Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Δεν είναι δουλειά μας να σώζουμε ανθρώπους λέει αξιωματούχος της Ε.Ε

fortress-europe

Εξαιρετικά σκληρή, σε σχέση με τη διπλωματική φρασεολογία που συνήθως χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, ήταν κοινή ανακοίνωση ανώτατων αξιωματούχων του οργανισμού για την στάση της Ε.Ε απέναντι στο δράμα των προσφύγων.


Είχε προηγηθεί προκλητική δήλωση του επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, ότι η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα “δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Frontex” και “δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της ΕΕ”.
Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν το περίφημο σχέδιο δράσης 10 σημείων της Ε.Ε , «μινιμαλιστικό» και επισημαίνουν ότι η επιβολή μέτρων αστυνόμευσης όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης αλλά αυξάνει τον κίνδυνο και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Την επιστολή υπογράφουν ο Peter Sutherland, Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση και Ανάπτυξη, ο António Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο William L. Swing, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ο Zeid Ra’ad Al Hussein, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι υπογράφοντες καλούν με νόημα την Ε.Ε να «θέσει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και τους ηγέτες της να δείξουν ηθικό και πολιτικό ηγετικό πνεύμα

Αδιαφορώντας πλήρως για τις ροές προσφύγων, που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες της Ε.Ε επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευτούν τις εκατόμβες θυμάτων για να προετοιμάσουν μια ακόμη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη – αυτή τη φορά με πρόσχημα την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων.http://info-war.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου