Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ-ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΟΠΛΑ!

Ενιαίο Ταμείο ΕΔ σε «ημιανάπαυση»




 Νέα παράταση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των τριών Κλάδων των Ε.Δ.



• Μιλάμε για 254.000 στρέμματα γης, από τα οποία το κράτος δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ

Παράταση δόθηκε στη διαδικασία ενοποιήσεως των τριών επιμέρους Ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, στο πλαίσιο... της προσπάθειας που καταβάλλεται από το 2005 για την καταγραφή και αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.



Να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται για τα γνωστά Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ΜΤΣ, ΜΤΝ και ΜΤΑ), αλλά για τα αντίστοιχα που διαχειρίζονται την τεραστία ακίνητη περιουσία των Κλάδων, ήτοι για το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του Στρατού Ξηράς, το Ταμείο Εθνικού Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας. «Πρόκειται περί αμύθητης περιουσίας, καθώς ανέρχεται σε 254.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, σε μέρη εντός ή πολύ κοντά σε πόλεις, τα περισσότερα των οποίων αποτελούν τα λεγόμενα "φιλέτα"», μας λέει ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώτος που ξεκίνησε και έκανε ουσιαστική δουλειά γι΄ αυτό το θέμα.

«Το ΥΠΕΘΑ είναι, μετά το ελληνικό Δημόσιο, ο μεγαλύτερος κάτοχος δημόσιας περιουσίας στη χώρα, στην οποία περιλαμβάνονται διάφορες εκτάσεις, παλαιά στρατόπεδα, δωρεές, διαμερίσματα κ.λπ., που όμως έως τώρα και παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν τελείως ανεκμετάλλευτα και το κράτος δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ από αυτά», συνεχίζει ο κ. Λαμπρόπουλος.

ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2004. Για τους μη γνωρίζοντες, η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη του 2004, όταν συζητείτο στο Πεντάγωνο ο Προϋπολογισμός του 2005 που θα υποβαλλόταν προς έγκριση. Τότε, κάποιος ανώτατος οικονομικός αξιωματικός, παραθέτοντας διάφορα στοιχεία προς την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου (υπουργός ήταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και υφυπουργός ο κ. Λαμπρόπουλος), σημείωνε: «Έσοδα: μηδέν». «Δηλαδή -ερωτήθηκε- ολόκληρο ΥΠΕΘΑ δεν έχει κανένα έσοδο;». «Κανένα απολύτως, κύριε υπουργέ», ήταν η απάντηση. Τότε ο κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε την απογραφή της ακίνητης περιουσίας κάθε Κλάδου, ώστε στη συνέχεια αυτή να αξιοποιηθεί επ' ωφελείαν του υπουργείου. Πραγματικά, οι στρατιωτικοί δούλεψαν συστηματικά και του παρουσίασαν πλήρη κατάλογο της αμύθητης ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, που ανέρχεται -μόνο σε χερσαίες εκτάσεις- σε 240.000 στρέμματα. Με αυτό το στοιχείο στα χέρια του, ο κ. Λαμπρόπουλος προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου νόμου, που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη δημιουργία ανωνύμου εταιρείας, σκοπός της οποίας θα ήταν ένας και μόνο: Η αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας του ΥΠΕΘΑ.

Μάλιστα, για να είναι κατοχυρωμένα το ελληνικό Δημόσιο και το ΥΠΕΘΑ, προβλεπόταν στο πρώτο άρθρο ότι δεν πωλείται ούτε ένα στρέμμα. Απλώς θα γίνονται διαγωνισμοί, στους οποίους θα λαμβάνονταν προσφορές για την αξιοποίηση από ιδιώτες για διάστημα έως 50 χρόνων μιας εκτάσεως, η οποία μετά είτε θα επέστρεφε στο ΥΠΕΘΑ είτε θα ανανεωνόταν η διάθεσή της στον ιδιώτη, με αναπροσαρμογή του μισθίου.

Προβλεπόταν μάλιστα ότι το 85% των χρημάτων αυτών θα πήγαινε στο ΥΠΕΘΑ και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ το υπόλοιπο 15% θα κατέληγε στα ταμεία του κράτους. Το σχέδιο αυτό, το 2006, εγκρίθηκε από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς (στο μεταξύ, υπουργός Άμυνας ήταν πλέον ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης) και απέμενε μόνο η υπογραφή του τότε «τσάρου» της οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο οποίος δεν το υπέγραψε και το επέστρεψε στο ΥΠΕΘΑ, όπου έμεινε ανενεργό, αφού στο μεταξύ είχε φύγει από υφυπουργός ο κ. Λαμπρόπουλος.

Το 2009, με υπουργό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητήθηκε από τον κ. Λαμπρόπουλο ένα... αντίγραφο του σχεδίου νόμου, γιατί δεν το έβρισκαν. Το αντίγραφο δόθηκε και έκτοτε, μέχρι τον Απρίλιο του 2014, δεν είχε γίνει τίποτα. Τότε, με επικεφαλής του υπουργείου Αμύνης τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και αρμόδιο υφυπουργό πάλι τον κ. Λαμπρόπουλο και προφανώς υπό την πίεση του Μνημονίου και της επιτακτικής ανάγκης εξεύρεσης χρημάτων, ψηφίστηκε σχετικός νόμος από τη Βουλή, ο οποίος προέβλεπε την ενοποίηση των επιμέρους τριών Ταμείων των Κλάδων σε ένα, το «Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας» (ΕΤΕΘΑ), κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις κάποιων Κλάδων, που έκριναν ότι αυτό έπληττε τα Ταμεία τους και κατ' επέκταση τα στελέχη τους. Τότε, με έγγραφο του ο κ. Λαμπρόπουλος είχε δώσει προθεσμία ενοποιήσεως των τριών Ταμείων έως τα τέλη Μαρτίου 2015.

Ετοιμάζουν επιτροπή για εκ νέου διερεύνηση

Σήμερα, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει δώσει μια άτυπη «παράταση» στην ενοποίηση των τριών επιμέρους Ταμείων των Ε.Δ., ενώ ετοιμάζεται η συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει (εκ νέου) το θέμα και θα προτείνει λύσεις. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα είναι γνωστό το αξίωμα ότι «αν θες να μπλοκάρεις ένα θέμα, τότε συγκρότησε μια επιτροπή για την επίλυσή του»! Μακάρι βεβαίως στη συγκεκριμένη περίπτωση να έχουμε την εξαίρεση του κανόνα. Να θυμίσουμε ότι έως τώρα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι Ένοπλες Δυνάμεις παραχωρούσαν μία έκταση που τους ανήκε -κυρίως ο Στρατός Ξηράς και δευτερευόντως το Πολεμικό Ναυτικό- σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως (ΟΤΑ), με την υποχρέωση από μέρους τους της «αξιοποιήσεως» του 50% αυτών, ενώ το υπόλοιπο παρέμενε στην κυριότητα του οικείου Κλάδου. Όμως, η έννοια της «αξιοποιήσεως» ήταν σχετική, αφού προσπόριζε μόνο πολιτικά οφέλη στους δημοτικούς άρχοντες, αφού στις εκτάσεις αυτές έκαναν παιδικές χαρές, πάρκα, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ., τα οποία εγκαινιάζονταν με φανφάρες και θόρυβο και μετά -συνήθως- εγκαταλείπονταν στην τύχη τους, χωρίς να μπαίνει έστω και ένα ευρώ στο ταμείο των Κλάδων και κατ’ επέκταση του ΥΠΕΘΑ.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 04/04/2015 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου