηρεσιακού ελέγχου. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε η αναπληρωτής υπουργός, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατικών πελατών, των εκτελεστών και των εγκεκριμένων τραπεζών, και θα έχουν την ευκαιρία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διάφορων φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας αμυντικής σύμβασης. Ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία ενός συστήματος για την παρακολούθηση της εφαρμογής της αμυντικής σύμβασης φέρεται να έχει ήδη εγκριθεί από τον πρόεδρο της Ρωσίας, όπως διευκρίνισε η Τατιάνα. Ως εκ τούτου, αναμένεται επίσης να επεκτείνει τις αρμοδιότητές της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημοσιονομικής Παρακολούθησης.

Οι νομικές αρχές της Ρωσίας άσκησαν κατά το 2014 ποινικές διώξεις κατά 800 ατόμων, όσον αφορά την οργάνωση των δραστηριοτήτων σε σχέση με τις εξοπλιστικές προμήθειες. Ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Σάικα ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος. Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, ασκήθηκε έλεγχος σε πάνω από 100 επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα, όπου αποκαλύφθηκαν περισσότερα από 7.000 παραβιάσεις του νόμου, και ως εκ τούτου υπόκεινται σε πειθαρχικές διώξεις 800 άτομα, σε πάνω από 300 υποθέσεις διοικητικών παραβάσεων, 131 ποινικές διαδικασίες. Το άθροισμα των βεβαιωμένων ζημιών υπερέβη τα 20 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων δεν είναι μόνο η βελτίωση της ποιότητας των στρατιωτικών προϊόντων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις να μειωθεί το κόστος, το οποίο ορισμένες φορές είναι διπλάσσιο του κανονικού. Την ίδια στιγμή, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος παράδοσης του υλικού που απορρέσει από τις συμβάσεις. Ο έλεγχος αποκάλυψε παράνομες δραστηριότητές επιχειρήσεων, όπως την μεταβίβαση χρημάτων στο εξωτερικό μέσω μεσαζόντων, κλοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού, σκόπιμη πτώχευση μεγάλων εταιρειών άμυνας.

Φυσικά, το σημαντικό έργο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με τον εξοπλισμό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό και την παροχή των καθημερινών λειτουργιών στα στρατεύματα, παραμένει και η εφαρμογή της εκ του νόμου κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των επιδομάτων, τους μισθούς και τις συντάξεις. Ως αποτέλεσμα των δράσεων μέχρι σήμερα, το 2014 η μέση μηνιαία αμοιβή για έναν στρατιωτικό ήταν 68.000 ρούβλια, η οποία είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των μισθών σε ηγετικούς τομείς της οικονομίας.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου