Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η Βαλτιμόρη καίγεται, οι ΗΠΑ ξανά σε αναταραχή: Black lives matter! 5 μέρες κινητοποιήσεων που δεν λένε να κοπάσουν για το νέο θάνατο αφροαμερικανού.


Γράφει: Κώστας Φουρίκος 
Στις 12 Απρίλη ο Freddie Gray οδηγήθηκε σε ένα βαν της αστυνομίας αφού προηγουμένως είχε κυνηγηθεί και συλληφθεί από τις αρχές. 30 λεπτά αργότερα διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, τα οποία τον οδήγησαν στο να χάσει τη ζωή του, μια εβδομάδα αργότερα.

Στο ίδιο έργο θεατές
Έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα για όσα γίνονται στις ΗΠΑ, με τις κινητοποιήσεις και την άνοδο του ριζοσπαστισμού (ειδικά τους τελευταίους μήνες), όπως και για τον ακατάπαυστο ρυθμό με τον οποίο η αστυνομία αφαιρεί ζωές (εδώ και χρόνια) , κυρίως αφροαμερικάνων και μεταναστών.
Δείτε εδώ, εδώ , εδώ , εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.
Και σε αυτή την περίπτωση του Freddie Gray υπάρχουν φυσικά πολλά ερωτήματα που αναδεικνύουν τον ανεξέλεγκτο τρόπο δράσης της αστυνομίας. Όπως: το γιατί δεν ήταν ακινητοποιημένος εντός του βαν ο Freddie όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, ώστε να μην αποτελέσει «κίνδυνο» και να μεταφερθεί με ασφάλεια, ή γιατί έχουν υπάρξει τόσα πολλά περιστατικά, όπως καταγγέλλει η Batimore Sun, τραυματισμών συλληφθλέντων ενώ μεταφέρονταν με βαν της αστυνομίας, ακόμη και για το αν υπήρχε ποτέ λόγος να καταδιωχθεί ο Gray, αφού αυτόπτες μάρτυρες και ενδείξεις φανερώνουν μέχρι τώρα ότι δεν είχε κάνει Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε το επιλήψιμο! (με την αστυνομία να μην βρίσκει τρόπο να το διαψεύσει…)

Ο 27χρονος αφροαμερικανός πέθανε την προηγούμενη Κυριακή λόγω τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη, όπως αποτύπωσε και η επίσημη ιατρικοδικαστική έρευνα. Η οικογένειά του και οι δικηγόροι της δήλωσαν πως από τα χτυπήματα είχε συνθλιβεί η περιοχή του λάρυγγα και των φωνητικών του χορδών, ενώ η σπονδυλική του στήλη είχε τραυματιστεί και αποκοπεί σε ποσοστό 80% στο σημείο του λαιμού. Βίντεο που τραβήχτηκε από περαστικό δείχνει τον Gray να ουρλιάζει με απόγνωση καθώς σέρνεται στο βαν από τα γουρούνια, τους αστυνομικούς:











Και ενώ οι διαδηλώσεις πληθαίνουν και οι συγκρούσεις φουντώνουν, η Ένωση Αστυνομικών Βαλτιμόρης, καταγγέλει ότι τα μέλη της λιντσάρονται από τους διαδηλωτές. Ο ακτιβιστής και πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων Eddie Conway έχει μάλλον αντίθετη άποψη δηλώνοντας πως ο Freddie Gray ήταν στν πραγματικότητα αυτός που λιντσαρίστηκε: “ (Οι αστυνομικοί) ήτανε μια συμμορία λινταρίσματος. Υπάρχει ένα πτώμα. Υπήρξε ένας θάνατος χωρίς δίκη, χωρίς δικαστήριο, χωρίς καταδίκη. Υπήρξε εκτέλεση δια λιντσαρίσματος. Και αυτοί κατηγορούν τα θύματα. Κατηγορούν αυτούς που υπέστησαν το λιντσάρισμα επειδή έχουν το θράσος να διαδηλώσουν.»

Η αστυνομία επιτίθεται στις πορείες. Οι διαδηλωτές αντεπιτίθενται.

Όπως συνέβη και με τις δολοφονίες των Oscar Grant, Eric Garner και Michael Brown – όλοι νεαροί αφροαμερικανοί- οι ΗΠΑ και κυρίως η Βαλτιμόρη έχουν κατακλυστεί από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.Εδώ και 5 μέρες (πλέον διανύουμε την 6η ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές) μαύροι και λευκοί παρά τις επιθέσεις, συγκεντρώνονται και οργανώνουν δράσεις διαμαρτυρίας. Σήμερα Κυριακή υπήρξαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που χτυπήθηκαν βάναυσα από την αστυνομία.

Όταν η πορεία των διαδηλωτών προσέγγισε τo γήπεδο baseball Camden Yards, όπου διεξάγονταν αγώνας ξεκίνησαν επεισόδια που πήραν μεγάλη έκταση. Πληροφορίες αναφέρουν και οι εικόνες επιβεβαιώνουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αλλά και μεταξύ διαδηλωτών και κάποιων εκ των θεατών του ματς…

Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν σε κτήρια και αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ γίνεται λόγος για επιθέσεις σε καταστήματα και φωτιές σε αρκετά σημεία της Βαλτιμόρης. Συλλογικότητες ακτιβιστών και ΜΜΕ μιλούν για δεκάδες συλλήψεις, ενώ υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, ακόμη και δημοσιογράφων…

Τα μεγάλα ΜΜΕ πάντως, όπως το CNN, καλύπτουν τα γεγονότα με τρόπο – ω, τι έκπληξη- που είτε υποτιμά είτε δυσφημεί τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιχειρούν μέσα από το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προβάλλουν την δραστηριότητά τους. Ενίοτε αντιδρούν και κάπως πιο έντονα όπως μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω βίντεο:






Νέες διαδηλώσεις καλούνται 

Εν τω μεταξύ η «Baltimore People’s Power Assembly», (η Λαϊκή Συνέλευση της Βαλτιμόρης, ή συνέλευση της εξουσίας του λαού της Βαλτιμόρης όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί ακριβέστερα και όπως αυτοπροσδιορίζεται μία από τις συλλογικότητες που έχει αναδειχτεί αυτές τις 5 μέρες των κινητοποιήσεων), καλεί σε νέα διαδήλωση παρά τις επιθέσεις τις αστυνομίας για τις 6 pm ( ξημερώματα Δευτέρας με ώρα Ελλάδας) και αιτήματα την απελευθέρωση χωρίς άσκηση διώξεων σε όλους όσους συνελήφθησαν στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις.

Όπως γίνεται σαφές, στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου εκεί στην καρδιά του θηρίου ξυπνάει και κάνει τους ισχυρούς να φοβούνται και να στρέφονται εναντίον του, με ακόμη μεγαλύτερη μανία.

Και τα λόγια της Michelle Alexander, καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο του Ohio και ακτιβίστριας για τα πολιτικά δικαιώματα, λίγους μήνες πριν, παραμένουν αποκαλυπτικά δηλωτικά της κατάστασης που επικρατεί:


Ενώ περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, θέλω να εκμεταλευτώ την ευκαιρία και να σας πω ένα μεγάλο -μέσα από την καρδιά μου- ευχαριστώ. Σε όλους τους διοργανωτές και τους ακτιβιστές που κατέκλυσαν τους δρόμους μετά την δολοφονία του Michael Brown, που αρνήθηκαν να σταματήσουν να διαδηλώνουν να υψώνουν τις φωνές τους και να ζητάνε δικαιοσύνη. Εξαιτίας τους – εξαιτίας του κουράγιου, της τόλμης, του οράματος και της αντοχής τους- ολόκληρος ο κόσμος έχει στρέψει την προσοχή του σε ότι συμβαίνει σε ένα προάστειο, στο Ferguson του Missouri. O κόσμος δεν παρατηρεί με προσοχή επειδή σκοτώθηκε ένας άοπλος μαύρος νέος από την αστυνομία. Αυτό δεν είναι καν είδηση. Αυτό που έκανε αυτή την δολοφονία της αστυνομίας διαφορετική ήταν ότι ο λαός του Ferguson – ειδικά οι νέοι άνθρωποι- ξεσηκώθηκαν και είπαν: Δεν θα το ανεχτούμε αλλο! Οι ζωές μας «μετράνε»! Οι ζωές των μαύρων στην Αμερική «μετράνε»! Και η κραυγή τους ακούστηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη… 

Όπως φυσικά και αυτά του άσσου του NBA, Kareem Abdul Jabbar:


Kαι εφόσον δεν θέλουμε την αγριότητα του Ferguson να την καταπιεί η Ιστορία και να καταλήξει ένα ερέθισμα στο έντερο της, πρέπει δούμε την όλη κατάσταση όχι μόνο σαν άλλη μια πράξη στα πλαίσια του ρατσισμού του συστήματος, αλλά και ό,τι άλλο στην πραγματικότητα είναι: ταξικός πόλεμος 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις:







Community · 8,354 Likes · 21 hrs · Edited · 


‪#‎Baltimore‬ Youth confront riot police lines with barrage of rocks and bottles


Video: @cmcampbell6




















Επίθεση των αστυνομικών στον ρεπόρτερ Joe Giordano, που καλύπτει τις κινητοποιήσεις:











View image on Twitter



Δείτε το συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ του Devin Allen: 
Βαλτιμόρη : Βαθύς πόνος και δίκαιη οργή. 
Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Democracy Now! για τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα:
Ενημερωθείτε από τα σημαντικότερα twitter feeds για τα τεκταινόμενα: 
****
freddieprotests
freddieprotests2
freddie-gray-demonstration
freddieprotests3
baltimore-freddie-gray
freddieprotests5
R.I.P. Freddie Gray
R.I.P. Freddie Gray

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου