Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΝΑΤΟ: Φρούρηση της Βαλτικής με... αρπακτικά!

Image

Το ΝΑΤΟ εχει δημιουργήσει μια ασυνήθιστη συμμαχία. Αρπακτικά πουλιά θα πετάνε πάνω από τον επίμαχο εναέριο χώρο της Βαλτικής, για να εξασφαλίσουν ότι οι διάδρομοι είναι ασφαλές για τα πολεμικά αεροσκάφη. 
Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πιλότων και των αεροσκαφών του κατά τη διάρκεια της αεροπορικής αστυνόμευσης της Βαλτικής εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agence France-Presse (AFP).
Στο πλάισιο της νέας προσπάθειας, τέσσερα αρπακτικά πτηνά, μεταξύ των οποίων ειναι τρία γεράκια και ενας αετός, θα πετάνε πάνω από το αεροδιάδρομο, κοντά σε τέσσερα ογκώδεις υπόστεγα, στην αεροπορική βάση Zokniai στη βορειοδυτική Λιθουανία. Τα πουλιά και ο ειδικός εκπαιδευτής, απο την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία, αναμένεται να διατηρήσουν τους αεροδιαδρομους καθαρούς απο άλλα πουλιά κλπ για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

"Όλες οι τεχνητές μέθοδοι λειτουργούν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, διότι τα πτηνά με την πάροδο του χρόνου συνηθίζουν, αλλά πάντα προσεχουν απο αρπακτικά”, δήλωσε ο Μάριους Κροσίνσκι, ο Πολωνός εκπαιδευτής αρπακτικών στο AFP.

Ένα γεράκι κοστίζει έως και € 1,000 ($ 1,080), που σε σύγκριση με το κόστος των καυσίμων, ειναι ενα αρκετα χαμηλό ποσό, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη καίνε μέχρι και 15 λίτρα ανά δευτερόλεπτο,σύμφωνα με το AFP.

"Ακόμη και τα μικρότερα πουλιά που μπορει να τα "καταπιεί" ενας κινήτηρας αεροσκάφους  μπορούν να καταστρέψουν ενα αεροσκάφος εντελώς,” δήλωσε στο πρακτορείο ο Janusz Szczypior, αξιωματούχος της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Zokniai.

Το 2014, πολεμικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Zokniai 150 φορές, συχνά για να αναχαιτίσουν ρωσικά μαχητικά
Τον Μάρτιο, επτά ρωσικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, ενώ βρισκόντουσαν στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στη Λετονία. Μαχητικά αεροσκάφη Typhoon των Ισπανικών και Ιταλικών δυνάμεων αναχαίτησαν ρωσικά αεροπλάνα, ανάμεσα στα οποία ήταν τέσσερα Su-27, δύο An-26, και ένα μεταφορικό An-12 .
Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη, όταν τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα αναχαιτίστηκαν από σουηδικά Gripen.
Τον Φεβρουάριο, ο στρατός της Λετονίας ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon τουΝΑΤΟ αναχαίτισαν ένα ρωσικό περιπολικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή - AFP/International Business Times
Απόδοση/Επιμέλεια - OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου