Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Νομοσχέδιο υπουργείου Ναυτιλίας: Πληρώνει τις επιδοτήσεις των εφοπλιστών

Την αυθαιρεσία των εφοπλιστών νομιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το προσχέδιο νόμου που έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας, η κυβέρνηση συνδέει την καταβολή των μισθών στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων με το αν οι εταιρείες έχουν εισπράξει τις επιδοτήσεις από τις άγονες γραμμές!
Το προσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας». Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας  Θ. Δρίτσας, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο αυτό λύνεται το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας που κυριαρχεί στα πλοία της ακτοπλοΐας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτό της ΝΕΛ, που οφείλει μισθούς πάνω από έξι μήνες στα πληρώματα των πλοίων της και το δώρο Πάσχα, αλλά και της ΑΝΕΚ, που πληρώνει τους ναυτεργάτες με «έναντι».

Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται στις εταιρείες κάθε μήνα προκαταβολή 30% του μηνιαίου μισθώματος του επόμενου μήνα προκειμένου να πληρώνουν τους μισθούς των ναυτεργατών!
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα ποσά που οφείλουν οι εφοπλιστές από δεδουλευμένα στα πληρώματα και το ΝΑΤ όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλουν άμεσα, αλλά προβλέπεται ρύθμιση για την καταβολή τους με χρονικό ορίζονται ως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, δεν αναφέρεται ρητά καμία επίπτωση στην περίπτωση που οι εφοπλιστές παραβιάσουν τη ρύθμιση.
Την ίδια ώρα, βέβαια, παραμένουν στο ακέραιο όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης, όπως η δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων με την προώθηση των ατομικών κ.λπ.
Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι όλη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι «κομμένη και ραμμένη» στη στρατηγική της ΕΕ και την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, δείχνοντας πως και αυτή η κυβέρνηση έχει «αυτόματο πιλότο» τα συμφέροντα των εφοπλιστών (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου