Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Βόλος: Το ολοκληρωτικό πρόσωπο της Δημοτικής Αρχή

Την ανταπόκριση, από την πόλη του Βόλου, λάβαμε μέσω email από σύντροφο και κάτοικο Βόλου. ***
Βόλος: Η δημοτική αρχή δείχνει για ακόμη μια φορά το ολοκληρωτικό της πρόσωπο για συμφέροντα εταιρειών

Ενάντια και σε πείσμα του κλίματος της εθνικής και διαταξικής ενότητας, που έχει επικρατήσει από το 2012 και πλέον βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη έξαρση εξαιτίας της ανάληψης της κυβέρνησης από την καθεστωτική αριστερά, η ταξική πραγματικότητα καθιστά ξεκάθαρο ότι: «Σήμερα», όπως και «χθες», ο πόλεμος διεξάγεται στο κοινωνικό πεδίο και εχθρός μας είναι το Κεφάλαιο και το Κράτος.

Ταυτόχρονα, η ανεπανάληπτης έντασης επίθεση που δέχεται ο κόσμος της Εργασίας από τα αφεντικά έχει συνοδευτεί, όπως ήταν αναμενόμενο, με κινήσεις ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών από το Κράτος και τους τοπικούς βραχίονες του για το ιδιωτικό όφελος του Κεφαλαίου. Τα πρόσφατα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην πόλη του Βόλου σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του νερού έρχονται να υποδείξουν ακριβώς αυτό.

Το ιστορικό

Η ανάληψη θέσης εξουσίας, της Δημαρχίας του Βόλου, από τον γκανγκστερικών πρακτικών φασίστα Α. Μπέο, ο οποίος στηρίχθηκε τόσο από την δεξιά, όσο και από την ακροδεξιά έχοντας χρυσαυγίτες στο ψηφοδέλτιο του, δεν θα μπορούσε να σήμαινε τίποτα άλλο από το να αξιοποιήσει το κρατικό και παρακρατικό οπλοστάσιο, που διαθέτει και να προσπαθήσει να ισοπεδώσει τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές της πόλης. Αφού λοιπόν κι ενδεικτικά, ο Μπέος το προηγούμενο διάστημα απείλησε κι τραμπούκισε με κάθε τρόπο εργαζόμενους και συνδικαλιστές στις δημοτικές υπηρεσίες ( βλ. μετατάξεις εργαζόμενων, δημοτικός του σύμβουλος έπιασε ταμεία από το λαιμό ), «υποδέχθηκε» με ασφαλίτες παρέμβαση φοιτητών στο δημαρχείο για δωρεάν μεταφορές φοιτητών-ανέργων και αρνήθηκε να τους ακούσει, όπως και τα αιτήματα εργαζόμενων που βρίσκονταν παράλληλα στο χώρο, έβαλε στόχο να επιβάλλει ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα από τον τελευταίο κανονισμό άρδευσης. Σκοπός δηλαδή της δημοτικής αρχής ήταν να κατοχυρώσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο μέσα από τη διαχείριση του νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ θα έδινε τη δυνατότητα σε εταιρείες να εκμεταλλευτούν υδάτινους πόρους.
Οι κινήσεις του Μπέου, που δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της τάξης του, του Κεφαλαίου. Η δημοτική αρχή με το νέο κανονισμό άρδευσης αψηφώντας όλες τις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη και στα χωριά του Πηλίου οι οποίες υπερασπίζονται τη διαχείριση του νερού από τις κοινότητες κατοχύρωσε θεσμικά τη διαχείριση του από τη ΔΕΥΑΜΒ. Το ζήτημα αυτό δεν έμεινε αναπάντητο και η πάλη ενάντια στην αυταρχική δημοτική αρχή βρήκε κινηματικά υπόσταση σε συλλογικές συνελεύσεις κατοίκων, οι οποίες αποφάσισαν το αυτονόητο: το νερό πρέπει να μείνει ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό και όχι ένα αγαθό προς εκμετάλλευση και ότι τη μέρα που θα συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ μαζί με το δημοτικό συμβούλιο θα δίνονταν ένα αγωνιστικό παρόν ενάντια στον αυταρχισμό.
Όταν ανακοινώθηκε η μέρα της πρώτης συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ (10/3), η κινηματική απάντηση δόθηκε ως όφειλε: μαχητικά και ανυποχώρητα. Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, ο αντιεξουσιαστικός χώρος, η λαϊκή συνέλευση Αγ. Νεκταρίου, η Τοπική Βόλου της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, το ΕΕΚ, όπως και άλλα αριστερά κόμματα και ανένταχτος κόσμος απαίτησαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ και να μη ληφθεί απόφαση ιδιωτικοποίησης του νερού. Όπως κάθε φασίστας σε θέση εξουσίας κατοχυρώνει τα συμφέροντα του Κεφαλαίου καταφεύγοντας σ’ ένα κράτος καταστολής, έτσι και ο Μπέος κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ, ασφαλίτες) να περικυκλώσουν το τετράγωνο και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να περάσει την είσοδο της ΔΕΥΑΜΒ.
Απέναντι στην προσπάθεια του κράτους και του τοπικού μονάρχη να κάνει ωμή επίδειξη κυριαρχίας, το κίνημα έδειξε ότι, όταν η συλλογική δύναμη των από «κάτω» αυτής της κοινωνίας οργανώνεται για να επιβάλλει τις ανάγκες της τότε καμιά κρατική καταστολή και καμιά δημοτική αρχή δε θα την εμποδίσει. Ήταν τότε ακριβώς που ο αστυνομικός κλοιός έσπασε στην είσοδο της ΔΕΥΑΜΒ από τους ανθρώπους που επιλέγουν να περάσουν σε θέση μάχης στον ταξικό πόλεμο που μαίνεται. Η συγκέντρωση κατευθύνθηκε στον 3ο όροφο του κτιρίου, όπου γίνονταν η συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία υποτίθεται είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να την παρακολουθήσει. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν έξω από την πόρτα του χώρου που γίνονταν η συνεδρίαση, ενώ όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν όλο και περισσότερο. Ακολούθησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία απειλούσε συνεχώς ότι έχει εντολές να κάνει συλλήψεις, αν συνεχίζονταν οι προσπάθειες των διαδηλωτών να εισέλθουν στην αίθουσα. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο μαφιόζος επικεφαλής της πιο αυταρχικής δημοτικής αρχής που γνώρισε η πόλη εδώ και δεκαετίες απευθυνόμενος στον διοικητή της αστυνομία είπε: « κάνε την δουλειά σου…Κάνω μήνυση σε όλους, πάρτους μέσα. Φέρε τα ΜΑΤ και πάρε τους όλους μέσα». Οι αξιοθρήνητες κινήσεις του Μπέου, ο οποίος μάλιστα καθυστερούσε να μπει στην αίθουσα συνεδρίασης και οι μπράβοι του που μαζί με την αστυνομία προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν το κίνημα για το νερό, δέχθηκαν για δεύτερη φορά την απάντηση που τους άρμοζε. Οι διαδηλωτές συγκροτημένα έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισήλθαν στην αίθουσα.
Ο Μπέος αποκάλεσε πολλές φορές «περιθωριακούς» τους διαδηλωτές, τους ειρωνεύτηκε, στοχοποίησε τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ δημοτική του σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι την επόμενη φορά θα καλέσει η ίδια ΜΑΤ να την προστατέψουν από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Η γκανγκστερική γκρούπα που κυβερνά στο Βόλο, τα παράσιτα αυτής της πόλης, αποκάλεσε τους πολίτες της πόλης και των χωριών του Πηλίου, όπως και τον αγωνιζόμενο κόσμο που παρευρίσκονταν, «περιθωριακούς». Παρά τις απελπισμένες κινήσεις και σπασμωδικές εξαγγελίες, όμως, ένα ήταν το σίγουρο για εκείνη τη μέρα.. ο μονάρχης είχε ηττηθεί. Το συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ δεν πήρε απόφαση και αναβλήθηκε για την Παρασκευή 13/3. Ήταν αναμενόμενο ότι στην επόμενη αναμέτρηση οι διαδηλωτές θα δέχονταν μια ακόμη πιο στυγνή καταστολή, όπως υποσχέθηκε και ο δήμαρχος Βόλου λέγοντας ότι την επόμενη φορά όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους (αναφερόμενος στην αστυνομία) και θα παρθεί απόφαση.

Παρέμβαση στη ΔΕΥΑΜΒ 10/3:

Την Παρασκευή 13/3, τη μέρα που ορίστηκε η εκ νέου συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, το κίνημα για το νερό ήρθε αντιμέτωπο για μια ακόμη φορά με χουντικής έμπνευσης οργανωμένη καταστολή ενάντια του υπό εντολές Μπέου. Τη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, στην οποία παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι εταιρειών εκμετάλλευσης του νερού, προστάτευαν ΜΑΤ, ασφαλίτες, μπράβοι του Μπέου, σεκιουριτάδες. Ταυτόχρονα, ενάντια στο κίνημα για το νερό, υπήρχε πίσω από τα ΜΑΤ μια αντισυγκέντρωση 7-8 γνωστών ατόμων που ανήκουν στο περίγυρο του Μπέου, η οποία παρίστανε ότι ήταν πολίτες που συμφωνούσαν με τη δημοτική αρχή. Με χημικά, ωμή βία από μια πάνοπλη αστυνομία στους διαδηλωτές και αγνοώντας τις αποφάσεις των συνελεύσεων και των τοπικών συμβουλίων όλων των τοπικών κοινοτήτων εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός άρδευσης στα πλαίσια της ΔΕΥΑΜΒ. Στοχευμένα χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο μέλος από την Κίνηση Πολιτών για το Νερό, ενώ κατά την βίαια απώθησή των διαδηλωτών από την είσοδο της ΔΕΥΑΜΒ, υπήρχαν φραστικές απειλές κατά μελών της Συνέλευσης Αγ. Νεκταρίου. Η δημοτική αρχή, τσιράκι των ιδιωτικών συμφερόντων πήρε τα εύσημα των παρευρισκόμενων εκπροσώπων εταιρειών στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να κατευθύνουν την πολιτική που θα αποφασιστεί σχετικά με τους υδάτινους πόρους.
Επεισόδια και χημικά έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ 13/3

Στις μεθοδεύσεις Μπέου να χρησιμοποιήσει μέρος του τοπικού Τύπου όλο το προηγούμενο διάστημα για να προπαγανδίσει και να λασπολογήσει το κίνημα για το νερό, προστέθηκε και εμετική ανακοίνωση της αστυνομία στην οποία σ’ ένα χείμαρρο ψέματος με αναφορά σε γεγονότα που δεν έγιναν ποτέ, πλάσαρε την ίδια ως θύμα πετροπολέμου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιογραφικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα. Το κρεσέντο απολυταρχίας, όμως, δε σταματά εδώ.

Η δημοτική αρχή, τηρώντας τις παραδόσεις της μαφίας, που πάντα κινείται «νύχτα» και ύπουλα μεθόδευσε και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει ο νέος κανονισμός ιδιωτικοποίησης πηγών και νερών των χωριών του Πηλίου χωρίς αντιδράσεις και στα «κρυφά». Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ξεκάθαρο ότι στήθηκε το συμβάν με τους φαντάρους από την ίδια με σκοπό να αποπροσανατολίσουν και να στρέψουν την προσοχή σ’ αυτό το περιστατικό με τις «ευγενικές χορηγίες» μέρους του τοπικού Τύπου, ενώ ο κανονισμός άρδευσης που δεν είχε εισήχθη στην ημερήσια διάταξη, προστέθηκε από το Μπέο την τελευταία στιγμή για να μην προλάβει το κίνημα για το νερό να παρέμβει. Έτσι, μετά την αποχώρηση και του συνόλου σχεδόν των μειοψηφικών παρατάξεων από το δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή αυτό που συνέβη, η παράταξη Μπέου ενέκρινε μέσα από συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου το νέο κανονισμό κατοχύρωσης των συμφερόντων εταιρειών εκμετάλλευσης του νερού.

Το στημένο από το Μπέο περιστατικό με τους φαντάρους:
Ταυτόχρονα, δεν πέσαμε από τα σύννεφα, ούτε έκανε την παραμικρή εντύπωση το γεγονός ότι η τοπική οργάνωση της χρυσής αυγής υπερασπίστηκε τη δημοτική αρχή για κάθε της κίνηση και την κρατική καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές υιοθετώντας ακριβώς την ρητορεία Μπέου. Ακριβώς, τα ίδια αισθήματα προκάλεσε στο κίνημα για το νερό και το γεγονός ότι οι φαντάροι που ταυτοποιήθηκαν για το σχετικό περιστατικό είναι μέλη συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου.
Η απάντηση του κινήματος

Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερού, όχι μόνο δε λύγισαν από την ωμή καταστολή, το φασισμό και τα σχέδια του Μπέου και της συμμορίας του, αλλά συνεχίζουν ακόμη πιο δυναμικά και με αυταπάρνηση των αγώνα. Ο τοπικός επιτηρητής των εταιρειών, που εξουσιάζει στο Βόλο, έχει κηρύξει πόλεμο στον κόσμο της εργασίας και σε κάθε αγωνιστική οργάνωση και είναι σαφές ότι η απάντηση, που οφείλει να του δοθεί, ακόμη πιο μαζικά είναι ότι η ταξική ενότητα των καταπιεζόμενων κι εκμεταλλευόμενων θα ισοπεδώσει κάθε εξουσία και κάθε μηχανισμό του κράτους καταστολής.
Τέλος, η ταξική πραγματικότητα επιβάλλει οι τοπικοί αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην ανεργία, στην κρατική καταστολή να συνδεθούν μεταξύ τους και να βρουν την οργανωτική τους υπόσταση σε κοινές εργατικές δομές που θα κάνουν πράξη την επαναστατική μας ενότητα. Στον ταξικό πόλεμο που διεξάγεται καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας βοηθήσει και οποιεσδήποτε θεσμικές αυταπάτες και επικλήσεις θα είναι καταστροφικές. Όσα έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι ήταν έργο της συλλογικής δύναμης των ίδιων και της μεταξύ τους αλληλεγγύης και σ’ αυτό η ιστορία δύο αιώνων του εργατικού κινήματος είναι ξεκάθαρη.

Δανιήλ Γκερενήςhttp://www.provo.gr/to_oloklirotiko_prosopo_tis_dimotikis_arxis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου