Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Μπάχαλο στη Σουηδία με το υποβρύχιο (;) άγνωστης προέλευσης

Πριν λίγες ημέρες ο Σουηδός υποναύαρχος Άντερς Γκρένσταντ επιβεβαίωσε το γεγονός πως το υποτιθέμενο ρωσικό υποβρύχιο που είχε θεαθεί στα σουηδικά χωρικά ύδατα δεν ήταν καν υποβρύχιο, πολλώ δε μάλλον ρωσικό. Ωστόσο, υποστήριξε πως ρωσικά υποβρύχια έχουν εισχωρήσει στα σουηδικά χωρικά ύδατα.
«Η ανακοίνωση περί παραβίασης των σουηδικών χωρικών υδάτων των Οκτώβριο του 2014 είναι απολύτως σωστή, στη ολότητά της», είπε. Απαντώντας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια ιδιαίτερα δηκτική ανακοίνωση, έκανε λόγο για αντιρωσική υστερία και προπαγάνδα στην Σουηδία. «Εξαρχής απορρίψαμε τις σουηδικές αναφορές περί ρωσικών υποβρυχίων. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για κάποιο πλοίο.

Έτσι η όλη, μεγάλης κλίμακας, επιχείρηση καταδίωξης του ρωσικού υποβρυχίου δεν ήταν παρά μια ανόητη σπατάλη των χρημάτων των Σουηδών φορολογουμένων, η οποία έγινε για να προωθηθεί η αντιρωσική υστερία και προπαγάνδα της εξ ανατολών απειλής», αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.
Αν και αποκαλύφθηκε πως δεν υπήρξε συμβάν στις 31 Οκτωβρίου του 2014, οι Σουηδοί επιμένουν πως υπήρξαν περιστατικά στις 17 και 24 Οκτωβρίου. Οι Σουηδοί κινητοποίησαν πληθώρα πλοίων και ελικοπτέρων καταδιώκοντας το ρωσικό υποβρύχιο.
Οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν πως από κωδικοποιημένα μηνύματα που υπέκλεψαν επιβεβαιώνεται η παρουσία τουλάχιστον ενός ρωσικού υποβρυχίου. Άλλο ένα εντοπίστηκε στη βάση του Καλίνινγκραντ.
Στο μεταξύ ο απόστρατος Σουηδός αξιωματικός που φωτογράφισε το επίμαχο σκάφος, που δεν ήταν ρωσικό υποβρύχιο, απορρίπτει τα παρατιθέμενα στοιχεία και επιμένει πως το σκάφος που φωτογράφισε ήταν υποβρύχιο. «Το είδα, σε ανάδυση. Φαινόταν το σκάφος, η πλώρη, η πρύμνη και ο πύργος. Είναι δύσκολο να εκτιμήσω το μέγεθός του, πρέπει όμως να είχε μήκος 20-30μ.», δήλωσε..defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου