Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ρωσικό μαχητικό MiG-29 «αποκεφάλισε» την ηγεσία της οργάνωσης Μέτωπο Αλ-Nούσρα

Ρωσικό μαχητικό MiG-29 «αποκεφάλισε»  την ηγεσία της οργάνωσης Μέτωπο Αλ-NούσραΟ διεθνής ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera, επικαλούμενος το πρακτορείο SANA της Συρίας, ανέφερε ότι στις 5 Μαρτίου σε μια αεροπορική επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας κατά των αντάρτικων δυνάμεων στο Κυβερνείο Ιντλίμπ (αραβικά: ادلب), καταστράφηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης «Μέτωπο Αλ-Nούσρα», Αμπού Χαμάμ αλ-Σαμί, επίσης γνωστός ως Αλ-Φαρούκ αλ-Σουρί. Μαζί του σκοτώθηκαν επίσης τρεις ανώτεροι διοικητές της οργάνωσης - Αμπού Μουσάμπ Φαλαστίνι, Αμπού Ομάρ Αμπού Κούρντι και Μπαρά Ανζάρι. 

Η οργάνωση Γιαμπάντ αν-Nούσρα λι-Aχλί ας-Σάμ (αραβικά: جبهة النصرة لأهل الشام) είναι ένας κλάδος της διεθνούς ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα» (αραβικά: القاعدة), που δραστηριοποιείται στο έδαφος της Συρίας και του Λιβάνου.
Η ειδική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν μια απάντηση σε μια επίθεση από μαχητές της Αλ-Nούσρα στα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στο δυτικό τμήμα της διχοτομημένης γραμμή επαφής μεταξύ των πλευρών της πόλης του Χαλεπίου, όπως αναφέρθηκε μια μέρα νωρίτερα από το Al Jazeera.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενο στον εκπρόσωπο του Πενταγώνου των ΗΠΑ, Στήβ Ουάρεν, αυτός ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το θάνατο της στρατιωτικής ηγεσίας της Αλ-Nούσρα στο Κυβερνείο Ιντλίμπ, αλλά πρόσθεσε ότι η περιοχή του ενδιαφέροντος δεν έγινε τις τελευαίες μέρες στόχος αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.  

Στα συριακά κοινωνικά δίκτυα συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενος της επίθεσης ακριβείας από μαχητικό αεροσκάφος MiG-29. Σύμφωνα με το βρετανικό αναλυτικό ινστιτούτο IHS Jane's (με αναφορά στην ετήσια έκθεση της ρωσικής εταιρείας RAC MIG για το 2011, η Πολεμική Αεροπορία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχει στο ενεργητικό της τουλάχιστον τέσσερα εκσυγχρονισμένα μαχητικά MiG-29SM, τα οποία είναι σε θέση να εξοπλιστούν με καθοδηγούμενα βλήματα ακριβείας αέρος-εδάφους Kh-29T/TE, Kh-31A/P και βόμβες KAB-500KR. Σημειώνεται εκ μέρους του Defencenews.Gr ότι η εν λόγω έκθεση αφαιρέθηκε, και στη συνέχεια επανήλθε χωρίς να περιέχει άλλο πληροφορίες γύρω από την Συρία, γεγονός που υποδηλώνει την διφορούμενη φύση της συναλλαγής.

Ο αριθμός των μαχητικών MiG-29 που έχει αποκτήσει η Συρία κατά το παρελθόν παραμένει ένα μυστήριο, και κυμαίνεται από 22 έως 84 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων 8-10 διθέσιων MiG-29UB). Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι κατά το χρόνο υπήρχαν μία ή δύο επιχειρησιακές μοίρες MiG-29 στην αεροπορική βάση Sayqal, 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, και πιθανώς μία μοίρα MiG-29 που λειτουργούσε από την αεροπορική βάση Tiyas, 200 ​​χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Όπως γνωρίζετε, η Συρία έχει υπογράψει μια σύμβαση το 2007 με τον ρωσικό ρκατικό εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport για την αγορά 12 νεόδμητων MiG-29Μ2, συν μιας επιλογής για επιπλέον 24 μονάδες. Η εκτέλεση της σύμβασης έχει καθυστερήσει σημαντικά - προφανώς για πολιτικούς λόγους. Τουλάχιστον τέσσερα μαχητικά έχουν κατασκευαστεί και πετάξει στη Ρωσία. Κατά πάσα πιθανότητα, μόνο το Ισραήλ είναι σε θέση να γνωρίζει περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την εξέλιξη της σύμβασης.

Η εταιρεία RAC MIG έχει αναπτύξει μια ειδική έκδοση του MiG-29 της Συρίας (χρησιμοποιεί την άτρακτο 9.12) και διαφέρει από το MiG-29SM (με την άτρακτο 9.13), όπως είχε κάνει με την ανάτυξη της εκσυγχρονισμένης παραλλαγής του MiG-29 για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ρωσικής εταιρείας από το 2011, για την αναβάθμιση των MiG-29 της Συρίας δαπανήθηκαν 531.100.000 ρούβλια, το οποίο είναι σχεδόν το ήμισυ του ποσού πουδαπανήθηκε για τα MiG 29UPG (925 εκατομμύρια ρούβλια).

Το MiG-29 SMT έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με τη βασική έκδοση MiG-29, ειδικότερα, είναι εξοπλισμένο με αναβαθμισμένο ραντάρ NO19ME, μεταφέρει περισσότερο φορτίο (συμπεριλαμβανομένων τριών απορριπτώμενων δεξαμενών καυσίμου), με πολλές ενημερώσεις στις οθόνες στο πιλοτήριο, στα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνιών.

Η ενημερωμένη έκδοση επιτρέπει επίσης στο αεροσκάφος να εξοπλιστεί με το μεσαίου βεληνεκούς βλήμα αέρος-αέρος R-77, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τα ξένα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να παρέμβουν στη σύγκρουση στη χώρα αυτή. Συριακά MiG-29 έχουν κάνει την εμφάνισή τους με εξωτερικού πυλώνες τύπου AKU-170E (φωτογραφία) για βλήματα R-77, το οποίο δείχνει ότι η Συρία διατηρεί στο οπλοστάσιό της τους εν λόγω πυραύλους αερομαχίας.

Το 2009 η MIG προχώρησε με εργασίες αναβάθμισης ενός αγνώστου αριθμού μαχητικών MiG-23MLD της Πολεμικής Αεροπορίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Το 2008, η Συρία φέρεται να έχει λάβει περίπου 30 μαχητικά από τη Λευκορωσία για προσπορισμό ανταλλακτικών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη συμπεριλήφθηκαν στο ενεργητικό της αεροπορικής δύναμης της Δαμασκού. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μαχητικά MiG-23MLD με συριακά διακριτικά έχουν φωτογραφηθεί τα τελευταία χρόνια στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας, όπου βρίσκονταν για διάφορες επισκευές, αλλά δεν ήταν τα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από τη Λευκορωσία, αλλά από τα αρχικά MiG-23 που προμηθεύτηκε η Δαμασκός από τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο MLD.

Τεχνικοί της MiG φέρεται να βοήθησαν τη Δαμασκό όλα τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει μια σύγχρονη δομή συντήρησης του στόλου των αεροσκαφών. Στη σοβιετική εποχή, τα συστατικά πυο αναλώνονταν αντικαθίστανταν αυτόματα με νέα, αλλά σήμερα με πιο προηγμένες μεθόδους συντήρησης επιτρέπετε πολλές φορές η επαναχρησιμοποίηση των ανταλλακτικών, που με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ανταλλακτικών. Η εταιρεία έχει επίσης συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης των πιλότων της Συρίας. Μια ετήσια έκθεση από το 2010 αναφέρει ότι η Συρία είχε τουλάχιστον τέσσερις εξομειωτές για τα αεροσκάφη της σειράς MiG.
http://defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/1384-rosiko-maxitiko-mig-29-apokefalise-tin-igesia-tis-organosis-metopo-al-noysra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου