Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Στην Πολωνία μοιράζεται η εξοπλιστική πίτα όπως στην Ελλάδα μετά τη νύχτα των Ιμίων

Στην Πολωνία μοιράζεται η εξοπλιστική πίτα όπως στην Ελλάδα μετά τη νύχτα των ΙμίωνΤο Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με δύο σημαντικές προσφορές για βασικά εξοπλιστικά  προγράμματα - η επιλογή του αντιαεροπορικού πυραυλικού συγκροτήματος μεσαίου βεληνεκούς (πρόγραμμα «Βίσλα») και για το νέο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, επιλέχθηκε η αμερικανική Raytheon με το συγκρότημα Patriot διαμόρφωσης GEM-T και PAC-3 MSE (εκτιμώμενης αξίας από περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ) και η δεύτερη - η ευρωπαϊκή (στην πραγματικότητα η γαλλική) Airbus Helicopters με το H225M Caracal (πρώην ES725), κατ' εκτίμηση αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Οι εν λόγω επιλογές τυχαίνουν ευρείας κριτικής στα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας. Ειδικότερα, επικρίνεται ότι «μια ομάδα υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας, χωρίς έλεγχο, διαπραγματεύσεις και χωρίς να διασφαλίζει τα πολωνικά οικονομικά συμφέροντα, έλαβε τις τελικές αποφάσεις σε δύο εξοπλιστικά προγράμματα που αξίζουν περί τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Οι αποφάσεις έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας.Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας στην Βαρσοβία, «το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Άμυνας Τόμαζ Σεμόινιακ για την προμήθεια των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων του αντιεροπορικού συστήματος Patriot και έδωσε εντολή στον υπουργό να διαπραγματευτεί και να συνάψει για λογαριασμό της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Πολωνίας μια διακυβερνητική συμφωνία». Με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής της αναλυτικής φάσης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας μια λεπτομερή ανάλυση των πληροφοριών και των προτάσεων που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και στη συνέχεια ο υπουργός Σεμόινιακ προέβη σε συστάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών για την αγορά του οπλικού συστήματος στο πλαίσιο μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι, τον Μάιο ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των Patriot.
Για να παρακάμψουν τις κανονικές διαδικασίες, η σύμβαση θεωρείται ότι σχετίζεται με την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας του κράτους. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση προμήθειας αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης συμψηφισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας στην Βαρσοβία η προμήθεια του Patriot απορρέει άμεσα από τις προτεραιότητες του τεχνικού εκσυγχρονισμού των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μειώνει τον κίνδυνο να καθυστερήσει η διαδικασία επιλογής - από την άποψη του ανταγωνισμού, η οποία με βάση τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενής η κατάσταση. Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας σχεδιάζει να αγοράσει οκτώ πυροβολαρχίες Patriot. Οι πρώτες δύο πρέπει να παραδοθούν εντός τριών ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Όσον αφορά την πολιτική φύση της απόφασης, αυτή αναφέρθηκε από τον Σεμόνικα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η επιλογή του προμηθευτή έγινε βάσει του τεχνικού διαλόγου σε πολύ «απρόσεκτες διαπραγματεύσεις», κατά τις οποίες οι υποψήφιοι δεν είχαν ακόμη ένα νομικό πλαίσιο για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων στην Πολωνία. Οι Πολωνοί πολιτικοί σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων σε φυλλάδια και δηλώσεις με το πρόσχημα να επισπευτεί η υπογραφή της σύμβασης λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Κατά την εξέταση που έλαβε χώρα στο πρόγραμμα για ένα νέο ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων για τις Πολωνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μετά από τη μελέτη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί το Υπουργείο Άμυνας στη Βαρσοβία έχει εγκρίνει την επιλογή του ελικοπτέρου H225M Caracal, η προτεινόμενη κοινοπραξία Program EC-725 Caracal -Polska. «Κατά τη διαδικασία επιλογής υπολογίστηκαν τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά των προτάσεων, ενώ το Υπουργείο Οικονομίας αξιολόγησε τις προτάσεις αντιστάθμισης». Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, οι προσφορές που υποβλήθηκαν από την PZL-Swidnik (AW149) και μια κοινοπραξία της Sikorsky International Operations Incorporation, Sikorsky Aircraft Corporations και Polskimi Zakladami Lotniczymi Sp. z o. o. z Mielec (S-70i Black Hawk) «δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις και τις τεχνικές απαιτήσεις», ειδικότερα, το εύρος των συστημάτων εξοπλισμού του ελικοπτέρου και δεν δημιουργούνται οι ευκαιρίες για τη συντήρησή τους στο εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών WZL-1 στο Λοτζ.

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας πρέπει να είναι οι δοκιμές με το H225M, των οποίων ο δεδηλωμένος σκοπός είναι να επιβεβαιώσει τις τεχνικές παραμέτρους. Αυτές θα διεξαχθούν στην Πολωνία, στα τέλη Μαΐου και Ιουνίου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σύμβαση. Οι πρώτες παραδόσεις των ελικοπτέρων έχουν προγραμματιστεί για το 2017. Λόγω της φύσης της παραγωγής, το κόστος της σύμβασης δεν είναι γνωστό και δεν θα ανακοινωθεί πριν τη σύναψη των συμφωνιών αντιστάθμισης, ώστε να καθοριστούν οι παράμετροι της προσφοράς.

Μετά την επαλήθευση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο της περαιτέρω λειτουργίας του στόλου των ελικοπτέρων Mi-17 κατά την επόμενη δεκαετία, αποφασίστηκε να μειωθεί ο αριθμός των αγορασθέντων νέων ελικοπτέρων έως 50 μονάδες (από το αρχικά προγραμματισμένο μέγεθος των 70 μονάδων). Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Άμυνας στη Βαρσοβία αποφάσισε να επιταχύνει την απόκτηση των νέων ελικοπτέρων μάχης (πρόγραμμα «Κρουκ»).
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Άμυνας η εταιρεία PZL-Swidnik εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόρριψη της πρότασής της.
Η κοινοπραξία Sikorsky Aircraft Corporation και PZL Mielec είναι επίσης πολύ απογοητευμένηπου το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιλέξει το ελικόπτερό της. Η κοινοπραξία εξέδωσε επίσης μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στην πρόταση της κοινοπραξίας συμπεριλαμβάνεται αντιστάθμιση στο ποσό των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο της πολωνικής αεροπορικής βιομηχανίας (...). Περιλαμβάνει την προμήθεια των ελικοπτέρων S-70i Black Hawk και S-70B Seahawk ( παραλλαγή ASW). «Σε περίπτωση επιλογής της τελικής διαμόρφωσης του ελικοπτέρου, η Sikorsky θα είναι σε θέση να βγάλει τα ελικόπτερα από το εργοστάσιο PZL Mielec σε μια περίοδο 12 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης», ενημέρωσε η κοινοπραξία.http://defencenews.gr/i

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου