Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

1.000 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: ΠΩΣ O MOHAMMED AL-ROKEN ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Του Mansoureh Mills, Λονδίνο 9 Απριλίου 2015
Την Κυριακή 12 Απρίλη 2015 συμπληρώθηκαν 1000 ημέρες αφότου ο Δρ. Mohammed al-Roken φυλακίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ύστερα από μια μαζική καταστολή των ακτιβιστών για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Σε όλο τον κόσμο, οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας αγωνίζονται για την απελευθέρωση του.
«Μου δίδαξες τη σημασία της προσπάθειας να αλλάξουμε τα πράγματα που φαίνονται άδικα» Christian, Καναδάς.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχω διαβάσει και έχω μετρήσει περίπου 4.000 όμορφες κάρτες και γράμματα για τον δικηγόρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθηγητή δικαίου Δρ. Dr Mohammed al-Roken . Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών στα ΗΑΕ μετά από μια ολοκληρωτικά άδικη μαζική δίκη 94 επικριτών της κυβέρνησης και ακτιβιστών, και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 1.000 ημερών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην έρημο του Άμπου Ντάμπι.

Οι κάρτες αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα από τον απίστευτο αριθμό των 100.000 ανθρώπων που πίεσαν για την απελευθέρωση Δρ al-Roken ως μέρος του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Εύχομαι αυτός και η οικογένειά του να μπορούσαν να διαβάσουν όλα τα μηνύματα για αυτόν, και να γεμίζουν δύναμη και κουράγιο γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι. Δυστυχώς, δεν είναι ασφαλές να του σταλεί οτιδήποτε λόγω των πιθανών κινδύνων και επειδή οι οικογένειες των κρατουμένων συνείδησης στα ΗΑΕ βρίσκονται υπό απίστευτη πίεση από τις αρχές να παραμένουν σιωπηλοί.

Σύλληψη, φυλάκιση και απομόνωση

Πολλοί υπήκοοι των ΗΑΕ συγκλονίστηκαν όταν ο Δρ al-Roken, από το Ντουμπάι, εστάλη στη φυλακή. Αλλά φοβούνται να μιλήσουν, γιατί κανείς δεν θέλει την ίδια τύχη. Κανείς δεν θέλει να συλληφθεί, να απομονωθεί για μήνες και να φυλακιστεί για 10 χρόνια. Οι άνθρωποι φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν στη Διεθνή Αμνηστία. Γράφω αυτό το κείμενο πολύ προσεκτικά για να αποφύγω να εκτεθεί οποιοσδήποτε σε κίνδυνο σύλληψης ή παρενόχλησης.

Γι ‘αυτό είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους όσους έχουν αναλάβει δράση για τον Δρ al-Roken. Είναι πολύ δύσκολο να διοργανώνεις εκστρατείες για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς συχνά αυτή επισκιάζεται από μεγαλύτερες χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία. Αλλά η χώρα αυτή σίγουρα δεν είναι λιγότερο κατασταλτική απέναντι στη διαφωνία.

«Σας γράφω σήμερα, γιατί δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος απέναντι στην αδικία και την έλλειψη ελευθερίας.»
Zlata, 12, Καναδάς

Επίσης, είναι εύκολο να τυφλωθεί κανείς από τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, τα καταστήματα και τις παραλίες των ΗΑΕ. Αλλά πίσω από την βιτρίνα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακτιβιστών και των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν φιμωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εκκλήσεών τους για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες.

Απαγόρευση μετακινήσεων, παρενόχληση και επιτήρηση

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν συναντήσει τον Δρ al-Roken και δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός από σεβασμό και έπαινο γι ‘αυτόν. Έχω διαβάσει μηνύματα έκπληξης και θλίψης, αλλά επίσης και θαυμασμού για τη δύναμη που επέδειξε να κάνει κάτι που λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να κάνουν. Ήταν παθιασμένος με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ, παρόλο που θα μπορούσε να είχε αποφύγει χρόνια παρενόχλησης, απαγόρευσης των μετακινήσεων, επιτήρησης και φυλάκισης αν είχε επιλέξει να ακολουθήσει ένα πιο εύκολο μονοπάτι.

Μόνο μία από τις 4.000 κάρτες και γράμματα που υποστηρίζουν τον Mohammed al-Roken.

Δεν είχαμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΑΕ, αλλά ξέρω ότι είναι ενήμεροι για την εκστρατεία μας και ότι πρέπει να διαβάζουν αυτό το κείμενο. Ελπίζω ότι η κατάσταση εκεί θα βελτιωθεί. Είναι μια μεγάλη χώρα και οι ηγέτες της έχουν επιτύχει πολλά από τότε που ιδρύθηκε το 1971. Όμως, μέρος του να είναι ένα προοδευτικό έθνος, είναι και η ικανότητα να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι να φυλακίζουν τους ανθρώπους που τα απαιτούν.

Απελευθερώστε τον Δρ al-Roken σήμερα

Η ελπίδα μου για τον Δρ al-Roken και τους άλλους ακτιβιστές που φυλακίστηκαν μαζί του είναι ότι θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Ελπίζω ότι η άδεια του Δρ al-Roken να εξασκεί την δικηγορία θα αποκατασταθεί ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το ευγενές έργο του ως δικηγόρος και ότι θα του επιτραπεί να δίνει διαλέξεις ως καθηγητής δικαίου.

Το μήνυμά μου προς τον Δρ al-Roken και την οικογένειά του την 1.000 ημέρα του στη φυλακή είναι ότι η δοκιμασία σας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για εσάς μέχρι να είστε ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τα λόγια της Donna από την Ολλανδία: «Ο κόσμος είναι ευλογημένος όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα. Ελπίζω να αποκτήσω το επίπεδο του θάρρους σου κάποια μέρα. Με εμπνέεις κάθε μέρα.»

.@HHShkMohd #HumanRights lawyer @DrAlRoken has been in jail #ThousandDays after unfair trial in #UAE #FreeAlRoken

Ανέλαβε δράση


Ο Mansoureh Mills κάνει εκστρατεία για τη Διεθνή Αμνηστία στα ΗΑΕ, το Ιράν και το Κουβέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου