Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Ρουμανία εκσυγχρονίζει τις ναυτικές δυνάμεις της για την επικείμενη ναυμαχία στον Εύξεινο Πόντο

Η Ρουμανία εκσυγχρονίζει τις ναυτικές δυνάμεις της για την επικείμενη ναυμαχία στον Εύξεινο ΠόντοΤο Ρουμανικό Ναυτικό φαίνεται ότι μπορεί επιτέλους να προωθήσει τα σχέδια που έχουν επανειλημμένως αναβληθεί σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό δύο πρώην βρετανικών φρεγατών του.
Η Regele Ferdinand (πρώην HMS Coventry) και Regina Maria (πρώην HMS London) ανήκουν στην 2η παρτίδα ναυπήγησης (γωνστή ως κλάσης ως Boxer) των φρεγατών Type 22 που προμηθεύτηκε το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό το διάστημα 1979 έως 1989. Το 2003 η Ρουμανία είχε αποκτήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις παροπλισμένες μονάδες δύο πλοία. 

Πριν από την απόσυρσή τους (2004 και 2005) οι φρεγάτες πέρασαν στο Ηνωμένεο Βασίλειο εκτός από μια σημαντική συντήτηση και ορισμένες εργασίες εκσυγχρονισμού, γνωστές ως «Phase 1». Αυτές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση ενός σύγχρονου ναυτικού όπλου 76mm, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διαχείρισης καθώς και την προετοιμασία για τη χρήση των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων IAR-330 Puma. Όμως, ο πρώην πυραυλικός εξοπλισμός (Exocet, Sea Wolf) αφαιρέθηκε στο σύνολό του. 
Τα δύο πλοία όπως ήταν έτσι κάτι περισσότερο από «φρεγάτες περιπολίας» με ανθυποβρυχιακές ικανότητες (ASW) και με περιορισμένες δυνατότητες αυτοάμυνας, δεν είχαν πιστοποιηθεί για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτά τα τελευταία κενά θα πρέπει να συμπληρωθούν τώρα από τον εκσυγχρονισμό «Phase 2». Αυτός ο εκσυγχρονισμός ήταν να διεξαχθεί ήδη στη δεκαετία του 2000, αλλά έπρεπε να αναβληθεί ξανά και ξανά λόγω του πολύ σφιχτού προϋπολογισμού άμυνας.

Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, όπως φαίνεται τώρα, είναι τώρα να ξεκινήσει. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης μάχης, ενός τρισδιάστατου (3-D)  ραντάρ επιτήρησης και ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου (ESM/ECM). Ο πυραυλικός εξοπλισμός κατά πλοίων και ο αντιεροπορικός εξοπλισμός που θα εκγατασταθεί θα ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτοάμυνας, ενώ ένα συρόμενο σόναρ θα αυξήσει τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.
Στη Ρουμανία υπήρξε μια έντονη συζήτηση γύρω από τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, όπως οι συνθήκες νερού στη Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ ασυνήθιστες, σε σχέση πάντα με την επιλογή του είδους του συρόμενου ραντάρ.
Ο διοικητής του Ρουμανικού Ναυτικού υποναύαρχος Αλεξάντρου Μίρσου εξακολουθεί να μην αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχεδιαζόμενα νέα συστήματα (όπλα), καθώς επίσης και ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την «Phase 2», αλλά αλλά οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το έτος. Ο ναύαρχος είναι πεπεισμένος ότι οι δύο φρεγάτες μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού θα παραμείνουν σε λειτουργία για τουλάχιστον δέκα επιπλέον έτη και θα είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις αποστολές «υψηλής έντασης» του ΝΑΤΟ.

Τα δύο πρώην βρετανικά πλοία, μαζί με την εγχώρια σχεδιασμένη και κατασκευασμένη φρεγάτα Marasesti, αποτελούν τις κύριες μονάδες επιφανείας του Ρουμανικού Ναυτικού. Η Marasesti σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε με βάση την σοβιετική θεωρία.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου