Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Η Ρωσία απειλεί ακόμα και με πυρηνικά, προκειμένου να υπερασπιστεί την Κριμαία, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως οι ίδιες συνθήκες που την υποχρέωσαν να αναλάβει δράση στην Ουκρανία υπάρχουν και στις τρεις Βαλτικές δημοκρατίες, μέλη όλες του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που μετείχε σε συνάντηση με Ρώσους στρατιωτικούς, στους Times, η Μόσχα απειλεί με ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων, από μη στρατιωτικές, μέχρι πυρηνικές, αν το ΝΑΤΟ μεταφέρει περισσότερες δυνάμεις του στη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Η εν λόγω συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων έγινε στη Γερμανία, τον Μάρτιο. Εκεί οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν πως κάθε απόπειρα ανάκτησης της Κριμαίας προς όφελος της Ουκρανίας θα αντιμετωπιστεί με τα όπλα, των πυρηνικών περιλαμβανομένων.
Αν το ΝΑΤΟ στείλει όπλα στην Ουκρανία, η κίνηση αυτή θα αντιμετωπιστεί ως απειλή για τη ρωσική ασφάλεια και «ο ρωσικός λαός θα ζητήσει δυναμική απάντηση». Οι ίδιες συνθήκες που υπήρχαν στην Ουκρανία, κατά τους Ρώσους, υπάρχουν και στις τρεις Βαλτικές δημοκρατίες, στις οποίες υπάρχουν σημαντικές ρωσικές μειονότητες.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, σκέπτεται να λάβει μέτρα στη Βαλτική, προχωρώντας, μάλλον, σε κινήσεις αποσταθεροποίησης των τριών μικρών δημοκρατιών, οι οποίες θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και από την Ουκρανία να της καταλογιστούν, επισήμως.
Στη Βαλτική η Ρωσία θα αποφύγει την αποστολή όπλων, αλλά θα χρησιμοποιήσει άλλα «εργαλεία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Η Ρωσία ελπίζει να προσελκύσει, αργά, τους εκεί ρωσικούς πληθυσμούς, χωρίς να δώσει αφορμή στο ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα.
»Αν το ΝΑΤΟ απαντήσει θα θεωρηθεί ο επιτιθέμενος κατά των ρωσικών μειονοτήτων στις χώρες αυτές. Η κατάσταση αυτή είναι πιο επικίνδυνη από ότι στην Ουκρανία», κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου