Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σουηδία: Κόντρα με βιομηχανία & Saab για ακυρωθέν συμβόλαιο

Η Σουηδία αποφάσισε να ακυρώσει αμυντική συμφωνία, αξίας πολλών δισ. κορωνών, με την Σαουδική Αραβία, καθώς η ισλαμική χώρα του Κόλπου παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αντίδραση ήταν σφοδρή με το Ρκάντ να ανακαλεί τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις.
Το σουηδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Σουηδία πάντως είναι και από τις 12 μεγαλύτερες εξαγωγείς αμυντικού υλικού και συστημάτων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο η απόφαση για ακύρωση της συμφωνίας έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό. Παρόλα αυτά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άρνηση των Σαουδαράβων να επιτρέψουν στη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστορμ να μιλήσει στη σύνοδο των αραβικών χωρών στο Κάιρο, καθώς έχει κατά καιρούς καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μοναρχία του Κόλπου.
Και όχι μόνο δεν δόθηκε ο λόγος στην Σουηδή υπουργό, αλλά, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, το σώμα εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καυτηρίασε παλαιότερες, σχετικές με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώσεις της Βάλστορμ. Η Σουηδή υπουργός είχε χαρακτηρίσει την Σαουδική Αραβία ως δικτατορία.
Η ακυρωθείσα συμφωνία περιλάμβανε αγορά σουηδικών οπλικών συστημάτων, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στη χρήση τους. Το συνολικό ύψος της συμφωνίας έφτανε τα 561 εκατ. δολάρια.
Ο εκπρόσωπος της SAAB, πάντως, προφανώς όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αρκέστηκε να δηλώσει πως η Σαουδική Αραβία αποτελεί πολύ σημαντική αγορά και οι χειρισμοί της κυβέρνησης επηρεάζουν και την εταιρία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν έδωσε, επίσης, στοιχεία, σχετικά με τις δοσοληψίες της Saab με τη Σαουδική Αραβία.
Η εν λόγω συμφωνία είχε υπογραφεί αρχικά το 2005 και είχε ανανεωθεί το 2010, με τις σουηδικές αμυντικές βιομηχανίες να πιέζουν φορτικά για την εφαρμογή της. Η ακύρωσή της θα επηρεάσει όχι μόνο τις αμυντικές βιομηχανίες της Σουηδίας. Άλλοι 31 εκπρόσωποι σουηδικών βιομηχανιών, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ακύρωση της συμφωνίας, με ανοιχτή επιστολή τους στον Τύπο.http://www.defence-point.gr/news/?p=124565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου