Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Χάος στην Υεμένη - Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες

Image
Οι εχθροπραξίες στην Υεμένη, όπου εννέα αραβικά κράτη τα οποία συμμετέχουν στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία διεξάγουν μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον των σιιτών μαχητών Χούτι και των συμμάχων τους τις τελευταίες οκτώ ημέρες, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 519 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.700 έχουν τραυματιστεί μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο η Βάλερι Έιμος, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Η Βάλερι Έιμος πρόσθεσε ότι είναι “εξαιρετικά ανήσυχη” για την ασφάλεια των αμάχων, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί σε διασταυρούμενα πυρά στις μάχες οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται στην Υεμένη.
Επιπλέον αν και το χάος στην Υεμένη έχει πρακτικά ελαχιστοποιήσει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να διεξάγουν επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη χώρα αυτή η προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι προκαλεί ταυτόχρονα προβλήματα προς το παρόν στους ενδεχόμενους σχεδιασμούς της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό, επισήμανε απόψε ένας Αμερικανός στρατιωτικός.

“Κατά τα πρώτα στοιχεία, πράγματι η προέλαση των Χούτι έχει παραμερίσει τους σχεδιασμούς (της ΑΚΑΧ) για επιθέσεις στο εξωτερικό, διότι προσπαθούν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν (...) τον εμφύλιο πόλεμο”, είπε ο Αμερικανός αξιωματικός σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.
“Επομένως, αν και θεωρώ ότι η δυνατότητά μας (για τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Υεμένη) έχει σμικρυνθεί, δεν θα έλεγα ότι (οι εξελίξεις στο πεδίο) μας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή”.

Ακόμη, ο αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων επισήμανε, αναφερόμενος στη σύρραξη στην Υεμένη, ότι οι δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε άμυνα κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.Επιπλέον, —μη κατονομαζόμενοι— αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ είπαν πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρέχουν υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και των υπολοίπων αραβικών κρατών τα οποία συμμετέχουν στην αεροπορική εκστρατεία εναντίον των Χούτι, προσφέροντας στα μαχητικά της συμμαχίας αυτής εναέριο ανεφοδιασμό.

Οι πτήσεις ανεφοδιασμού πάντως θα γίνονται εκτός του εναέριου χώρου της Υεμένης, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Οι πτήσεις αυτές θα εντάσσονται στο πλαίσιο της επιμελητειακής υποστήριξης στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσαν οι Αμερικανοί αξιωματικοί. Ο ένας εξ αυτών διευκρίνισε ότι δεν έχουν γίνει τέτοιες πτήσεις μέχρι τώρα και δεν είναι σαφές εάν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο το Ριάντ.

Ένας από τους αξιωματικούς ανέφερε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τη Σαουδική Αραβία να παρακολουθεί τις κινήσεις των Χούτι εντός της Υεμένης και στα σύνορα των δύο κρατών.
http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου